Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναδείχθηκε καλύτερος επιδόρπιος οίνος το Samos Vin Doux σε διαγωνισμό

Χρειάστηκε πολύς κόπος από γενιές και γενιές Σαμίων για να χτιστούν οι πεζούλες ξερολιθιάς που δεσπόζουν στο γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου.

Το άρωμα του μοσχάτου σταφυλιού, αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το σαμιώτικο κρασί του Συνεταιρισμού, ποτίστηκε από την αγάπη και την ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού που διατηρούν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα όπου και φύεται το εξαιρετικό «άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου». Η οινοποίηση, στηριζόμενη στη μακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού, εξελίσσεται τεχνολογικά και προσαρμόζεται στις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας.

Η φετινή χρονιά που αποτελεί ορόσημο για το Συνεταιρισμό και τους καλλιεργητές του, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκίνησε με μια σημαντικότατη διάκριση:

Το Samos Vin Doux, το ονομαστό στα πέρατα του κόσμου, γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος» στον έγκριτο και αυστηρών κριτηρίων 24ο Διεθνή Διαγωνισμό «Thessaloniki Wine and Spirits Trophy» ο οποίος φέρει τη σφραγίδα αξιοπιστίας του προέδρου της Επιτροπής, Μaster of Wine Kωνσταντίνου Λαζαράκη.  Διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο σημαντική αυτή τη διάκριση είναι το γεγονός πως, στη διάρκεια του διαγωνισμού, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, δοκίμασαν με αδιάβλητα κριτήρια 952 δείγματα!

Τα κρασιά με τα οποία συμμετείχε φέτος ο Συνεταιρισμός της Σάμου στο διαγωνισμό, το Samos Vin Doux, το Samos Anthemis και το Samos Solera, διακρίθηκαν ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία.

 

Φωτογραφία: Μάνος Σπανός

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...