Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υποχωρεί σε μία φιάλη το μήνα η κατανάλωση οίνου λέει έρευνα του ΕΟΣ Σάμου

Οι καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση κρασιού (-5,1%) στη μετά Covid εποχή, αγοράζοντας κατά μέσο όρο μόνο μία φιάλη μηνιαίως, με κόστος που κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε τους δύο πρώτους μήνες του 2022 ο ΕΟΣ Σάμου.

Με σκοπό την καταγραφή της άποψης των Ελλήνων καταναλωτών για τα ποιοτικά κρασιά στην νέα, μετά την πανδημία εποχή, ο «ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ» (ΕΟΣ Σάμου) εκπόνησε διαδικτυακά μια πανελλαδική έρευνα αγοράς, με δομημένο ερωτηματολόγιο, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιωαννίνων και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτρη Σκάλκο.

Η έρευνα αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος NUTRIWINE που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με Κωδικό Πράξης: ΒΑΡ2-0060608 (κωδικό ΟΠΣ 3901), συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, που υλοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής):  www.samoswine.gr/R&D/nutriwine. Η έρευνα εκπονήθηκε πανελλαδικά (με χρήση google platform) κατά το διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022 με δείγμα 1493 απαντήσεων σε 25 συνολικά ερωτήσεις, στατιστική επεξεργασία με cross and Chi-square tests, και τίτλο:

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΠΟΧΗ

Τα ευρήματα, πέραν της εξαιρετικής αναγνώρισης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα των κρασιών του Συνεταιρισμού Σάμου (92,9%) αποδεικνύουν και τις όποιες αλλαγές στις προτιμήσεις τους κατά τη νέα, μετά τον κορωνοϊό, εποχή.

Οι καταναλωτές έχουν ήδη μειώσει την κατανάλωση κρασιού (-5,1%), αγοράζοντας μόνο μία φιάλη μηνιαίως, με κόστος που κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ, κατά μέσο όρο. Αγοράζουν το κρασί λιγότερο από το super market (-4,2%), οι περισσότεροι διαδικτυακά (+1,8%), και κατά το ίδιο ποσοστό από άλλα σημεία, όπως κάβες. Πίνουν κρασί περισσότερο στο σπίτι (+6%), με φίλους (+1,6%) αντί των χώρων εστίασης (-8,2%), στα μπαρ (-8,9), στα night clubs (-5,8%), ή στις γιορτές (-3,2%).

Συνεχίζουν να προτιμούν τον κανόνα «κόκκινο με κόκκινο, άσπρο με άσπρο» όσον αφορά την επιλογή κρασιού με το φαγητό, κρέας η ψάρι.

Επιλέγουν το ποιοτικό κρασί, με έμφαση πρωτίστως στη γεύση (94,5%), το άρωμα (83 %) και τρίτο κατά σειρά την αξία του σε σχέση με το κόστος (72,8%).  Με παρόμοια σειρά χαρακτηριστικών, επιλέγουν και το ποιοτικό σαμιώτικο κρασί, το οποίο έχει δοκιμάσει το 53% των ερωτηθέντων, ενώ το 32,3% το επιλέγει και το πίνει περιστασιακά. Η θετική άποψη ωστόσο όλων των ερωτηθέντων για την υψηλή ποιότητα των σαμιακών οίνων είναι εντυπωσιακό πως ανέρχεται στο 92,9%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία για τη νέα διαμόρφωση της αγοράς, χρησιμοποιούνται ήδη από το Εμπορικό Τμήμα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου στο πλαίσιο της στρατηγικής προβολής και προώθησης των κρασιών της, με βασικό στόχο την αύξηση της περιστασιακής κατανάλωσης από 32% σε τουλάχιστον 50%, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα..

Η έρευνα, με αναλυτικά στοιχεία ως προς τη μεθοδολογία, την ανάλυση και τα αποτελέσματα, έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό sustainability: «The impact of COVID-19 on consumersmotives in purchasing and consuming quality Greek wine», sustainability, 2022, 14, 7769, 1-23, είναι διαθέσιμη και  διαδικτυακά, στο: https://doi.org/10.3390/su14137769.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...