Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tο «Κτήμα Μοντοφώλι» του 2013 έφυγε με χρυσό στο DWWA

Με Χρυσό βραβείο φεύγει από το διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2022 ο γλυκός οίνος «Κτήμα Μοντοφώλι 2013».

Tο «Κτήμα Μοντοφώλι» του 2013, ο λιαστός επιδόρπιος οίνος που παράγεται στο ομώνυμο κτήμα στην Κάρυστο από τις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Ασσύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο με πενταετή τουλάχιστον παλαίωση σε βαρέλι, έλαβε το Χρυσό βραβείο στο Decanter World Wine Awards 2022 συγκεντρώνοντας βαθμολογία 95 βαθμών.

Tο Decanter World Wine Awards (DWWA) είναι ο μεγαλύτερος και από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούςς κρασιού στον κόσμο, με απαράμιλλη παγκόσμια εμβέλεια. Κρίνεται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες κρασιού από όλο τον κόσμο και είναι διεθνώς αξιόπιστος για την αυστηρή διαδικασία κρίσης.  Στη φετινή διοργάνωση πήραν μέρος 18,244 κρασιά από τα οποία μόλις 677 (3,71%) έλαβαν Χρυσό βραβείο.

Το ίδιο το Κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου και η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου. Σημάδια και ενδείξεις συνεχούς δραστηριότητας από τους Κλασσικούς, Ελληνιστικούς, Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση του Κτήματος.

Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν ξεναγηθούν στον αμπελώνα και το κελάρι και να μυηθούν στα μυστικά της οινικής τέχνης μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες εμπειρίες γευσιγνωσίας. Το Κτήμα Μοντοφώλι διαθέτει επίσης τέσσερις ιστορικές κατοικίες όπου φιλοξενούνται οι πιο απαιτητικοί ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντλώντας ενέργεια από την ηρεμία που προσφέρει ο τόπος.

 

Το βραβευμένο «Κτήμα Μοντοφώλι»

Ο επιδόρπιος οίνος «Κτήμα Μοντοφώλι» παράγεται σε ιδιόκτητους αμπελώνες 13 στρεμμάτων φυτεμένους το 1986 με τις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Ασσύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο. Ο τρύγος είναι επιλεκτικός και ξεκινάει μετά τα μέσα Αυγούστου, κατόπιν τα σταφύλια λιάζονται για 7 με 15 μέρες στο κτήμα. Αφού ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, το κρασί παλαιώνει σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 5 χρόνια.

Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, στη μύτη αναδύονται αρώματα ώριμων φρούτων, βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών. Γεμάτο στόμα με απαλή αίσθηση. Η ευχάριστη οξύτητα δίνει σε αυτό κρασί ζωντάνια, ισορροπία και μακριά επίγευση.

Απολαύστε στο ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιο. Συνδυάζεται με blue cheese, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων και σοκολάτας, cantucci και μαύρη σοκολάτα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...