Με τις νέες γενιές οινοπαραγωγών στη χώρα να αφυπνίζουν το καταναλωτικό κοινό με πρωτότυπες οινοποιήσεις και ποικιλιακά παντρέματα, την κορυφαία τάση, αλλά και ασπίδα της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι αναβιώσεις των γηγενών ποικιλιών.
Από δεξιά προς τα αριστερά οι οινοποιοί Στάθης Αργυρόπουλος, Σωτήρης Καραγιάννης και Ιωάννης Γαβριηλίδης
Μεταξύ της ευρείας γκάμας ετικετών που παράγουν οι Αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου ανά τα χρόνια έρχεται μια νέα σειρά γηγενών ποικιλιών, και συγκεκριμένα, τριών λευκών και μιας ερυθρής: Ρομπόλα, Αθήρι, Παύλος και Βετζαμί, σε μίνιμαλ εμφανισιακά φιάλες, φιλοτεχνημένες από τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.αλλά θαυμαστό περιεχόμενο.
Οι ρίζες του Παύλου, στα ορεινά εδάφη της Αχαΐας, στεριώνουν για τα καλά στην αμμώδη γη και ύστερα από πέντε έτη δοκιμών και προσπαθειών από τους οινολόγους και αμπελουργούς του κτήματος, ο λευκός, ξηρός Παύλος, εμφιαλώνεται και αναμένει για το ταξίδι στον ουρανίσκο των οινο-καταναλωτών.
Ενώ οι ιδιόκτητοι αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου βρίσκονται το σημείο συνάντησης των όρων του Παναχαϊκού, του Χελμού και του επιβλητικού Ερυμάνθου, στα ύψη της Αχαΐας, τα πρέμνα του Παύλου, φύονται στη Βορειοδυτική Ζάκυνθο, διαμορφωμένα σε κύπελο, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 έως 950 μέτρα, ευνοϊκή συνθήκη για την ιδανική ωρίμανση λευκού σταφυλιού. Η ηλικία των κλημάτων είναι περίπου 40 με 50 έτη, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν πάντα χαμηλές, δίνοντας ένα πλούσιο και γεμάτο αποτέλεσμα.
Η ομάδα της αμπελουργίας και της οινοποίησης των αμπελώνων συνεχίζει αδιάκοπα τις προσπάθειες δημιουργίας κρασιού από την ποικιλία Παύλο, καταφέρνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα με χαρακτηριστικό, χρυσοκίτρινο χρώμα και φρουτώδες προφίλ, από μπουκέτο αρωμάτων πεπονιού, εσπεριδοειδών και αχλαδιού που μπορούν να υποστηρίξουν ένα εύρος γαστρονομικών συνδυασμών.
Με τις κατάλληλες οξύτητες, στην τέλεια ισορροπία, ξεπετάγονται ζωηρές νότες από βανίλια, ξηρούς καρπούς και κακάο, γεμίζοντας τον ουρανίσκο με ένα ευχάριστο και μυρωδάτο κρασί. Σχετικά λιπαρή υφή, στόμα πλούσιο και σώμα μέτριο, με μακρά επίγευση, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν άνετα να συνοδεύουν ψάρια στα κάρβουνα ή στο φούρνο, λευκά κρέατα συνοδευόμενα από λευκές σάλτσες, λιπαρά τυριά, αλλά και ζυμαρικά με σκόρδο και βούτυρο.
Μέχρι το τελικό αυτό δημιούργημα, πέρασαν 5 έτη γεμάτα μικροοινοποιήσεις, πειραματισμούς και πολύ κόπο και μεράκι. Το τελικό κρασί που έφτασε και στην εμφιάλωση ήταν αποτέλεσμα από συνένωση δύο διαφορετικών μεθόδων οινοποίησης, με το 50 % να ζυμώνει σε μεγάλες, ανοξείδωτες δεξαμενές και το υπόλοιπο μισό σε μικρά δρύινα, χρησιμοποιημένα βαρέλια 225 λίτρων, όπου το γλεύκος μένει για 4 μήνες μαζί με τις οινολάσπες του.
Ο Παύλος, δεν είναι απλά μια ποικιλία ή μια ετικέτα κρασιού, καθώς σηματοδοτεί την συνέχεια της παράδοσης των αμπελώνων Κ.Αντωνόπουλου, την αναβίωση μιας άγνωστης έως τώρα ποικιλίας, από ένα νησί του Ιουνίου πελάγους, και το πέρασμα της σκυτάλης σε καινούργιες ιδέες.
Συνδυάζοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας και την εμπειρία των ειδικών του κτήματος, δημιουργείται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που όχι μόνο τιμά τη φήμη του κτήματος, αλλά κοσμεί και εμπλουτίζει τον ελληνικό αμπελώνα.