Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαδοχικά καιρικά σοκ φέρνουν πτώση αποδόσεων πάνω από 40% στον αμπελώνα Σαντορίνης

Σε μία χρονιά με πολλαπλές ιδιαιτερότητες και δυσχέρειες εξελίσσεται η φετινή για τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Το νησί επηρεάστηκε από σειρά έντονων καιρικών γεγονότων με κυριότερα από αυτά το διπλό χτύπημα του παγετού της περασμένης άνοιξης, την ισχυρή χαλαζόπτωση του Απριλίου αλλά και τον καύσωνα διαρκείας του Ιουλίου. Ο Ματθαίος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Santo Wines επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών από πλευράς ποσοτήτων. «Συζητάμε για πτώση των αποδόσεων που υπερβαίνει το 40%. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η συνολική παραγωγή στο νησί ήταν περίπου 3.000 τόνοι σταφυλιού και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1.500 τόνους».

«Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο της ακαρπίας, καθότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε χωρίς βροχοπτώσεις, οδήγησε τα φυτά σε έντονο στρες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι είχαμε μείωση της παραγωγής. Στις 27 Απριλίου εκδηλώθηκε μία πολύ έντονη χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε τα χωριά του Πύργου και του Μεγαλοχωρίου, μία μεγάλη παραγωγική ζώνη του νησιού. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε ο καύσωνας που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου, με αποτέλεσμα να καούν σημαντικές ποσότητες σταφυλιών στο αρχικό στάδιο σχηματισμού των καρπών», συμπληρώνει.

Όπως επισημαίνει, οι καταστάσεις αυτές κινούνται εκτός κάθε κανονικότητας, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και εάν ένας παραγωγός πληρωθεί για το σταφύλι του ακόμα και 7 ευρώ το κιλό, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι απώλειες. «Εάν για παράδειγμα ένας παραγωγός διατηρούσε παραγωγή περίπου 350 κιλών σταφυλιού ανά στρέμμα με τιμή πώλησης περί τα 4 ευρώ που πληρώθηκε πέρυσι το Ασύρτικο, το εισόδημα που προκύπτει είναι 1.400 ευρώ. Φέτος, εάν οι αποδόσεις του δεν ξεπεράσουν τα 100 κιλά ανά στρέμμα, ακόμα και 6 ευρώ να λάβει, το τελικό ποσό ανά στρέμμα θα είναι 600 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη διαφορά που προκύπτει».

 

Πληρωμή σταφυλιού με τη μορφή «επιδότησης» για στήριξη των παραγωγών

Διευκρινίζει πως ό,τι επιπλέον πληρωθεί φέτος για το σταφύλι θα έχει τη μορφή «επιδότησης» από πλευράς των οινοποιών προς τους παραγωγούς, για να στηρίξουν τους αμπελουργούς. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη φέτος για το πού θα φτάσει η τιμή κιλού στο σταφύλι της Σαντορίνης. Μιλάμε για εντελώς αστάθμητες συνθήκες», λέει ο ίδιος.

Ο τρύγος εκτιμά ότι ο τρύγος για τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού της Σαντορίνης θα ξεκινήσει πιθανώς στις 14 Αυγούστου με πρώτη ποικιλία να είναι το Αθήρι, ενώ το Ασύρτικο θα φτάσει στην ωριμότητά του από τις 16 του μηνός και ύστερα οπότε θα ξεκινήσει και ο τρύγος. Σε ό,τι αφορά το Μαυροτράγανο, είναι απροσδιόριστο το πότε θα είναι έτοιμο προς συγκομιδή. «Κάνουμε μετρήσεις στο Μαυροτράγανο, ωστόσο δεν μπορούμε προς το παρόν να προσδιορίσουμε πότε θα ξεκινήσει ο τρύγος. Δυσκολεύονται φέτος τα αμπέλια μετά τα διαδοχικά σοκ που έχουν υποστεί να προσφέρουν ώριμα σταφύλια».

Κτήμα Αργυρού: Μείωση αποδόσεων από 40% έως και 70%

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ματθαίο Αργυρό, επικεφαλής του φερώνυμου Κτήματος της Σαντορίνης, αναφέρει ότι από πλευράς ποιότητας τα δείγματα είναι έως αυτή τη στιγμή θετικά. «Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, όπου σε εμάς θα είναι μειωμένες από 40% έως και 70%. Απώλειες εμφανίζονται σε όλες τις ποικιλίες, ωστόσο όπως αντιλαμβάνεστε το μεγαλύτερο μέρος του σαντορινιού αμπελώνα καλύπτεται από το Ασύρτικο».

Το Κτήμα Αργυρού, διατηρεί ένα μεγάλο μέρος ιδιόκτητων και ενοικιαζόμενων εκτάσεων, που υπερβαίνουν τα 1.300 στρέμματα γης. «Συνεργαζόμαστε με περίπου 30 παραγωγούς για περισσότερα από 30 χρόνια. Θα τρυγήσουμε και αμέσως μετά θα συζητήσουμε με τους παραγωγούς μας, την προσφορά μίας τιμής που θα καθιστά βιώσιμη τη φετινή χρονιά. Δεν είμαστε από τα οινοποιεία που θα πάμε να δώσουμε μία τιμή, αδιαπραγμάτευτα, απλά για να πάρουμε τα σταφύλια. Διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις με τους παραγωγούς μας που εκτείνονται από γενιά σε γενιά».

 

Έναρξη τρύγου στις 14 Αυγούστου για το Κτήμα Αργυρού

Ο κύριος Αργυρός επιφυλάσσεται να κάνει αναφορά ως προς την εξέλιξη των τιμών στο σταφύλι.  Τα αμπελοτόπια που αξιοποιεί κατά κύριο λόγο το Κτήμα βρίσκονται στα τρία χωριά Επισκοπή, Μεγαλοχώρι και Πύργο που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση. «Διαθέτουμε επίσης αμπέλια στο Ημεροβίγλι (Καβαλιέροι), στο Ακρωτήρι, στη Μεσαριά, στον Καρτεράδο, ωστόσο τα συγκεκριμένα δεν επλήγησαν από την χαλαζόπτωση του Απριλίπου». Πιθανή ημερομηνία έναρξης του τρύγου για το Κτήμα Αργυρού είναι η 14η Αυγούστου με Ασύρτικο. Θα ακολουθήσουν το Αθήρι, το Μαυροτράγανο και το Αηδάνι.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...