Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Exton Park λανσάρει τα πρώτα κρασιά θαλάσσιας παλαίωσης στην Βρετανία

Το Exton Park με έδρα το Χάμσαϊρ εντάχθηκε στη βιομηχανική τάση της υποβρύχιας παλαίωσης κρασιού. Το Exton Park θα κυκλοφορήσει αφρώδες κρασί θαλάσσιας παλαίωσης αργότερα φέτος, και θα γίνει το πρώτο οινοποιείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που το κάνει.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Την στιγμή που τα υψηλής ποιότητας αφρώδη κρασιά απαιτούν συχνά παλαίωση, η διαδικασία παραδοσιακά πραγματοποιείται σε ξηρά. Η τεχνική της υποβρύχιας παλαίωσης είναι μια νέα και εκπληκτική τεχνική.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010, δύτες στη Βαλτική θάλασσα ανακάλυψαν 168 μπουκάλια σαμπάνιας παγιδευμένα σε ένα βυθισμένο πλοίο και αθέλητα παλαιωμένα για αιώνες. Όταν δοκιμάστηκε, το κρασί είχε μια μοναδική, μεστή γεύση. Υποβρύχια οινοποιεία έχουν δημιουργηθεί από τότε στα ανοικτά των ακτών της Κροατίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νότιας Αφρικής.

Έτσι, συμμετέχοντας στο κίνημα, το Exton Park βύθισε 200 μπουκάλια από το εκλεκτής ποιότητας Blanc de Blancs του 2014 το 2018. Το κρασί εναποτέθηκε 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά της ακτής της Βρέστης στη Βρετάνη.

Ταυτόχρονα, το Exton Park παλαίωσε την ίδια ποικιλία κρασιού 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αδελφά κρασιά με το όνομα «60 Above» και «60 Below» δοκιμάστηκαν στη συνέχεια δίπλα-δίπλα πέρυσι.

Η αποθήκευση κάθε φιάλης στον πυθμένα της θάλασσας κοστίζει περίπου 13 £ ανά μπουκάλι. Παρά το γεγονός ότι είναι μια δαπανηρή και δύσκολη διαδικασία, το Exton Park πιστεύει ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα κάνουν την αποθήκευση στη θάλασσα χρήσιμη.

«Διαπιστώσαμε ότι το θαλάσσιο κρασί ήταν πιο στρογγυλεμένο με μεγαλύτερο βάθος στο στόμα και είχε πιο απαλές, πιο ώριμες γεύσεις από το «60 Above»», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του αμπελώνα, Kit Ellen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βαθιά νερά δημιουργούν την επίδραση ενός φυσικού κελαριού, καθώς το κρασί διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία στο απόλυτο σκοτάδι. Οι συνθήκες επιτρέπουν την ενίσχυση των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωματικών που προκύπτουν.

Η τεχνική έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διαδικτυακός έμπορος κρασιού, The English Vine, έβαλε 200 μπουκάλια κάτω από τη θάλασσα το 2021. Τα αγγλικά κρασιά βρίσκονται ακόμα 25 μέτρα κάτω από το νερό από τις ακτές του Κεντ και περιμένουν να αναδυθούν.

Τέλος, το Exton Park σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τόσο το «60 Above» και το «60 Below» εγκαίρως για τα Χριστούγεννα του 2023.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...