Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναδείχθηκε καλύτερος επιδόρπιος οίνος το Samos Vin Doux σε διαγωνισμό

Χρειάστηκε πολύς κόπος από γενιές και γενιές Σαμίων για να χτιστούν οι πεζούλες ξερολιθιάς που δεσπόζουν στο γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου.

Το άρωμα του μοσχάτου σταφυλιού, αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το σαμιώτικο κρασί του Συνεταιρισμού, ποτίστηκε από την αγάπη και την ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού που διατηρούν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα όπου και φύεται το εξαιρετικό «άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου». Η οινοποίηση, στηριζόμενη στη μακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού, εξελίσσεται τεχνολογικά και προσαρμόζεται στις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας.

Η φετινή χρονιά που αποτελεί ορόσημο για το Συνεταιρισμό και τους καλλιεργητές του, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκίνησε με μια σημαντικότατη διάκριση:

Το Samos Vin Doux, το ονομαστό στα πέρατα του κόσμου, γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος» στον έγκριτο και αυστηρών κριτηρίων 24ο Διεθνή Διαγωνισμό «Thessaloniki Wine and Spirits Trophy» ο οποίος φέρει τη σφραγίδα αξιοπιστίας του προέδρου της Επιτροπής, Μaster of Wine Kωνσταντίνου Λαζαράκη.  Διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο σημαντική αυτή τη διάκριση είναι το γεγονός πως, στη διάρκεια του διαγωνισμού, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, δοκίμασαν με αδιάβλητα κριτήρια 952 δείγματα!

Τα κρασιά με τα οποία συμμετείχε φέτος ο Συνεταιρισμός της Σάμου στο διαγωνισμό, το Samos Vin Doux, το Samos Anthemis και το Samos Solera, διακρίθηκαν ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία.

 

Φωτογραφία: Μάνος Σπανός

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ζήτησε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την διαχείριση...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες κυριαρχούν στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά οίνου, με την πλειονότητα των παραγγελιών να προέρχεται από «boomers», ήτοι άτομα με ημερομηνία γέννησης...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε κλίμα ανανέωσης βρίσκεται η έκθεση ProWein , εν όψει της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16-18 Μαρτίου του 2025, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...