Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ομορφιά και την ευελιξία του Amarone

Ο Ιταλός εμπειρογνώμονας του κρασιού Filippo Bartolotta επαναξιολογεί τον τρύγο του 2017 του Amarone, ανακαλύπτοντας τη δομή και τις σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης του κρασιού, καθώς και τη μεγάλη ευελιξία του στο συνδυασμό με την υψηλή κουζίνα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο τρύγος του 2017 στη Valpolicella είδε έναν ζεστό χειμώνα με χαμηλές βροχοπτώσεις που ακολουθήθηκε από παγετό του Απριλίου που κρατήθηκε μακριά χάρη στο φυσικό εφέ ομπρέλας που προσφέρει το αρχαίο σύστημα εκπαίδευσης Pergola (πέργκολα). Ένα πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι είδε μια ωρίμανση νωρίτερα από τη συνηθισμένη ακολουθούμενη από μια πολύ πρώιμη συγκομιδή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή η γρήγορη ωρίμανση του σταφυλιού έφερε καλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ στα σταφύλια, εξισορροπημένη από πολλή οξύτητα. Αυτό βοήθησε στη δημιουργία κρασιών με πολύ έντονα χρωματιστά και δομημένα κρασιά και όμως με πολύ στρογγυλή υφή.

 

Η Εκδήλωση Anteprima Opera Prima Amarone

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το Amarone Anteprima Opera Prima, μια εκδήλωση στη Βερόνα όπου προσκλήθηκαν 100 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο σε μια γευσιγνωσία με συνδιασμό φαγητού και κρασιού, προκειμένου να αποδειχθεί ότι το Amarone δεν είναι μόνο ένα κρασί για μαγειρευτά και κυριακάτικα ψητά.

Ο σεφ Nicola Portinari του εστιατορίου La Peca di Lonigo με δύο αστέρια Michelin ετοίμασε τέσσερα νόστιμα πιάτα από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, το πιάτο της Βόρειας Ευρώπης περιελάμβανε ψητά χτένια Ατλαντικού, χυμό οστρακοειδών, ζυμωμένα σπαράγγια και μαριναρισμένο καρπάτσιο ελαφιού. Η Νοτιοανατολική Ασία αντιπροσωπεύτηκε από ψημένο χέλι, καρπούζι και ανγκοστούρα. Η Κεντρική Ευρώπη είδε ραβιόλια με κουλουράκι, λάχανο, χρένο, μουστάρδα, συμπυκνωμένο χυμό κνήμης, ενώ η προσφορά που αντιπροσώπευε τις ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν μια αναιδή κεράσι πίτα.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Valpolicella, Christian Marchesini υποστήριξε ότι «ήταν καιρός να μιλήσουμε για την ευελιξία του Amarone, λαμβάνοντας υπόψη τη στιλιστική και πολύπλευρη εξέλιξη αυτού του premium κρασιού».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Amarone μπορεί να ερμηνευθεί με καινοτόμο τρόπο, μέσα από την εξερεύνηση νέων κανόνων γεύσης», είπε ο Marchesini. «Θέλουμε να επικεντρώσουμε την επικοινωνιακή μας στρατηγική στον τομέα της Horeca (ξενοδοχείο/εστιατόριο/καφέ), και ιδιαίτερα στην υψηλή κουζίνα».

 

Αύξηση της ευελιξίας

Ανεξάρτητα από το στυλ, η ονομασία φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά παρά τις δυσκολίες των δύο τελευταίων ετών. Συνολικά, η περιοχή Valpolicella στο Βένετο περιλαμβάνει 8.600 εκτάρια αμπελώνων, παράγοντας περίπου 73,6 εκατομμύρια φιάλες αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ (στοιχεία Nomisma Wine Monitor), εκ των οποίων σχεδόν τα μισά αφορούν τις πωλήσεις του Amarone.

Και η Valpolicella δεν είναι μόνο μια από τις κύριες περιοχές του κόκκινου κρασιού της Ιταλίας, αλλά και μια από τις πιο υγιεινές όταν ελέγχετε τους ισολογισμούς των οινοποιείων της. Ανάλυση που παρουσιάστηκε στο Amarone Opera Prima από το Τμήμα Μελετών και Ερευνών της Banco Bpm για την Κοινοπραξία Valpolicella Wine Protection Consortium συνέκρινε την απόδοση αυτής της ονομασίας με το ιταλικό εθνικό σενάριο κρασιού, αποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες στη Valpolicella είναι από τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη ρευστότητα. χαμηλότερα επίπεδα χρέους και καλύτερη βιωσιμότητα του χρέους κατά το 2020.

Και το Amarone, το ναυαρχίδα κόκκινο κρασί της Valpolicella, ωθεί ολόκληρη την ονομασία προς την πολυτελή κατηγορία, με αποτέλεσμα η κόκκινη περιοχή παραγωγής στο Veneto να έχει υψηλότερη βαθμολογία από τη μέση ιταλική σειρά premium. Τα καθαρά κέρδη το 2020 ήταν περίπου 6,4%, έναντι μέσου όρου 0,4% στην κατηγορία premium και -2,6% για την κλασική (12,4% στην πολυτέλεια), με GOM 14,4% έναντι 12,5% του premium και πολύ υψηλότερο καθαρή θέση (54,7% έναντι 43%).

