Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ευεργετικός ο αμπελοοινικός τομέας για οικονομία και περιβάλλον διαπιστώνει μελέτη της CEEV

Τον θετικό αντίκτυπο του αμπελοοινικού τομέα της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος αλλά και κάθε σταδίου της αλυσίδας αξίας, καταγράφει μελέτη της PwC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οίνου.

Tο αμπελοοινικό γίγνεσθαι των οινοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου (Comité Vins – CEEV) παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία καταγράφεται ο σημαντικός από κοινωνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής άποψης αντίκτυπος του αμπελοοινικού τομέα. Η έκθεση, που εκπονήθηκε από την PwC για λογαριασμό της CEEV, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπούσε στην ποσοτικοποίηση της συμβολής του αμπελοοινικού τομέα στην ΕΕ στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου κάθε σταδίου της αλυσίδας αξίας, του αντίκτυπου στην έρευνα και την ανάπτυξη, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ανακάλυψε ότι ο τομέας στην ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά οίνου, αντιπροσωπεύοντας το 62% της παγκόσμιας παραγωγής και του εμπορίου οίνου, με εξαγωγές αξίας 17,9 δισ. ευρώ το 2022 και θετικό εμπορικό ισοζύγιο 15,9 δισ. ευρώ, ο οίνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ κατά 3,7%.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι αμπελώνες είναι κατά 37% πιο κερδοφόροι από άλλες μόνιμες καλλιέργειες και ότι ο συνολικός αμπελοοινικός τομέας αντιπροσωπεύει το 1,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Οι θέσεις εργασίας έχουν «εξαιρετική παραγωγικότητα» και παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο σε σύγκριση με παρόμοιες δραστηριότητες σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας, +90% στη γεωργία, +16% στη μεταποίηση και +5% στην εμπορία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Ο συνολικός δημοσιονομικός αντίκτυπος του αμπελοοινικού τομέα ανήλθε σε σχεδόν 52 δισ. ευρώ το 2022, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% των κρατικών δαπανών της ΕΕ. Ήταν επίσης ένας αναδυόμενος πόλος έλξης τουριστών και, ως εκ τούτου, ένας βασικός οικονομικός καταλύτης για πολλές αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας έσοδα ύψους σχεδόν 15 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το περιβάλλον, αποκάλυψε ότι περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια εκτάρια αμπελώνων συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος της ΕΕ μέσω της βιοποικιλότητας, του περιορισμού της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτων και της πυροπροστασίας.

Θεμελιώδης ρόλος

Ο Mauricio González-Gordon, πρόεδρος της CEEV, δήλωσε: «Ο ρόλος του αμπελοοινικού τομέα είναι σημαντικός για την Ευρώπη:  Με σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφορά 130 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2022, που αντιστοιχεί στο 0,8% του συνόλου, ο αμπελοοινικός τομέας διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Επιπλέον, η πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού του παράγει σχεδόν την ίδια αγοραία αξία σε όλα τα στάδια της παραγωγής – από την καλλιέργεια των σταφυλιών έως την οινοποίηση και τη μετέπειτα εμπορία – γεγονός που αποτελεί παράδειγμα ισορροπημένου συστήματος αξιών, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί πολιτικά.»

Ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της CEEV, δήλωσε ότι «η συνολική ισορροπία του κρασιού για την κοινωνία της ΕΕ είναι «εντυπωσιακή και σαφώς θετική, αλλά πρόκειται για μια λεπτή ιστορία επιτυχίας και χρειάζεται περαιτέρω στήριξη.». Κατά τον ίδιο, ο αμπελοοινικός τομέας) πρέπει να υποστηριχθεί με την περαιτέρω προσαρμογή του πολύπλοκου νομικού πλαισίου που ισχύει για το κρασί, διατηρώντας παράλληλα τον αμπελοοινικό πολιτισμό από τις επιθέσεις που επιχειρούν να τον δαιμονοποιήσουν. Η  βλάβη του κρασιού της ΕΕ βλάπτει τον πολιτισμό της ΕΕ, την κοινωνία της ΕΕ και την οικονομία της ΕΕ»..

Οίνος και κοινωνία

Πρόσφατα υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά τα οφέλη του κρασιού για την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης του αλκοόλ που προτάθηκε στην Ιρλανδία και των ερωτημάτων σχετικά με την αξία του στη «μεσογειακή διατροφή».

Η CEEV προέβη πέρυσι σε καταγγελία ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων της Ιρλανδίας για νέα νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση του αλκοόλ

Η αντίδραση των οινοπαραγωγών στην Ευρώπη ήταν καυστική, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η προσθήκη τέτοιων προειδοποιήσεων συγχέει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τις ηπατικές παθήσεις και τον καρκίνο, γεγονός που αποτελεί «προσβολή» για τους οινοπαραγωγούς. Η ιταλική οινοβιομηχανία εξοργίστηκε ιδιαίτερα από τα σχέδια του Δουβλίνου.

Στην καταγγελία της, η CEEV κατηγόρησε την ιρλανδική κυβέρνηση ότι επέβαλε «δυσανάλογους» κανόνες που «ποτέ δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς». Ειδικότερα, η CEEV κατηγορεί τους κανόνες ότι αποτελούν «εμπόδιο στο εμπόριο κατά παράβαση των άρθρων 34 και 36 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ενιαία αγορά της ΕΕ».

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Ιρλανδία αποφάσισε να προωθήσει τους κανόνες, με τον Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της CEEV να δηλώνει: «Η Ιρλανδία αποφάσισε να μην αλλάξει ούτε ένα κόμμα του σχεδίου που κοινοποιήθηκε στον ΠΟΕ, παρά το γεγονός ότι όχι λιγότερα από 13 κράτη μέλη – η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία – εξέφρασαν επικριτικά σχόλια για το ιρλανδικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας ΤΕΕ. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα της διαδικασίας διαβούλευσης TRIS (Technical Regulations Information System)».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Παρότι οι εξαγωγές του συνόλου των ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν το 2023 κατά 7% σε σχέση με το 2022, ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας...

REPORTS

Σημαντική προοπτική παρουσιάζει για τους Έλληνες οινοποιούς η πιστοποιημένη παραγωγή καθώς το σταφύλι που χρησιμοποιείται για οίνους ΠΟΠ έχει σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση...

REPORTS

Από τις 15 Απριλίου θα κυκλοφορήσει το πρώτο μη αλκοολούχο κρασί Blanc de Blancs. Το Bloom La Cuvée 2022, το πρώτο vintage ημιαφρώδες κρασί...

REPORTS

Με τη Νέα Ζηλανδία να αναμένει μια σημαντικά μικρότερη οινοποιητική σοδειά το 2024 σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, το drinkbusiness διερευνά αν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.