Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν μία φιάλη κρασιού παθαίνει «σοκ», δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Το «Bottle Shock», «Bottle Sickness» ή ακόμη και Travel Shock είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια προσωρινή κατάσταση σε ένα κρασί, όπου οι γεύσεις του είναι άτονες ή ασυνεχείς.

Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια όταν η φιάλη παθαίνει «σοκ». Αυτό συμβαίνει, είτε αμέσως μετά την εμφιάλωση, είτε όταν τα κρασιά (ειδικά τα εύθραυστα παλαιότερα κρασιά) ανακινούνται στο ταξίδι. Συνήθως μερικές μέρες ξεκούρασης είναι η θεραπεία. Τα στοιχεία για αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο ανέκδοτα παρά επιστημονικά, αλλά η θεωρία είναι ότι όλα τα πολύπλοκα στοιχεία του κρασιού (φαινολικές ουσίες, τανίνες και ενώσεις) εξελίσσονται συνεχώς, τόσο από μόνα τους όσο και σε σχέση μεταξύ τους. Η θερμότητα ή η κίνηση μπορούν να προσθέσουν άγχος σε αυτή την εξέλιξη, προκαλώντας προσωρινή διακοπή λειτουργίας του κρασιού.

Παράλληλα, τα περισσότερα κρασιά είναι ωραία και ξεκλειδώνουν πιο εύκολα, αν βρεθούν από ξαπλωμένη σε όρθια θέση. Είναι τα παλαιότερα, πιο εύθραυστα μπουκάλια που χρειάζονται ειδικό χειρισμό. Όταν ένα κρασί φτάνει στο όριο των 10 ετών περίπου, υπάρχει πιθανώς λίγο ίζημα σε αυτό. Το ίζημα είναι ένα υποπροϊόν της παλαίωσης του κρασιού, καθώς τα φαινολικά μόρια συνδυάζονται για να σχηματίσουν πολυμερή τανίνης που καθιζάνουν έξω από το υγρό. Η διατάραξη του ιζήματος δεν θα προκαλέσει απαραιτήτως το σοκ του κρασιού, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο να επιπλέει όλο αυτό το αμμώδες ίζημα στο κρασί σας.

Το τι μπορεί κανείς να κάνει γιαυτό είναι ένα σημείο, που ο περισσότερος κόσμος δεν συμφωνεί πάντα. Πολλοί άνθρωποι θα στέκουν ένα παλαιότερο μπουκάλι όρθιο για τουλάχιστον μερικές μέρες προτού το ανοίξουν και το μεταγγίσουν από τα ιζήματα του. Ωστόσο, μία μερίδα ανθρώπων θεωρεί, ότι αυτό θα διαταράξει πάρα πολύ το κρασί και ότι το ίζημα θα απελευθερωθεί τόσο πολύ που θα χρειαστούν μήνες για να καθαριστεί. Αλλά αν το εν λόγω κρασί είναι σχετικά καινούργιο, χωρίς ίζημα, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: Winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...