Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άντεξε την πίεση το Βραδιανό στους αμπελώνες της οινοποιίας Βρυνιώτη

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το σύνηθες στις 12 Αυγούστου. Αιτία ο θερμός και άνυδρος χειμώνας και άνοιξη που επηρέασαν τον βλαστικό κύκλο της αμπέλου με την έκπτυξη οφθαλμών και την έναρξη της βλαστικής περιόδου να εμφανίζει πρωιμότητα έως και 30 ημέρες. Η πρωιμότητα βέβαια εξομαλύνθηκε στην πορεία και χάρη σε κάποια κρύα της άνοιξης και λίγες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα ο τρυγητός να έρθει τελικά 2-3 εβδομάδες ανάλογα με την περιοχή.

της Σοφίας Σπύρου

Ο τρύγος που είναι μόνο χειρωνακτικός ήταν επιλεκτικός για τα σταφύλια προορίζονται για την σειρά ΟΜΜΑ wild fermentation από τις ποικιλίες Βραδιανό, Συρά, Ασσύρτικο και από φέτος και Μαυροκοντούρα. Όπως θα πει ο Κώστας Βρυνιώτης ‘Επιλέγουμε το παλαιότερο μας αμπέλι οπότε να δώσει πλούσιο σε αρώματα σταφύλι και πιο συμπυκνωμένο. Σε αυτές τις ποικιλίες τρυγάμε πάντα με τους πιο έμπειρους εργάτες μας και μπορεί πάνω από το φυτό να μην πάρουμε όλα τα σταφύλια, να πάρουμε μόνο εκείνα που είναι σε άριστη κατάσταση’. Αποτέλεσμα των αντίξοων καιρικών συνθηκών ήταν η μειωμένη παραγωγή με τις απώλειες να φτάνουν έως και 50% στο Ασσύρτικο, στο Συρά έως και 40% και στις υπόλοιπες ποικιλίες δηλαδή Μαλαγουζιά, Βραδιανό, Μαυροκοντούρα να κυμαίνονται από 10-20%. Βέβαια όσο αφορά στο Ασσύρτικο που προορίζεται τόσο για τη σειρά ΟΜΜΑ όσο και για τη σειρά ΙΑΜΑ που περιλαμβάνει λευκό από blend Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά και Βραδιανό blanc de noir η συνολική παραγωγή θα είναι στα επίπεδα της περισυνής. Αυτό διότι γιατί καινούργια αμπέλια που μπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή θα αναπληρώσουν την έλλειψη που δημιούργησαν οι αρνητικές συνθήκες της φετινής χρονιάς.

Μπορεί σε όρους ποσότητας ο τρύγος να επιφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις ωστόσο η ποιότητα των σταφυλιών εξαιτίας της ανομβρίας ήταν γενικά ιδιαίτερα καλή με αποτέλεσμα να χρειαστεί μόνο μία επέμβαση με θειάφι και δύο επεμβάσεις με χαλκό. Αναφερόμενος στις προσδοκίες του για τα κρασιά της φετινής χρονιάς ο Κώστας Βρυνιώτης θα πει ‘κάναμε τις προσπάθειές μας στο αμπέλι και πήραμε ένα πολύ καλό σταφύλι. Με τον οινολόγος μας κ. Σκοπελίτη, θα κάνουμε και τις προσπάθειές μας και στο οινοποιείο, ώστε να έχουμε πάλι τα καλύτερα αποτελέσματα και να τα απολαύσουμε σε λίγους μήνες και σε μερικές ποικιλίες και σε λίγα χρόνια στο ποτήρι μας.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

REPORTS

Εν μέσω μιας περιόδου κρίσης για την παγκόσμια βιομηχανία οίνου, που ταλανίζεται από τα αυξημένα κόστη παραγωγής, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...