Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το κτήμα Χαριτάτου στην Κεφαλονιά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα «καλά σπίτια» της Τοσκάνης και της Βουργουνδίας

Όποιος γνωρίζει την οικογένεια Χαριτάτου στην Κεφαλονιά και γίνεται, έστω και για λίγο αποδέκτης της φιλοξενίας της, καταλαβαίνει πολύ γρήγορα γιατί οι άνθρωποι του κτήματος φτιάχνουν αυτό το ξεχωριστό, βελούδινο κρασί.

του Γιάννη Πανάγου

Είναι η καλή χημεία της οικογένειας, η αγάπη της για τον άνθρωπο και τη φύση, η  διάθεσή της να προσφέρει το καλύτερο στους επισκέπτες και την κοινωνία. Το δείχνει άλλωστε ο πολιτισμός που αποπνέει η παλιά εξοχική αγροικία στα Κλαδάτα (χτίστηκε το 1863) και κάθε τετραγωνικό του τόπου στον οποίο εκτυλίσσεται η διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής.

Όπως αναφέρει σε κάποιο σημείωμά της η Ιωάννα Χαριτάτου που μαζί με τα αδέρφια της Χαρίτο και Κωσταντίνο, υπηρετούν με προσήλωση το όλο εγχείρημα, «αυτό που κάνει ξεχωριστό το κρασί της Κεφαλλονιάς, είναι οι ίδιοι οι οινοποιοί του νησιού». «Η επιμονή μας», υπογραμμίζει, «να τ ο συστήσουμε ως το νέο πρόσωπο ενός παλαιού αμπελώνα, είναι τα στοιχεία που έκαναν το κεφαλονίτικο terroir μια δυναμικά ανερχόμενη οινική περιοχή και έναν δημοφιλή προορισμό».

Το Wine Trails είχε τη χαρά και την τιμή, πριν από λίγες ημέρες, να ζήσει από κοντά το μεγαλείο της οικογένειας Χαριτάτου και να γευθεί τα μικρά διαμάντια που διαχειρίζεται υπομονετικά στα κελάρια του κτήματος. Η δουλειά που κάνουν στη νέα τους αφετηρία (2012) με επίκεντρο το κρασί οι Χαριτάτοι, είναι αλληλένδετη με τη νέα εποχή αξιοποίησης του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα και έρχεται να προσθέσει πτυχές στο ελληνικό κρασί που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα «καλά σπίτια» της Τοσκάνης και της Βουργουνδίας.

Η βραδιά στην παραμυθένια αυλή προέβλεπε ένα πέρασμα από τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες του Κτήματος Χαριτάτου, αυτή που κέρδισε ωστόσο τις εντυπώσεις, μάλλον ήταν η mademoiselle Haritatou. Μια μαυροδάφνη στην πιο φρέσκια δροσερή εκδοχή της που ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς την συμμετοχή βαρελιού. Συνόδεψε άριστα το κουνέλι λαγοτό, που «μαστόρεψε» με πολλή φροντίδα εκείνο το βράδυ ο φέρελπις Ληξουριώτης Σεφ, Γιώργος Αντωνέλλος.

Το ξεκίνημα της βραδιάς έγινε με σαλάτα από κολοκύθι και βερίκοκα την οποία συνόδεψε το Μοσχάτο Χαριτάτου, ενώ την mademoiselle και το λαγοτό, ακολούθησε τα τυριά και madam H για να κλείσει το δείπνο με γλυκό και γλυκιά Τζόγια.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...