Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανεβάζουν ρυθμούς τα ευέλικτα ροζέ κρασιά που μπαίνουν στην γκάμα των Ελλήνων οινοποιών

Προέρχονται κυρίως από εμβληματικές ερυθρές ποικιλίες και κάποιες… γκρίζες. Καλύπτουν μια ευρεία παλέτα αποχρώσεων, που ξεκινά από το χρώμα του κρεμμυδιού και φτάνει μέχρι εκείνη του σολομού και του βατόμουρου. Έχουν πληθώρα αρωμάτων, που παραπέμπουν σε κόκκινα φρούτα και άνθη, ενώ στο στόμα αφήνουν την αίσθηση της φρεσκάδα και της οξύτητας.

Τα ροζέ κρασιά, άλλοτε… παραπαίδια των ερυθρών, παίρνουν την… εκδίκησή τους και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο οινοποιούς και καταναλωτές.

«Τα ροζέ κρασιά έχουν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Είναι οίνοι με μεγάλη ζήτηση και πλέον όλα τα οινοποιεία έχουν τουλάχιστον μία ή και δύο ετικέτες ροζέ, από διαφορετικά σταφύλια ή διαφορετικό τρόπο οινοποίησης, με ποιο διαδεδομένο την κρυεκχύλιση και λιγότερο την αφαίμαξη», ανέφερε η γεωπόνος και οινολόγος Κάτια Μπέλη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Τη συναντήσαμε στο 5ο Rose Grand Tasting, που οργάνωσε τη Δευτέρα 20 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη το Wine Plus κι όπως εξήγησε σχεδόν 90% των ροζέ κρασιών που θα τα βρούμε είτε μονοποικιλιακά, είτε σε blend, παράγεται από ερυθρές ποικιλίες, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις λεγόμενες «γκρίζες» ποικιλίες.

«Στην Ελλάδα μεγάλο όγκο ροζέ κρασιών κάνουμε από το ξινόμαυρο, την ερυθρή γηγενή ποικιλία της βορειοδυτικής Ελλάδας και από το Αγιωργίτικο που είναι η δεύτερη πολύ σημαντική και σε μεγάλη έκταση καλλιεργημένη γηγενής ποικιλία που αφορά κυρίως στην Πελοπόννησο, αλλά τη βρίσκουμε φυτεμένη και στην υπόλοιπη Ελλάδα», θα εξηγήσει στην Agrenda η κ. Μπέλη. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτές. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει κι από μικρότερης έκτασης ερυθρές ποικιλίες που προέρχονται από νησιά και υπάρχουν και οι λεγόμενες γκρίζες, που είναι λευκές ποικιλίες, όπως το μοσχοφίλερο ή ο σιδερίτης, οι οποίες όταν επιλεγεί ένας συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας του αμπελιού κι οινοποίησης, παράγουν ελαφρώς χρωματισμένα κρασιά, τα οποία, για την ώρα, αντιπροσωπεύουν μικρό αλλά αναδυόμενο τμήμα της αγοράς.

Γενικότερα η τάση που επικρατεί στις τάξεις των οινόφιλων, ως προς τα ροζέ κρασιά, είναι αυξητική, σημειώνει κι ο Στράτος Ελευθεριάδης, από «Κτήμα Κωνσταντάρα». «Το ροζέ παίρνει μερίδιο από το ερυθρό. Ιδίως στις περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου η προτίμηση στα ροζέ κρασιά ανεβαίνει με αρκετά γρήγορο ρυθμό και αυτή τη στιγμή πιθανότατα να προσεγγίζει το 20%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας. Σπεύδει να συμπληρώσει δε, πως «αυτή η τάση δίνει κίνητρο κι ώθηση και στους Έλληνες οινοποιούς να προσφέρουν οινικές προτάσεις σε αυτή την κατηγορία του ροζέ, γιατί οι προτάσεις διαμορφώνονται βάσει της ζήτησης που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό».

Τη μεγαλύτερη προσοχή που έχουν αρχίσει να δίνουν οι Έλληνες προς τα ροζέ κρασιά, κατά τη χημικό – οινολόγο και ιδρύτρια του Wine Plus, Μαρία Νέτσικα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πλέον πολλοί οινοποιοί έχουν εντάξει στη γκάμα των κρασιών τους ετικέτες της κατηγορίας.

«Αυτή η αύξηση παραγωγής ωθήθηκε από την άνοδο της κατανάλωσης και η εξήγηση είναι σύνθετη», εξηγεί η κ. Νέτσικα, διευκρινίζοντας πως «σίγουρα έχει παίξει ρόλο η κλιματική αλλαγή, καθώς έχει μεγαλώσει το χρονικό διάστημα του έτους στο οποίο θέλουμε κάτι πιο δροσερό να πιούμε, ενώ έχει να κάνει και με την καλύτερη οινοποίηση των ροζέ. Οι οινοποιοί, επιπρόσθετα, δίνουν πλέον μεγαλύτερη προσοχή στο πώς θα τα οινοποιήσουν και έτσι έχουμε πιο ευχάριστα, πιο ευκολόπιωτα και σίγουρα πιο ενδιαφέροντα κρασιά. Δεν πρέπει, τέλος, να μας διαφεύγει η σημασία της αλλαγής στον τρόπο ζωής μας. Θέλουμε κάτι πιο εύκολο, κάτι που να χτυπάει πιο πολύ στο μάτι και το ροζέ κρασί, γενικώς, έχει αυτή την επιρροή. Ως το κρασί της παρέας, έχει αυτό το χρώμα, το οποίο είναι τόσο θελκτικό, οπότε σε τραβάει να το καταναλώσεις, ενώ είναι και ευέλικτο όσον αφορά στους συνδυασμούς με εδέσματα».

Όσον αφορά στο 5ο Rose Grand Tasting στη φετινή διοργάνωση έδωσαν το «παρών» 70 παραγωγοί με συνολικά 123 ετικέτες ροζέ κρασιών από όλη την Ελλάδα, οι οποίες ήταν ταξινομημένες βάσει της ποικιλιακής τους σύνθεσης, διευκολύνοντας το πλήθος οινόφιλων, αλλά και τους επαγγελματίες, που έσπευσαν το χώρο να πάρουν μια πλούσια αλλά και εμπεριστατωμένη γεύση για το πού πηγαίνει το ελληνικό ροζέ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η επερχόμενη έκδοση της Vinitech-Sifel θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου στο Μπορντό, συγκεντρώνοντας σχεδόν 900 εκθέτες από 80 χώρες και...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του κρητικού αμπελώνα και την επιστροφή του σε σπάνια κρασιά εγνωσμένης ταυτότητας, με όχημα τις γηγενείς ποικιλίες της μεγαλονήσου, ανέδειξε η...

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...