Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Έφυγε» ο πολύπειρος Νεμεάτης οινοποιός Διογένης Χαρλαύτης

Θλίψη προκαλεί η είδηση της απώλειας του σπουδαίου και πολύπειρου Νεμεάτη οινοποιού Διογένη Χαρλαύτη, που επί σειρά ετών στο τιμόνι του «Κτήμα Χαρλαύτη» υπηρέτησε πιστά τον αμπελώνα της Νεμέας και οδήγησε την οινοποιία σε νέα ύψη τόσο εγχώρια, αλλά και στο εξωτερικό.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως έφυγε από τη ζωή ο οινοπαραγωγός Διογένης Χαρλαύτης ο οποίος υπήρξε ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου για πολλά χρόνια άλλα και ο τελευταίος Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οίνων και Ποτών (ΣΕΒΟΠ) μέχρι το 1995 όπου και δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Διογένης Χαρλαύτης ανέλαβε τα ηνία του «Κτήμα Χαρλαύτη» έπειτα από τον γάμο του με την κόρη του ιδρυτή του οινοποιείου, Νίκου Αθανασιάδη, Άντα, το 1958. Μαζί χαράξανε την δική τους πορεία στην οινοπαραγωγή, ξεκινώντας από την αναμπέλωση του κτήματος το 1960, με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο. Παράλληλα, διαμόρφωσαν τον αμπελώνα γραμμικά, επιτρέποντας την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών. Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.

Τις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά της οινοποιίας κερδίζουν επάξια την αναγνώριση τόσο εντός της ελληνικής επικρατείας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία και η Κίνα. Το 1997 η οικογένεια απέκτησε έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και μετέπειτα στο Κούτσι Νεμέας, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, λευκή Μαλαγουζιά και Malbec.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

REPORTS

Το πρόγραμμα Natura Nostra λειτουργεί σαν ένας αργός παλμός ζωής μέσα στους ιστορικούς αμπελώνες της Καμπανίας, επαναφέροντας τη βιοποικιλότητα μέσα από φυτεύσεις και συλλογική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.