Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρύγος ξανά του χρόνου λέει η ΚΕΟΣΟΕ όσο μένει χωρίς οικονομική στήριξη το αμπέλι

Στο πλαίσιο καθυστέρησης λήψης μέτρων από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και με την αγορά ακόμα κλειστή, στην σημαντική διάσκεψη που οργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προτάθηκαν πέντε αναγκαία μέτρα για τον αμπελοοινικό κλάδο. Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Οικονόμου.

Φωτογραφία από Didriks στο flickr https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

«Μας πνίγουν τ’ αποθέματα

Ασφυκτιούμε οικονομικά

Θα μείνουν φέτος ακαλλιέργητα τ’ αμπέλια

και τρύγος δεν θα γίνει»

Είναι τα λόγια των ανθρώπων της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας του αμπελοοινικού τομέα, που αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα, την ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται 160.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και οι 27 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 2/4/21 που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, που αναπλήρωσε την τελευταία στιγμή τον υπουργό κ. ΛΙΒΑΝΟ που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

«Χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες, η κατάσταση που βιώνει ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας και τα οινοποιεία είναι η χειρότερη όλων των μεταπολεμικών χρόνων συμπεριλαμβανομένων και των ετών της αναμπέλωσης του ΄60-΄65 που έγιναν λόγω της φυλλοξήρας» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου, ανοίγοντας τις εργασίες της κρίσιμης διάσκεψης των 27 προέδρων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

Οι συμμετέχοντες πρόεδροι και τα στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών, μετέφεραν την αλγεινή εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους και εν κατακλείδι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, πριν την έλευση της νέας παραγωγής.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά τη λήψη μέτρων συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης ότι η κλειστή αγορά, ο αυξημένος κατά 82% όγκος των αποθεμάτων στον οποίο προστέθηκε η παραγωγή του Φθινοπώρου του 2020 και η μείωση των εξαγωγών έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην λειτουργία των οινοποιείων με αποτέλεσμα:

  • την αδυναμία πληρωμής των αμπελοκαλλιεργητών
  • την σημαντική έλλειψη ρευστότητας
  • τη δημιουργία ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που δεν μείωσαν τις τιμές σταφυλιών το 2020 προκειμένου να στηρίξουν τους αμπελουργούς
  • τη στρέβλωση της αγοράς, που δημιουργείται από αδικαιολόγητες χαμηλές τιμές οίνων
  • την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφυκτικών απαιτήσεων που θέτουν οι «διάδοχοι» της ΑΤΕ, PQA και INTRUM.

Οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών και των αμπελουργών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οινοποιητικής επιχείρησης προτείνουν πέντε αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά:

  1. Απόσταξη οινικών αποθεμάτων σε τιμές που θα σχετίζονται με την τιμή αγοράς της σταφυλικής παραγωγής
  2. Διενέργεια πράσινου τρύγου με όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, σε αντιπροσωπευτικές τιμές και με διαδικασίες διαφανείς, γρήγορες και αποτελεσματικές
  3. Ειδική ενίσχυση αμπελοκαλλιεργητών από ΠΑΑ (μέτρο 21) ή από κρατικό προϋπολογισμό
  4. Αποθεματοποίηση πλεοναζόντων ποσοτήτων οίνου
  5. Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των οινοποιείων στα πρότυπα του 2009 για να πληρωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές και να παραληφθεί η επερχόμενη συγκομιδή

«Έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμένων αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, καλούν την κυβέρνηση, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην οδηγηθεί ακόμα ένας παραγωγικός κλάδος στην καταστροφή» αυτή είναι η έκκληση των συμμετεχόντων που εκφράζει τη διάσταση των προβλημάτων και την αναγκαιότητα των λύσεων που απαιτείται να δοθούν άμεσα και επιτακτικά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η Dom Pérignon αποκαλύπτει την Vintage σαμπάνια της εμπνευσμένη από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Basquiat, μία φιάλη που αποτελεί την συγχώνευση τέχνης και σαμπάνιας.

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...