Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν μία φιάλη κρασιού παθαίνει «σοκ», δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Το «Bottle Shock», «Bottle Sickness» ή ακόμη και Travel Shock είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια προσωρινή κατάσταση σε ένα κρασί, όπου οι γεύσεις του είναι άτονες ή ασυνεχείς.

Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια όταν η φιάλη παθαίνει «σοκ». Αυτό συμβαίνει, είτε αμέσως μετά την εμφιάλωση, είτε όταν τα κρασιά (ειδικά τα εύθραυστα παλαιότερα κρασιά) ανακινούνται στο ταξίδι. Συνήθως μερικές μέρες ξεκούρασης είναι η θεραπεία. Τα στοιχεία για αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο ανέκδοτα παρά επιστημονικά, αλλά η θεωρία είναι ότι όλα τα πολύπλοκα στοιχεία του κρασιού (φαινολικές ουσίες, τανίνες και ενώσεις) εξελίσσονται συνεχώς, τόσο από μόνα τους όσο και σε σχέση μεταξύ τους. Η θερμότητα ή η κίνηση μπορούν να προσθέσουν άγχος σε αυτή την εξέλιξη, προκαλώντας προσωρινή διακοπή λειτουργίας του κρασιού.

Παράλληλα, τα περισσότερα κρασιά είναι ωραία και ξεκλειδώνουν πιο εύκολα, αν βρεθούν από ξαπλωμένη σε όρθια θέση. Είναι τα παλαιότερα, πιο εύθραυστα μπουκάλια που χρειάζονται ειδικό χειρισμό. Όταν ένα κρασί φτάνει στο όριο των 10 ετών περίπου, υπάρχει πιθανώς λίγο ίζημα σε αυτό. Το ίζημα είναι ένα υποπροϊόν της παλαίωσης του κρασιού, καθώς τα φαινολικά μόρια συνδυάζονται για να σχηματίσουν πολυμερή τανίνης που καθιζάνουν έξω από το υγρό. Η διατάραξη του ιζήματος δεν θα προκαλέσει απαραιτήτως το σοκ του κρασιού, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο να επιπλέει όλο αυτό το αμμώδες ίζημα στο κρασί σας.

Το τι μπορεί κανείς να κάνει γιαυτό είναι ένα σημείο, που ο περισσότερος κόσμος δεν συμφωνεί πάντα. Πολλοί άνθρωποι θα στέκουν ένα παλαιότερο μπουκάλι όρθιο για τουλάχιστον μερικές μέρες προτού το ανοίξουν και το μεταγγίσουν από τα ιζήματα του. Ωστόσο, μία μερίδα ανθρώπων θεωρεί, ότι αυτό θα διαταράξει πάρα πολύ το κρασί και ότι το ίζημα θα απελευθερωθεί τόσο πολύ που θα χρειαστούν μήνες για να καθαριστεί. Αλλά αν το εν λόγω κρασί είναι σχετικά καινούργιο, χωρίς ίζημα, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: Winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...