Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γευστική εξερεύνηση στη φύση και ιστορία μέσα από τα κρασιά του κτήματος Μέγα Σπήλαιο

Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Ο τόπος αυτός, γεμάτος αρχαίους θρύλους και ιστορικές παραδόσεις, διαθέτει ψηλές κορφές, οροπέδια και απόκρημνες χαράδρες, που δημιουργούν μια μοναδική φυσική ομορφιά και ένα ξεχωριστό μικροκλίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Οι αμπελώνες του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώματα και πολυπλοκότητα.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί σήμερα ένα σημείο αναφοράς για τον οινικό χώρο της Ελλάδας, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου, και τους επισκέπτες, μια σπάνια αυθεντική οινική εμπειρία.

Από το 1550 ξεκινά μία ιστορία, που σύμφωνα με επίσημες αναφορές οι μοναχοί της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου καλλιεργούσαν τον μοναστηριακό αμπελώνα στο υπέροχο ανάγλυφο τοπίο της περιοχής με το ξεχωριστό terroir φτιάχνοντας το κρασί τους.

Σήμερα, η ιστορία συνεχίζεται με νέες σελίδες από το σύγχρονο πλέον κτήμα Μέγα Σπήλαιο μετά την αναμπέλωση το 1999 του εγκαταλελειμμένου μοναστηριακού αμπελώνα.

Το Κτήμα παράγει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τον αμπελώνα του που βρίσκεται σε μοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Από την συλλογή των οίνων του, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει τα «4 Κτήματα», που προέρχονται από τον ιστορικό αμπελώνα 100 στρεμμάτων και αποτελούν μία βραβευμένη συλλογή ιδιαίτερων κρασιών με διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ασύρτικο – Λαγόρθι

Στον ιστορικό αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου η δημοφιλής ποικιλία Ασύρτικο, συναντά τη σπάνια γηγενή ποικιλία Λαγόρθι και δημιουργούν ένα ξεχωριστό κρασί, που διακρίνεται για τον χαρακτήρα του. Αρώματα καβουρδισμένων καρπών, μπλέκονται αρμονικά με μαρμελάδες κίτρινων φρούτων και βότανα διατηρώντας έτσι την αίσθηση της φρεσκάδας και της φινέτσας. Ζυμώνει και ωριμάζει με τις οινολάσπες του σε καινούργια δρύινα βαρέλια, ενώ μετά την εμφιάλωση η παραμονή στη φιάλη για 2 έτη του χαρίζουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Ένα κομψό λευκό κρασί με δυναμική παλαίωσης.

Μαυροδάφνη – Μαύρο Καλαβρυτινό

Στον ιστορικό αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου, που ξεχωρίζει για το μοναδικό μικροκλίμα του και δίνει την ταυτότητά του σε δύο ξεχωριστές γηγενείς ποικιλίες, τη Μαυροδάφνη και το Μαύρο Καλαβρυτινό. Το πάντρεμα των ποικιλιών αυτών μέσα από μία διαδικασία ωρίμασης σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, δίνουν έναν φινετσάτο ερυθρό οίνο, κομψό με μεγάλη συμπύκνωση, πολυπλοκότητα και δυναμικό παλαίωσης. Ένα από τα πλέον εμβληματικά κρασιά της γκάμας των οίνων μας.

Syrah

Το ιδιαίτερο terroir και το μεγάλο υψόμετρο του αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου ευνοούν την καλλιέργεια της γαλλικής ποικιλίας και δίνουν ένα Syrah τυπικό και φινετσάτο. Πικάντικες και πιπεράτες νότες, μούρα, αποξηραμένα άνθη και νύξεις καπνού και σοκολάτας, δημιουργούν ένα πολύπλοκο, αρωματικά και γευστικά, οίνο με μακρά επίγευση.

Cabernet Sauvignon

Μέσα στο ιδιαίτερο terroir του αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου, το χαμηλής στρεμματικής απόδοσης αμπελοτόπι του Cabernet Sauvignon, δίνει οίνους με συμπυκνωμένο φρούτο που εξελίσσονται υπέροχα μέσα στον χρόνο. Ένα Cabernet με προσωπικότητα και πολυπλοκότητα, όγκο και δύναμη μεγάλης διάρκειας, με μακρά επίγευση και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Την αρχή µιας νέας εποχής, στην οποία ο οινοτουρισµός θα αποτελέσει στοιχείο στρατηγικής και ένα κίνητρο για τη δηµιουργία σηµαντικού πόλου έλξης επισκεπτών, σηµατοδότησε...

REPORTS

Στην Prowein 2024 την πιο σημαντική έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο, που διεξήχθη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας 10-12 Μαρτίου, συμμετείχε η εταιρία Cavino,...

REPORTS

Το Mystic Sparkling Wine Brut, από το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ήρθε για να συνοδέψει την πιο λαμπερή βραδιά του χρόνου, αλλά και κάθε σας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.