Σύσσωμος ο αμπελώνας της Βορείου Ελλάδος, με τα 33 οινοποιεία μέλη της ΕΝΟΑΒΕ να δίνουν το «παρών» στη φετινή εκδήλωση, παρουσίασαν περισσότερες από 300 ετικέτες από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, σε εκφάνσεις μονοποικιλιακές και blends, βιολογικής καλλιέργειας, οίνους πειραματικούς, φρέσκους, ωρίμανσης, ξηρούς, αλλά και αφρώδεις, που παντρεύουν την παράδοση με τις νέες τάσεις στη διεθνή αγορά.
«Τα ΒορΟινά είναι ένας ύμνος για το κρασί, η εκδήλωση που άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες πολλές παρόμοιες στην Ελλάδα και δείχνει έμπρακτα την ομοψυχία μεταξύ των οινοποιών της Ένωσης και τη στήριξη που παρέχουν στην προώθηση του οίνου» ανέφερε στην Agrenda, εκ μέρους της ΕΝΟΑΒΕ, η Αλεξάνδρα Ανθίδου, προσθέτοντας πως φέτος μετείχαν και δύο καινούρια μέλη της Ένωσης, τα οινοποιεία Αμπελόεις, από τη Φωλιά Καβάλας και Άκραθος από τη Χαλκιδική.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
«Ο Βορειοελλαδικός αμπελώνας έχει επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη κι έχει ενδιαφέροντα κρασιά να επιδείξει, τα οποία βρίσκουν σημαντική αποδοχή στην αγορά, με πωλήσεις που δεν περιορίζονται στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά εκτείνονται και στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ενώ γίνονται και εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική», ανέφερε σε δηλώσεις της, η Ελένη Σίντου, χημικός-οινολόγος και -εδώ και λίγους μήνες- νέα πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ.
Αναφερόμενη στην εξελισσόμενη κλιματική μεταβολή και στις πιθανές επιπτώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια, η κ. Σίντου ανέφερε πως ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο τρύγος του 2024, όπως υπογράμμισε, ήταν πολύ πρώιμος σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες, συνεπεία του πολύ ήπιου χειμώνα, αλλά και των περιορισμένων βροχοπτώσεων. Ως αποτέλεσμα, στη Νότια Ελλάδα οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 40%, ενώ στις βόρειες περιοχές η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη με μείωση της τάξης του 20%-30%. Το θετικό, κατά την πρόεδρο της ΕΝΟΑΒΕ, είναι ότι, τουλάχιστον από πλευράς ποιότητας, είχαμε μία πολύ καλή παραγωγή, γιατί τα αμπέλια, αν και κουρασμένα από τον περσινό περονόσπορο, δεν ταλαιπωρήθηκαν από άλλες ιώσεις.
Η φετινή διοργάνωση, την περασμένη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά πλαισιώθηκε και από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μια ημερίδα για τη κλιματική αλλαγή, ένα debate των οινοποιών σχετικά με το καλό κρασί και το marketing, αλλά κι ένα masterclass υψηλότατου επιπέδου, στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, οι κ. κ. Γιώργος Ζερβογιάννης, Παναγιώτης Κατσούδας και Δημήτρης Μπάρτζης. Το συμπέρασμα που εξήχθη είναι πως οι διεθνείς ποικιλίες έχουν ενσωματωθεί στον βορειοελλαδικό αμπελώνα, ανάλογα με το μικροκλίμα που επικρατεί, ενώ από άποψη στυλ, οίνοι οι οποίο προκύπτουν από την καλλιέργειά τους στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε αρώματα, γεύσεις και δομή με τα αυτά που παράγονται στους τόπους προέλευσης των ποικιλιών.
Οι παράλληλες αυτές εκδηλώσεις, εξάλλου, ήταν και ο λόγος που τα ΒορΟινά Θεσσαλονίκης έγιναν φέτος σε κλειστό χώρο ξενοδοχείου, αντί για το λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπως συνήθως. Η επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζει η Ένωση, είναι τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων, στις 9 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, και κατόπιν, προς το τέλος Ιανουαρίου του 2025 σχεδιάζονται τα ΒορΟινά Αθήνας.