Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανεβάζει στροφές με ενίσχυση 5% η κατανάλωση οίνου στην Ευρώπη για το 2022

Ανακάμπτει με ρυθμό 5% η κατανάλωση οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αγορά να καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των απωλειών που καταγράφηκαν την περίοδο των lock-downs στα μεγάλα αστικά κέντρα του μπλοκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η τελευταία έκθεση με τις προοπτικές των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων, την οποία υπογράφει η Κομισιόν, η κατά κεφαλήν κατανάλωση οίνου διαμορφώνεται πλέον στα 22,7 λίτρα, ποσότητα ικανή να απορροφήσει μεγάλο τμήμα της συνολικής φετινής παραγωγής των 155 εκατ. εκατόλιτρων, σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση κατά 6% των εξαγωγών.

Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες μετά τον όψιμο παγετό την περασμένη άνοιξη, η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ για την περίοδο 2021/22 εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου τα 155 εκατομμύρια hl, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο της περιόδου εμπορίας 2020/21 και κοντά στον μέσο όρο των 5 ετών.

Η πτώση της παραγωγής στην Ισπανία και τη Γαλλία(περίπου -13% από έτος σε έτος) αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση στην Ιταλία(+19% από έτος σε έτος) και Πορτογαλλία(+15%). Η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ των πέντε κύριων παραγωγών (90% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) είναι επομένως ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Ανοδική τάση παρουσιάζουν και άλλες χώρες της ΕΕ (RO, AT και EL). Η κατανάλωση κρασιού στην ΕΕ, που προηγουμένως επηρεαζόταν από τα μέτρα για τον COVID-19 (ιδίως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων -περίπου το 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ), αναμένεται να ανακάμψει το 2021/22 με αύξηση 5% από έτος σε έτος, στο 22,7 l κατά κεφαλήν (σχεδόν πίσω στο μέσο όρο των 5 ετών).

Η οινοποιημένη παραγωγή για «άλλες χρήσεις» (συμπεριλαμβανομένης της απόσταξης, του ξιδιού και του μπράντι) θα πρέπει να επανέλθει στα προ πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τάση, μετά την αύξηση 32% το 2020/21 λόγω των μέτρων απόσταξης κρίσης. Πηγή: ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, βάσει της Eurostat.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΙΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟ 2021/2022

Οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν το 2021/22 και να φτάσουν στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 34 εκατομμυρίων hl (+6% σε ετήσια βάση, +10% σε σύγκριση με το 5- μέσος όρος έτους), λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ.

Οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές σε αξία αναμένεται να περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τον Καναδά. Η θετική τάση συνεχίζεται και τους πρώτους 5 μήνες του 2021/22 τόσο σε όγκο όσο και σε αξία εξαγωγών (σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020/21).

Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της ΕΕ παραμένουν οι ΗΠΑ (με μερίδιο 22% σε όγκο και 26% σε αξία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (23% σε όγκο και 19% σε αξία). Ο όγκος των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο-Δεκέμβριο 2021 αυξήθηκε κατά 14% και 10% αντίστοιχα (σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι). Το 2021/2022 οι εισαγωγές κρασιού στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθούν κατά 1% σε σύγκριση με το 2020/21 (-7%/μέσος όρος 5 ετών μετά από μακροπρόθεσμη τάση), λόγω της μείωσης των εισαγωγών από τη Χιλή και των επανεξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου .

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.