Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρία οινοποιεία μετατρέπουν τα “ατυχήματα” σε απροσδόκητες επιτυχίες

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα λάθη, όμως δεν είναι όλα τα λάθη κακά. Η απόκλιση από το αρχικό σχέδιο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο κρασί, όπου οι δοκιμές και τα σφάλματα είναι απαραίτητα, όπως και πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών όπως η ωρίμανση.

Ο οινοποιός Dave Phinney από την Καλιφόρνια  είναι ένα από τα πιο θρυλικά παραδείγματα. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα σταφυλιών όπου είναι απαραίτητο, δημιούργησε το The Prisoner , ένα κόκκινο μείγμα με γνώμονα το Zinfandel που αποδείχθηκε απροσδόκητα δημοφιλές, ξεπουλώντας με συνέπεια να δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς ποιότητας για τα blend κρασιά. 

Ωστόσο, ο Phinney δεν είναι ο μόνος αμπελουργός που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. 

Μια αυτοσχέδια ανακάλυψη 

Για τους John και Stacey Reinert από το Brilliant Mistake Wines της Napa Valley , η επιτυχία ήρθε από μια φευγαλέα παρόρμηση. Το 2014, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κόκκινο μείγμα στο οποίο επικρατούσε το Cabernet SauvignonΣυστρατεύτηκαν με τον Maayan Koschitzky, από τον Philippe Melka, που είναι οινοποιός στο Screaming Eagle και στο Atelier Melka  και προμηθευόταν το Cabernet από δύο από τους πιο φημισμένους αμπελώνες της Napa. Όταν προστέθηκαν άλλες ποικιλίες στο κρασί τίποτα δεν φάνηκε να αποδίδει 

«Δοκιμάσαμε όλα τα είδη μετρήσεων και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, αλλά ακόμα δεν είχε σωστή γεύση», λέει ο John. «Δηλαδή, μέχρι τη στιγμή που ο Stacey έβαλε δύο δείγματα από μπουκάλια Cabernet σε ένα ποτήρι κρασί χωρίς να το σκεφτεί. Ήταν εκπληκτικό. “ 

Άλλαξαν πορεία και επέλεξαν να κάνουν ένα 100% Cabernet Sauvignon. Ήταν ήδη εύγευστο, αλλά μέσα από τη διαδικασία της ωρίμανσης το κρασί επαινέθηκε και καθιέρωσε τη φήμη της ετικέτας. «Αποδείχθηκε ένα εκπληκτικό κρασί για εμάς», λέει. 

Διαισθητική οινοποίηση 

Στο Finger Lakes της Νέας Υόρκης, ο οινοποιός Thomas Pastuszak στάθηκε επίσης τυχερός. Είναι σομελιέ και διευθυντής κρασιού στο NoMad New York. Ο Pastuszak ξεκίνησε το οινοποιείο Empire Estate το 2014 με τον Kelby James Russell, οινοποιό στο Red Newt Cellars. 

Ελπίζοντας να αναδείξει το δυναμικό terroir της περιοχής, ξεκίνησε να παράγει ένα Riesling από πολλούς αμπελώνες. Εντυπωσιασμένος από μια συγκεκριμένη βιολογική περιοχή, ακολούθησε το ένστικτό του και άφησε τα σταφύλια από τους υπόλοιπους αμπελώνες εκτός της οινοποίησης. 

«Τρυγήσαμε το οικόπεδο ένα μήνα μετά τους υπόλοιπους και το αποτέλεσμα ήταν μια τόσο μοναδική έκφραση που απαιτούσε να είναι μόνη της», λέει. 

Ο Pastuszak πιστεύει ότι το αποτέλεσμα, δηλαδή το Empire’s Reserve Dry Riesling, είναι αυτό που ξεχωρίζει την μάρκα του από τις υπόλοιπες. 

Πηγή: winemag

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...