Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δελτίο Τρύγου 2021 του Κτήματος Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε ως όψιμη και κατάληξε πρώιμη με μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμαση.

Χαρακτηρίστηκε από έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς πολλές βροχές και χωρίς χιόνι, που οδήγησε στην έκπτυξη των οφθαλμών την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο επικράτησαν λίγες βροχοπτώσεις  και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της άνθισης κατά μια εβδομάδα. Από τον Μάιο όμως σημειώθηκε μια διαρκής αύξηση της θερμοκρασίας, που έφτασε ακραίες τιμές στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, γεγονός που επίσπευσε την έναρξη του τρύγου την 2η εβδομάδα του Αυγούστου.

Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Ήταν απαραίτητη η σωστή διαχείριση του προσωπικού λόγω της ανομοιομορφίας στην ωρίμαση ακόμη και στο ίδιο αμπελοτεμάχιο. Ξεκίνησε µε τις λευκές γαλλικές ποικιλίες και συνεχίστηκε με τις ελληνικές και τις ερυθρές. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ξεφύλλισμα για την αποφυγή των εγκαυμάτων, ειδικά πριν την περίοδο του τρύγου, αλλά και στην διαχείριση της άρδευσης, λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ελληνικές ποικιλίες ανταπεξήλθαν καλύτερα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από ότι οι ξενικές.

Ο τρύγος ξεκίνησε με το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες . Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι ποσότητες των λευκών και ερυθρών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τα λευκά κρασιά του Κτήματος έχουν αποζυμώσει και  εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και καλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και καλή δομή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.