Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναδείχθηκε καλύτερος επιδόρπιος οίνος το Samos Vin Doux σε διαγωνισμό

Χρειάστηκε πολύς κόπος από γενιές και γενιές Σαμίων για να χτιστούν οι πεζούλες ξερολιθιάς που δεσπόζουν στο γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου.

Το άρωμα του μοσχάτου σταφυλιού, αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το σαμιώτικο κρασί του Συνεταιρισμού, ποτίστηκε από την αγάπη και την ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού που διατηρούν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα όπου και φύεται το εξαιρετικό «άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου». Η οινοποίηση, στηριζόμενη στη μακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού, εξελίσσεται τεχνολογικά και προσαρμόζεται στις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας.

Η φετινή χρονιά που αποτελεί ορόσημο για το Συνεταιρισμό και τους καλλιεργητές του, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκίνησε με μια σημαντικότατη διάκριση:

Το Samos Vin Doux, το ονομαστό στα πέρατα του κόσμου, γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος» στον έγκριτο και αυστηρών κριτηρίων 24ο Διεθνή Διαγωνισμό «Thessaloniki Wine and Spirits Trophy» ο οποίος φέρει τη σφραγίδα αξιοπιστίας του προέδρου της Επιτροπής, Μaster of Wine Kωνσταντίνου Λαζαράκη.  Διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο σημαντική αυτή τη διάκριση είναι το γεγονός πως, στη διάρκεια του διαγωνισμού, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, δοκίμασαν με αδιάβλητα κριτήρια 952 δείγματα!

Τα κρασιά με τα οποία συμμετείχε φέτος ο Συνεταιρισμός της Σάμου στο διαγωνισμό, το Samos Vin Doux, το Samos Anthemis και το Samos Solera, διακρίθηκαν ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία.

 

Φωτογραφία: Μάνος Σπανός

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...