Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλής ποιότητας σταφύλια επιστέγασμα σκληρής δουλείας για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Για μια απαιτητική χρονιά μιλά στο απολογιστικό του δελτίο για τον φετινό τρύγο το Κτήμα Γεροβασιλείου, επιστέγασμα της οποίας ήταν υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Ο φετινός τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, αναφέρει το Κτήμα Γεροβασιλείου, καθώς επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που βοήθησαν στην ιδανική ωρίμαση των σταφυλιών.  Στις 21 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά (μέχρι τις 7/9, πριν την βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου) και το Syrah, ενώ στα μέσα Σεπτέμβριου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των νέων φυτεύσεων και των ερυθρών παρέμειναν το ίδιο. Τα λευκά και ροζέ κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και εξαιρετική δομή.

Αναλυτικά το Δελτίο Τρύγου του Κτήματος Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν μια πραγματικά όψιμη και ιδιαίτερη χρονιά, με ασυνήθιστες θερμοκρασίες και κατανομή της βροχής. Απαιτητική για τους αμπελουργούς, καθώς οι συνθήκες ευνόησαν τις ασθένειες μυκητολογικής φύσεως, που όμως στο τέλος, με πολλή δουλειά και συνεχή επαγρύπνιση, μας επιβράβευσε με υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Ο  χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς χιόνι και λίγες βροχοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου που η θερμοκρασία έφτασε τους μηδέν.

Την άνοιξη επικράτησαν σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τους 13,5οC, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της εκβλάστησης κατά 12 μέρες περίπου (περί τις 20 Μαρτίου), και πολλές βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού αλλά και την εμφάνιση ασθενειών, που απαιτούσαν άμεσες επεμβάσεις όταν κρίθηκε απαραίτητο.

Τον μήνα Μάιο άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται η θερμοκρασία στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όμως η άνθιση καθυστέρησε κατά περίπου 10 μέρες από το συνηθισμένο (20 Μαΐου). Το καλοκαίρι επικράτησαν, σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, με εξαίρεση ενός δεκαημέρου στα μέσα Ιουλίου. Στα μέσα Ιουνίου και μέσα Αυγούστου σημειώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις, που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός: 26 Ιουλίου).

Ο φετινός τρύγος κύλησε ομάλα, χωρίς προβλήματα. Επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που βοήθησαν στην ιδανική ωρίμαση των σταφυλιών. Στις 21 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά (μέχρι τις 7/9, πριν την βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου) και το Syrah, ενώ στα μέσα Σεπτέμβριου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των νέων φυτεύσεων και των ερυθρών παρέμειναν το ίδιο. Τα λευκά και ροζέ κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και εξαιρετική δομή.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε προπομπό και θεματοφύλακα του Ξινόμαυρου, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο η περιοχή του Αμυνταίου, με τη διάσημη διεθνώς ποικιλία να έχει απλώσει για...

REPORTS

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες &...

REPORTS

Η Ντίνα Σπυροπούλου, από το γνωστό Κτήμα Σπυρόπουλου, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), στη θέση του Κώστα Ευσταθίου, η...

REPORTS

Εξελίξεις αναμένονται κατά το προσεχές διάστημα σε ό,τι αφορά τη διανομή των κρασιών που παράγει από Μοσχάτο Σάμου ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του...