Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας ανήσυχος τρύγος για τους Κεφαλονίτες οινοποιούς, έωλη η παραγωγή Ρομπόλας

Η καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε σχετικά με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην περίοδο του κλαδέματος και συνέχισε ήπια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλές καθώς και με συνεχόμενες βροχοπτώσεις που καθυστέρησαν αρκετά τη ανθοφορία τόσο στην Ρομπόλα όσο και στην Μαυροδάφνη.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο της Gentilini Winery, ήταν τα αμπέλια να «χτυπηθούν» από περονόσπορο τόσο στην ανθοφορία οσο και στην καρπόδεση στις όψιμες ποικιλίες χωρίς να υπάρχει τρόπος να γίνουν έγκαιρα οι φυτοπροστατευτικες αλλά και καλλιεργητικές παρεμβάσεις στο αμπέλι. Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια χρονιά που θα θυμόμαστε για πάντα».

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 65-70% να επηρεάσει  την παραγωγή  της Ρομπόλας καθώς και την παραγωγή της Μαυροδάφνης (70% πτώση παραγωγής) και στα πεδινά αλλά και στα ορεινά αμπέλια.
Ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου δημιούργησε ένα υδατικό στρες στα αμπέλια το οποίο μείωσε παραπάνω την παραγωγή.

Η σοδειά 2023 είναι μια με μεγάλες προκλήσεις τόσο για το αμπελουργούς όσο και για τους οινοποιούς.
Η συγκεκριμένη χρόνια ήταν ένα σκληρό μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ότι πρέπει να ξεχάσουμε το τι ξέραμε μέχρι τώρα και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...