Σε μια ύστατη απόπειρα επίτευξης μιας ισορροπίας μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας, Xunta de Galicia, εισηγήθηκε το μέτρο της απόσταξης κρίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, ακολουθώντας το αίτημα του τοπικού επαρχιακού συμβουλίου από τον περασμένο Μάιο. Ως αποτέλεσμα συγκεκριμένα οινοποιία θα λάβουν χρήματα από το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλικίας ως αντάλλαγμα για την απόσταξη του περισσευούμενου κρασιού σε αλκοόλ που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, εφόσον η απόφαση λάβει την έγκριση της Ισπανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γαλικία εδώ και καιρό βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τους μικροπαραγωγούς να έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι αν δεν βρεθούν αγοραστές για την φετινή παραγωγή τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ακόμα και το μεγαλύτερο οινοποιείο της περιοχής αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια 400 αμπελουργών για την εσοδεία του 2024, λόγω των περισσευούμενων αποθεμάτων και των μειωμένων πωλήσεων κόκκινου κρασιού, που αποτελεί το 80% της συνολικής παραγωγής της Ribeira Sacra.
Ο πρόεδρος του κανονιστικού συμβουλίου της Ribeira Sacra, Antonio Lombardia Crespo τόνισε πως η κρίση είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται, ήδη από το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε μια καθυστέρηση στο λανσάρισμα των οίνων στην αγορά, που σε συνδυασμό με τις ιστορικά υψηλές σοδειές των τελευταίων χρόνων και του γεγονότος πως η ετικέτα προέλευσης αφορά κυρίως πρώιμα κρασιά, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την λήψη πρωτοφανών μέτρων.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, και ενώ ο τρύγος βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, η Xunta de Galicia ανακοίνωσε πως θα έδινε 2 εκατ. ευρώ για να δώσει κίνητρο στους οινοποιούς να μην εγκαταλείψουν τους αμπελώνες τους στην Ribeira Sacra, και έως και 2,4 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του μέτρου απόσταξης κρίσης, το οποίο, όμως, οι παραγωγοί της περιοχής θεωρούν ανεπαρκές.
Τα ωφελούμενα οινοποιεία θα πρέπει με δικά τους έξοδα να μεταφέρουν το κρασί στα αποστακτήρια, και προβλέπεται ότι θα λάβουν αποζημίωση μικρότερη του 1 ευρώ ανά λίτρο, η οποία θα υπόκειται και σε φορολογία.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους παραγωγούς σε διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του κανονιστικού συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου, ζητώντας από την τοπική κυβέρνηση να αυξήσει την στήριξη προς τους παραγωγούς, υπό τον φόβο ότι η παρούσα κατάσταση θα χειροτερέψει τα δημογραφικά προβλήματα της περιοχής, με τον μέσο όρο ηλικίας των παραγωγών να είναι τα 65 έτη.
Με πληροφορίες από Decanter