Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tο «Κτήμα Μοντοφώλι» του 2013 έφυγε με χρυσό στο DWWA

Με Χρυσό βραβείο φεύγει από το διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2022 ο γλυκός οίνος «Κτήμα Μοντοφώλι 2013».

Tο «Κτήμα Μοντοφώλι» του 2013, ο λιαστός επιδόρπιος οίνος που παράγεται στο ομώνυμο κτήμα στην Κάρυστο από τις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Ασσύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο με πενταετή τουλάχιστον παλαίωση σε βαρέλι, έλαβε το Χρυσό βραβείο στο Decanter World Wine Awards 2022 συγκεντρώνοντας βαθμολογία 95 βαθμών.

Tο Decanter World Wine Awards (DWWA) είναι ο μεγαλύτερος και από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούςς κρασιού στον κόσμο, με απαράμιλλη παγκόσμια εμβέλεια. Κρίνεται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες κρασιού από όλο τον κόσμο και είναι διεθνώς αξιόπιστος για την αυστηρή διαδικασία κρίσης.  Στη φετινή διοργάνωση πήραν μέρος 18,244 κρασιά από τα οποία μόλις 677 (3,71%) έλαβαν Χρυσό βραβείο.

Το ίδιο το Κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου και η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου. Σημάδια και ενδείξεις συνεχούς δραστηριότητας από τους Κλασσικούς, Ελληνιστικούς, Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση του Κτήματος.

Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν ξεναγηθούν στον αμπελώνα και το κελάρι και να μυηθούν στα μυστικά της οινικής τέχνης μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες εμπειρίες γευσιγνωσίας. Το Κτήμα Μοντοφώλι διαθέτει επίσης τέσσερις ιστορικές κατοικίες όπου φιλοξενούνται οι πιο απαιτητικοί ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντλώντας ενέργεια από την ηρεμία που προσφέρει ο τόπος.

 

Το βραβευμένο «Κτήμα Μοντοφώλι»

Ο επιδόρπιος οίνος «Κτήμα Μοντοφώλι» παράγεται σε ιδιόκτητους αμπελώνες 13 στρεμμάτων φυτεμένους το 1986 με τις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Ασσύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο. Ο τρύγος είναι επιλεκτικός και ξεκινάει μετά τα μέσα Αυγούστου, κατόπιν τα σταφύλια λιάζονται για 7 με 15 μέρες στο κτήμα. Αφού ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, το κρασί παλαιώνει σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 5 χρόνια.

Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, στη μύτη αναδύονται αρώματα ώριμων φρούτων, βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών. Γεμάτο στόμα με απαλή αίσθηση. Η ευχάριστη οξύτητα δίνει σε αυτό κρασί ζωντάνια, ισορροπία και μακριά επίγευση.

Απολαύστε στο ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιο. Συνδυάζεται με blue cheese, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων και σοκολάτας, cantucci και μαύρη σοκολάτα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...