Το τρέχον σενάριο, σύμφωνα με την Banco BPM, χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα για τον κλάδο σε διεθνές επίπεδο, ξεκινώντας από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση που συμβάλλει στον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΕ, τις υψηλές τιμές και την έλλειψη προσφοράς. πλευρά. Παρά αυτές τις δυσκολίες, η Valpolicella σημείωσε το 2021 ένα άνευ προηγουμένου άλμα στις πωλήσεις (+ 16%) χάρη στην αύξηση της ιταλικής ζήτησης (31%) και των εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 8%. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Nomisma Wine Monitor, η καλύτερη απόδοση πρέπει να αποδοθεί στην Amarone, πρωταγωνιστή μιας αυθεντικής έκρηξης πωλήσεων (+ 24%), με + 16% εξαγωγές και + 39% σε αξία στην εγχώρια αγορά. Και δεδομένου ότι 16 εκατομμύρια είναι η μέση ετήσια παραγωγή, αυτό σημαίνει ότι τα οινοποιεία πούλησαν επιπλέον 3 εκατομμύρια μπουκάλια από τα ακινητοποιημένα τους αποθέματα του βασιλιά της Valpolicella.

 

Ονομασία Προέλευσης Valpolicella

Η Valpolicella είναι ένα φυσικό αμφιθέατρο 200 εκατομμυρίων ετών από ασβεστούχα/μάργα βόρεια της Βερόνα, με 13 κοιλάδες, που ξεκινούν από τη δυτική πλευρά, κοντά στη λίμνη Garda, με τις πέντε περιοχές της Valpolicella Classica μέχρι την ανατολική πλευρά να πηγαίνουν προς το Soave.

Αν και το να εντοπίσουμε τις διαφορές, που κρύβουν τα διαφορετικά κρασιά των κοιλάδων, είναι μια ενδιαφέρουσα γευστική άσκηση, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να περιγράψουμε μια σαφή εικόνα των διαφορετικών ζωνών, καθώς υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές μεταβλητές στα χέρια των οινοπαραγωγών.

Αυτά περιλαμβάνουν διαφορετικά συστήματα εκγύμνασης αμπέλου που κυμαίνονται από κορδόνι έως Guyot, έως «πέργκολα» (η οποία καλύπτει το 75% της ονομασίας), διαφορετικές μεθόδους παλαίωσης από μεγάλη σλαβονική βελανιδιά, μεσαίου μεγέθους δεξαμενές από ξύλο κερασιάς ή γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • H κομψή Corvina και η πιο πικάντικη Corvinone πρέπει να είναι παρόντες, που αποτελούν μια σειρά από 45% έως 95% (σε συνδυασμό).
  • Η αναζωογονητική και πολύχρωμη Rondinella μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ 5% και 30%.
  • Υπάρχει επίσης χώρος για έως και 15% των γηγενών ποικιλιών από τη Βερόνα και έως και 10% των γηγενών ποικιλιών από την Ιταλία.

Και αν δεν έφτανε αυτό, η μεγαλύτερη μεταβλητή όλων είναι οι 100 ημέρες appassimento (διαδικασία ξήρανσης των σταφυλιών), μια συνολική αλλαγή στο αρωματικό και δομικό προφίλ των κρασιών που χαρακτηρίζεται έντονα από το χέρι του οινοποιού.

 

 Η επιρροή των κοιλάδων

Η δοκιμή Valpolicella Annata ή Valpolicella Superiore θα μπορούσε να είναι πιο διαφανής αν κάποιος θέλει να κατανοήσει τις ποικιλίες της κοιλάδας. Ενώ, το Ripasso, αριθμητικά η πιο σημαντική κατηγορία με το 43% του μεριδίου αγοράς (λόγω κάποιας στρογγυλότητας και γλυκύτητας), έχει κάποιες ομοιότητες με το Amarone αλλά σε σαφώς χαμηλότερη τιμή που λατρεύει η αγορά.

Μια τελευταία σκέψη σχετικά με την ταυτότητα του πυρήνα της περιοχής πρέπει να γίνει σχετικά με τη γλυκιά ξαδέρφη του Amarone, Recioto della Valpolicella. Πολύ λίγα επιδόρπια κρασιά πίνονται σε όλο τον κόσμο και το Recioto δεν διαφέρει. Σήμερα αποτελεί μόνο το 0,5% της παραγωγής του Amarone, το οποίο είναι κρίμα καθώς το Recioto είναι ένα εξαιρετικό κρασί ένα κόκκινο επιδόρπιο κρασί με αρώματα βαλσαμικού, εκχυλιστικά μαύρα φρούτα και μια σημαντική ταννική δομή γυαλισμένη από υπέροχη οξύτητα.

Κάποιοι λένε ότι ο Giuseppe Verdi ήταν λάτρης του κρασιού και, αν αυτό είναι αληθεύει, πρέπει να είχε πιει σίγουρα Recioto, επειδή το Amarone γεννήθηκε μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...