Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποχαιρετισμός στον δάσκαλο του οινικού πολιτισμού της Ελλάδας

Την περασμένη Παρασκευή έφυγε από τη ζωή, ο Δημήτρης Κατσαρός, ο γιατρός που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην οινική επανάσταση της σύγχρονης Ελλάδας και δίδαξε με τη ζωή του τον οινικό πολιτισμό και τις αξίες του για την κοινωνία.

Όπως ο ίδιος έλεγε, μια εκδρομή στην Κρανιά Ολύμπου, το ορεινό χωριό πάνω από τις εκβολές του Πηνειού και με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο, στάθηκε η αφορμή για ένα μακρύ ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, δείχνοντας με το παράδειγμά του το δρόμο της ποιότητας και της επιμονής στον παράγοντα terroir.

Έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τη σύζυγο και συνοδοιπόρο, Στέλλα Σιναπλίδη, ανέδειξαν μαζί τα μεγάλα κεφάλαια της τοπικής γαστρονομίας και τη σημασία τους στην ποιότητα ζωής που μπορεί να διεκδικεί μέσα από τις λεπτές και αυθεντικές γεύσεις ο κάθε άνθρωπος.

Ο Δημήτρης Κατσαρός, είχε μια μακρά παρουσία στον χώρο του κρασιού και ξεκίνησε την ενασχόληση του με την οινοπαραγωγή το 1978.

Το οινοποιείο με έδρα την Κρανιά Ολύμπου, μετρά ιστορία περισσότερων από 40 χρόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της σύγχρονης οινικής Ελλάδας.

Σημαντική διάκριση είναι η συμπερίληψη του από το γαλλικό περιοδικό La revue de vin de France, στα 100 καλύτερα μη Γαλλικά οινοποιία του κόσμου.

Παράλληλα με την οινοπαραγωγή ο Δημήτρης Κατσαρός είχε σπουδάσει ιατρική και εργαζόταν ως ωτορινολαρυγγολόγος, ενώ ήταν και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Οι δρόμοι του κρασιού». Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο γιός του, Ευριπίδης Κατσαρός, και πλέον με αυτόν αποκλειστικά στο τιμόνι το οινοποιείο  αναμένεται να συνεχίσει να γράφει για 5η δεκαετία την δική του ιστορία.

Το εγχείρημα της Κρανιάς

Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν. Με τον καιρό τα κλήματα εγκαταλείφθηκαν και η άγρια βλάστηση κυριάρχησε παντού και ο αμπελοοινικός πλούτος της Κρανιάς παρήκμασε.

Αυτόν ακριβώς τον πλούτο θέλησε να ξαναζωντανέψει ο Δημήτρης Κατσαρός και με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας αποφάσισε να πειραματιστεί με την φύτευση διαφόρων ποικιλιών αμπελιού. Έτσι η οικογένεια προχώρησε στην αγορά επικλινών κομματιών γης στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Ολύμπου. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν αρχικά κατόπιν έρευνας και πειραματισμών, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ήταν το Cabernet Sauvignon και το Μerlot. Το πρώτο κρασί παρήχθη το 1987 και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες.

Από τότε πραγματοποιείται μια συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης στο αμπελουργικό και οινοποιητικό δυναμικό με προσεχτικά και σταθερά βήματα. Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Την θλίψη της για την απώλεια του Δημήτρη Κατσαρού και τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του, εκφράζει σε ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, αναδεικνύοντας το έργο και την σημασία που κατέχει το «Κτήμα Κατσαρού» για τον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Γιάννη Πανάγου στο Κτήμα Κατσαρού, σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον γιατρό – οινοποιό, Δημήτρη Κατσαρό

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η άρση των δασμών εισαγωγής στα αυστραλιανά κρασιά από την Κίνα τον περασμένο Μάρτιο, έφερε την δυναμική επιστροφή τους στην αγορά της ασιατικής χώρας,...

REPORTS

Η οικονομολόγος Yvette van der Merwe με περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία οίνου της Νότιας Αφρικής αποτελεί την νέα πρόεδρο του Διεθνούς...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Άγγλοι επαγγελματίες οίνου, sommeliers & distributors «ταξίδεψαν» στα μαγικά ορεινά αμπελοτόπια του Μοσχάτου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην ακριτική Σάμου στα πλαίσια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...