Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν πληρώνεται το σταφύλι παίρνει αξία και το κρασί

Μπορεί να λέµε ότι ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα έχει προοδεύσει αρκετά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, αυτά που χρειάζεται ακόµα να γίνουν είναι πολλά.

Άλλωστε δεν θα µπορούσε να µην ληφθεί υπόψη ο οξύς ανταγωνισµός που αναπτύσσεται διεθνώς.
Αναµφίβολα, αυτήν τη στιγµή, στον ευρύτερο αµπελοοινικό κλάδο καταγράφεται µια ανισοµέρεια.
Σε απλά ελληνικά, οι συντελεστές του κλάδου έχουν βάλει µπροστά το κάρο και πίσω το άλογο.
Έτσι, ακόµα και αν στο πεδίο της οινοποίησης και ειδικά σε επίπεδο τεχνολογίας και υποδοµών έχουν γίνει αρκετά πράγµατα, η υπόθεση του αµπελώνα δείχνει να «πονάει». Κι αυτό, όταν όλοι συµφωνούν ότι δεν γίνεται το ελληνικό ποιοτικό κρασί να στηρίζεται αποκλειστικά στους ιδιόκτητους αµπελώνες των οινοποιητικών µονάδων, ιδιαίτερα όταν αυτές χρόνο µε το χρόνο πληθαίνουν και µεγαλώνουν.

Προς το παρόν οι «ελεύθεροι» αµπελουργοί, δηλαδή, όσοι δεν διαθέτουν δικό τους οινοποιείο ή δεν εµφιαλώνουν κρασί µε δική τους ετικέτα (φιλοξενούµενοι), έχουν κυρίως στο µυαλό τους τις στρεµµατικές αποδόσεις. Μ’ αυτή την έννοια επιλέγουν τις πλέον παραγωγικές ποικιλίες, ακολουθούν την πλέον επιθετική πολιτική διαχείρισης εισροών (θρέψη, φυτοπροστασία, άρδευση κ.ά.) και µετρούν µόνο το τονάζ.  Προφανώς και έχει συµβάλλει σ’ αυτό η ισοπεδωτική τιµολογιακή πολιτική που ακολουθούν και µάλιστα σε ένα πολύ µεγάλο εύρος, οι οινοποιητικές µονάδες (προµηθευτές πρώτης ύλης).

Τον τελευταίο καιρό δείχνει να θεµελιώνεται µια πολιτική συνεργασίας, εν είδει συµβολαιακής, ανάµεσα σε επαγγελµατίες αµπελουργούς και σε οινοποιητικές µονάδες. Σηµειωτέον ότι ο µεγάλος όγκος της πρωτογενούς παραγωγής κινείται εκτός κανονιστικού πλαισίου, µε µικρό ενδιαφέρον για τα κριτήρια ποιότητας. Αντίθετα, έχει ως αποκλειστικό γνώµονα τις µεγάλες αποδόσεις.

Η τιµολόγηση της ποιότητας µε στόχο την ενίσχυση της ποιοτικής παραγωγής δείχνει να έχει ακόµα πολύ δρόµο. Βρίσκει εµπόδια και στο γερασµένο σύστηµα κατοχύρωσης αδειών φύτευσης αµπέλου. Σε κάθε περίπτωση για το τάνγκο χρειάζονται δύο των οποίων η σχέση δεν έχει αρκούντως καλλιεργηθεί.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...