Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγκαλιάζει την αειφόρο αμπελοκαλλιέργεια η οικογένεια Ασλάνη

Οι θαλασσινές αύρες του Θερμαϊκού διασταυρώνονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Ασλάνη, σε κοντινή απόσταση από τον αμφιθεατρικά χτισμένο οικισµό της Νέας Μηχανιώνας.

Ο Λάσκαρης, η Σύρµω, καθώς και οι δύο τους κόρες, Βίκυ και Ελένη, συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου που έχει αφοσιωθεί στη βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση. Η σχέση µε το αµπέλι και το κρασί για τον Λάσκαρη δηµιουργήθηκε στα µέσα της δεκαετίας του ‘80, όπου έλαβαν χώρα και τα πρωτόλεια βήµατά του στην ερασιτεχνική αµπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση, µε σκοπό την απόλαυση του κρασιού µε συγγενείς και φίλους. Έκτοτε το κρασί έγινε θέµα οικογενειακό.

Το 2004 σηµατοδοτεί την έναρξη του οινοποιείου µε τη φύτευση Μerlot, Cabernet και Syrah, ποικιλίες που µονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των εγχώριων και διεθνών καταναλωτών και αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη δηµιουργία πολλών οινοποιείων. Λίγα χρόνια αργότερα, έπειτα από µελέτη των εδαφικών και καιρικών συνθηκών της περιοχής, αποφασίστηκε η επέκταση των αµπελώνων µε τη φύτευση Ληµνιού, Μαλαγουζιάς, Ασύρτικου και Κυδωνίτσας.

Φιλοσοφία του οινοποιείου αποτελεί η αειφόρος αµπελοκαλλιέργεια και η ελάχιστη παρέµβαση τόσο στα αµπελοτόπια, όσο και στην οινοποίηση.

Μονοποικιλιακές ετικέτες

Είναι ζητούµενο για την οικογένεια Ασλάνη να παράγει κρασιά εκφράζοντας το χαρακτήρα κάθε ποικιλίας, όπως αυτή ευδοκιµεί στο terroir της περιοχής. Αξίζει να αναφέρουµε ότι όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν λάβει vegan – vegetarian πιστοποίηση. Οι ετικέτες είναι κατά κύριο λόγο µονοποικιλιακές, ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη εκφραστικότητα κάθε ποικιλίας, ενώ γίνονται πειραµατικές οινοποιήσεις µε σκοπό τη µελέτη των διαφορετικών εκφάνσεων των ποικιλιών.

Το πολυδιάστατο κι εκλεπτυσμένο σταφύλι Λημνιό

Τα επόμενα βήματα για την οικογένεια Ασλάνη εστιάζουν στον πειραματισμό, με τη µορφή µικροοινοποιήσεων, γύρω από το Λημνιό. Αξιοποιώντας ποικίλους τρόπους οινοποίησης, εξερευνώντας διάφορες εκδοχές και έκφρασης της ποικιλίας. Σημειώνεται ότι το Λημνιό, μια από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες, αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οινοποιείου την τελευταία δεκαετία, µιας και η οικογένεια έχει πιστέψει στη δυναµική και την εξέλιξή της. Είναι ένα σταφύλι που αναφέρεται για πρώτη φορά από πολυάριθμους αρχαίους έλληνες συγγραφείς, όπως είναι ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

REPORTS

Για πολλούς οινόφιλους, η συλλογή σπάνιων φιαλών ξεκινά περισσότερο ως προσωπικό πάθος, παρά ως μια συνειδητή οικονομική στρατηγική. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως,...

REPORTS

Η φυλλοξήρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα Κανάρια Νησιά, με κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε δύο περιοχές της Τενερίφης, τρομοκρατώντας τους οινοποιούς της περιοχής που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 97,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του οινοποιείου Κώστα Λαζαρίδη θα κατέχει η Ολυμπία Συμμετοχών με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής Δημόσιας πρότασης που ανακοίνωσε...

REPORTS

Η Ιταλία μπαίνει στον τρύγο του 2025 με διάχυτη αισιοδοξία. Οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, τα σταφύλια δείχνουν υγιή και το εθνικό ισοζύγιο γέρνει...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Μικρότερες αποδόσεις, ανώριμα ή «καμένα» σταφύλια, ασθένειες μετά από άκαιρες βροχές και τρύγοι που μετακινούνται νωρίτερα: η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τον ελληνικό αμπελώνα. Από...