Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανησυχεί, παρά τις νέες φυτέυσεις 6.300 στρεμμάτων ετησίως, η συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα

Μειώσεις εκτάσεων στον Ελληνικό αμπελώνα ανεξάρτητα από τις περισσότερες από 6.000 νέες φυτεύσεις.

Στα 636.965 στρέμματα, ανέρχεται η έκταση του ελληνικού αμπελώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής ανά Περιφέρεια, που απέστειλε πρόσφατα στην Commission, το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, του ΥΠΑΑΤ.

Η αύξηση του κατά 0,28%, δηλαδή κατά 1.759 στρέμμματα σε σύγκριση με το 2020 (635.205 στρέμματα), υπολείπεται του αριθμού των στρεμμάτων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης κατ’ έτος, σε ποσοστό 1% που αντιστοιχεί περίπου στα 6.300 στρέμματα ετησίως.

Η ετήσια αύξηση του ελληνικού αμπελώνα σε έκταση μικρότερη των 6.300 στρεμμάτων ετησίως, έκταση που αφορά τις νέες Άδειες Φύτευσης, σημαίνει ότι εγκαταλείπονται αντίστοιχα εκτάσεις, ίσες περίπου με τη διαφορά της αύξησης του ελληνικού αμπελώνα ετησίως αφαιρουμένων των εκτάσεων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης.

Ενώ συνεπώς ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε την 31η Ιουλίου 2021 να απογράψει εκτάσεις αυξημένες κατά 6.300 στρέμματα περίπου (με την επιφύλαξη των παρατάσεων που δόθηκαν στις φυτεύσεις λόγω covid 19), και θα έπρεπε να ανέρχεται στα 641.500 στρέμματα, καταγράφει αύξηση μόνο κατά 1.759 στρέμματα, συνεπώς υπάρχει σχετική μείωση, κατά 4.500 στρέμματα περίπου, μεταξύ 2020 και 2021, όπως εμφαίνεται και από τον πίνακα των συνολικών εκτάσεων που παρατίθεται, στο τέλος.

Όσον αφορά την σύνθεση του ελληνικού αμπελώνα, ως προς τις κατηγορίες σταφυλιών σύμφωνα με τον δυνητικό προορισμό τους σε κατηγορίες οίνων, η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Επίσης η κατάταξη ανά έκταση των 13 Περιφερειών της χώρας, όχι μόνο καταδεικνύει τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιφέρειες, αλλά αναδεικνύει και τις πιο δυναμικές, σύμφωνα με τα ποσοστά αύξησης των εκτάσεων τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ακολουθεί ο συγκεντρωτικός διαχρονικός πίνακας των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες:

 

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.