Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγιωργίτικο στα πρότυπα της σαμπάνιας από την Οινοποιία Αθανασίου

Συμπαρασύροντας την παράδοση έξι γενεών στην αμπελουργία και το κρασί, ο 33χρονος σήμερα Μιχάλης Αθανασίου, ξεκίνησε το δικό του φερώνυμο οινοποιείο το 2007, όντας ακόμη φοιτητής.

του Γιώργου Λαμπίρη

Φέτος κάνει ένα ακόμα οινικό βήμα καθώς στις αρχές του φθινοπώρου θα φέρει στην αγορά 1.010 φιάλες από το πρώτο ροζέ αγιωργίτικο από τη Νεμέα, που κατά τον ίδιο οινοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής της σαμπάνιας. Ο οινοποιός και ιδιοκτήτης της Οινοποιίας Αθανασίου αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής, όπου όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γαλλικές σαμπάνιες η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται στη φιάλη.

Αυτού του τύπου τα κρασιά επιδέχονται δύο ζυμώσεις. Η πρώτη γίνεται στη δεξαμενή και η δεύτερη στο μπουκάλι. Το συγκεκριμένο ροζέ έχει ωριμάσει ήδη για 4 έτη πάνω στις φίνες οινολάσπες και όντας ήδη εμφιαλωμένο είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά.

«Έκανα αυτή την κίνηση γιατί μου αρέσουν οι σαμπάνιες πρωτίστως ως καταναλωτής αλλά και ως οινοποιός. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο αρκετά συχνά να υλοποιηθεί στην Ελλάδα όπου δεν υφίστανται οι ανάλογες γνώσεις. Έκανα την πρώτη προσπάθεια πριν από αρκετά χρόνια, μέχρι να φτάσω στο βέλτιστο σημείο και στο σημερινό αποτέλεσμα. Το κρασί βραβεύτηκε παρουσιάστηκε στον διεθνή διαγωνισμό οίνου στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη, όπου έλαβε το ασημένιο μετάλλιο και φέρει την ονομασία Fleur d’ Amour», εξηγεί σχετικά με το νέο δημιούργημα της οινοποιίας, ο Μιχάλης Αθανασίου. Το συγκεκριμένο αφρώδες προέρχεται από πιστοποιημένους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή της Νεμέας.

Πολυδιάστατες οινοποιητικές εκφράσεις της Νεμέας

Η Οινοποιία παράγει αποκλειστικά βιολογικά, διαφορετικών ειδών μονοποικιλιακά κρασιά, όλα από γηγενείς ποικιλίες όπως Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Ασύρτικο αλλά και διαφορετικές εκφάνσεις της Νεμέας μέσα από το αγιωργίτικο. Κρασιά ροζέ, φρέσκα αρωματικά από αγιωργίτικο αλλά και «Νεμέες» δεξαμενής χωρίς παλαίωση με έντονα φρουτώδη και ευχάριστο χαρακτήρα, αποτελούν μέρος του χαρακτήρα που πρεσβεύει. Επίσης, βαθιάς παλαίωσης κρασιά από αγιωργίτικο εντάσσονται στη γκάμα της. Στα παλαιωμένα για παράδειγμα το συγκεκριμένο αμπελοτόπι από το οποίο προέρχονται τα σταφύλια είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Φυσική οινοποίηση του αγιωργίτικου που οδήγησε στην ετικέτα «Φύσις»

Να σημειωθεί ότι μία ακόμα οινική προσπάθεια που παρουσίασε ο Αθανασίου πριν από λίγα χρόνια, ήταν η ετικέτα Φύσις, προερχόμενη από βιολογικό αγιωργίτικο ΠΟΠ Νεμέα,  αποτελώντας ένα κρασί ελάχιστων παρεμβάσεων, χωρίς συντηρητικά, που ζυμώνεται με τις γηγενείς ζύμες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο αφού ωριμάσει σε πήλινα δοχεία και σε δρύινα βαρέλια.

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2007 όταν ο Μιχάλης Αθανασίου ήταν 18 ετών. «Ξεκίνησα ένα μικρό οινοποιείο που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε μαζί μου. Ήδη φέτος ετοιμάζομαι για τον 16ο τρύγο μου. Σπούδασα μηχανικός υπολογιστών και παράλληλα έκανα και κρασί στα χρόνια των σπουδών μου, όπου είχα ήδη ξεκινήσει το οινοποιείο με καθαρά πειραματικό χαρακτήρα. Ως οικογένεια διατηρούσαμε αμπέλια για 6 γενιές, ενώ εγκατασταθήκαμε στα εδάφη της Νεμέας το 1830. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν και μία φυσική εξέλιξη να γίνω οινοποιός, καθότι το νεμεάτικο DNA μου που οδηγεί στον δρόμο του κρασιού, ενεργοποιήθηκε. Άλλωστε η οινοποίηση αποτελεί μία βαθιά συναισθηματική διαδικασία που με κέρδισε».

Αναφερόμενος στην φετινή παραγωγική περίοδο, ο ίδιος κάνει λόγο για μία ιδιαίτερα ξηρική χρονιά, χωρίς βροχοπτώσεις. «Αυτό που πιστεύω ότι μας σώζει παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Νότια Ελλάδα είναι το μικροκλίμα της Νεμέας με τα πολύ δροσερά βράδια, που βοηθάει στην ωρίμανση του καρπού, η οποία φέτος ήρθε σταδιακά και ομαλά. Ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για την ποιότητα. Ο τρύγος εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Επομένως το τελικό συμπέρασμα για το εάν φέτος είχαμε μία καλή εσοδεία, θα το εξάγουμε όταν πλέον φτάσουμε στην εμφιάλωση».

Σε αριθμούς

Παραγωγή 202: 110.000 φιάλες

Εξάγει: Το 70% της παραγωγής

Χώρες προορισμού: Ιταλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία

Ιδιόκτητα αμπέλια: 85 στρέμματα αγιωργίτικο-ασύρτικο

Συνεργαζόμενοι παραγωγοί: 100 στρέμματα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.