Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι διαδρομές του κρασιού μέχρι την εμφιάλωση και τα κριτήρια της ταυτότητας

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να γίνουν είναι πολλά και, αν µάλιστα δεν γίνουν στη ώρα τους, το οικοδόµηµα κινδυνεύει.

Σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη της Stochasis, το 2022, σε σχέση µε το 2021, η µέση τιµή των εισαγόµενων κρασιών στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση κατά 39,7%, φτάνοντας τα 4,1 ευρώ το λίτρο, όταν η µέση τιµή των εξαγόµενων κρασιών αυξήθηκε µόνο κατά 9,22% και ανήλθε στα 3,31 ευρώ ανά κιλό. Σηµειωτέον ότι ήταν η πρώτη χρονιά στην εξεταζόµενη δεκαετία, όπου η µέση τιµή των εισαγωγών ήταν µεγαλύτερη από τη µέση τιµή των εξαγωγών. Να αναφερθεί ακόµα ότι το 2022 οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 14,1% των παραγόµενων ελληνικών κρασιών.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν πολλές αναγνώσεις, ωστόσο αυτό που αντιλαµβάνεται κανείς µε την πρώτη µατιά είναι ότι το ελληνικό κρασί δεν έχει κατοχυρώσει επαρκώς τη θέση του στη διεθνή αγορά, ενώ, την ίδια στιγµή, το ισχυρό τουριστικό ρεύµα που κατακλύζει τη χώρα δεν είναι βέβαιο ότι προσανατολίζεται µε «κλειστά µάτια» σε εγχώριες ετικέτες. Εξ ου και η διεύρυνση των εισαγωγών, όπως και η περαιτέρω αύξηση της τιµής των εισαγόµενων.

Αυτό που κυρίως λείπει από το ελληνικό κρασί είναι η ταυτότητα. Η περαιτέρω ισχυροποίηση της ταυτότητας σηµαίνει ότι κάθε ετικέτα οφείλει να δηλώνει αυτό που είναι και ταυτόχρονα να έχει την υποχρέωση να αποδεικνύει αυτό που δηλώνει. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο νοµικός κυκεώνας που διέπει το ελληνικό κρασί σε ορισµένες περιπτώσεις υποχρεώνει τα οινοποιεία να µη δηλώνουν την πραγµατική ταυτότητα του περιεχοµένου της φιάλης, µε την αιτιολογία ότι έτσι περιφρουρείται η φήµη κάποιων ποικιλιών µε αναφορά σε συγκεκριµένες ζώνεες (ΠΟΠ – ΠΓΕ). Ποικιλίες για τις οποίες η καλλιέργεια επιτρέπεται σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν πρέπει όµως να αναγράφονται στη φιάλη.

Την ίδια στιγµή, βέβαια, αυτό που γίνεται µε τη µεταφορά σταφυλιών από εκτός ζώνης παραγωγή για εντός ζώνης οινοποίηση προϊόντος (ΠΟΠ) ή ακόµα και µε την απευθείας οινοποίηση προίόντος (ΠΟΠ) σε εκτός ζώνης περιοχές ακόµα και µε πρώτη ύλη που παράγεται εκτός ζώνης, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει. Όχι µόνο τις αρµόδιες αρχές αλλά και όλους τους συνεπείς συντελεστές του κλάδου.

Είναι καιρός πλέον και το θέµα των αδειών φύτευσης να ξεκαθαρίσει και η ταξινόµηση των ποικιλιών να απλουστευθεί και ο έλεγχος ως προς την ταυτότητα των κρασιών να εξασφαλίζει τη γνησιότητά τους. Ήδη έχουµε αργήσει πολύ.

To  εξώφυλλο του WineTrails που κυκλοφορεί Σάββατο 27 Απριλίου μαζί με την Agrenda 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στα κρασιά με προέλευση την Ευρωπαϊκή...

REPORTS

Από την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την Πέμπτη 21 Αυγούστου το πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν, με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού,...

REPORTS

Η συζήτηση για τους αμερικανικούς δασμούς στο κρασί επέστρεψε δυναμικά στις αρχές Αυγούστου, όταν επιβλήθηκε εισαγωγικός δασμός 15% σε σειρά ευρωπαϊκών ετικετών από το...