Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το κρασί αγαπάει τη Μήλο

Στα βορειοδυτικά της Μήλου, στο γραφικό ψαροχώρι Πολλώνια ή Απολλωνία θα συναντήσει κανείς τους αμπελώνες του Οινοποιείου Κωσταντάκη.

Μέσα σ’ αυτούς θα ανακαλύψει τις υπόσκαφες φυσικές σπηλιές που στεγάζουν το σύγχρονο οινοποιείο. Σε αυτό το ομολογουμένως υπέροχο σκηνικό ο Κώστας Μάλλης (ή αλλιώς Κωσταντάκης όπως είναι το παρατσούκλι της οικογένειας) παράγει από το 2012 κρασιά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Μαλαγουζιά, Μαυροτράγμανο, Αηδάνι, Μανδηλαριά Ροδίτη, Σαββατιανό, που καλλιεργούνται στα 35 στρέμματα που κατέχει η οικογένεια.

Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί, βέβαια, δεν ξεκινά το 2012. «Στην οικογένεια κάναμε πάντα το δικό μας κρασί. Πάντα είχαμε τ’ αμπέλια και ο παππούς και ο προπάππους μου έφτιαχναν λίγο κρασί, κυρίως για τον εαυτό τους. Ο πρώτος αμπελώνας της οικογένειας, ένας από τους παλαιότερους της Μήλου, ο οποίος παραμένει ακόμα παραγωγικός, φυτεύτηκε από τον παππού της οικογένειας, Κώστα Μάλλη. Το 1995, ο εγγονός του, Κώστας κι αυτός, επέκτεινε τα αμπέλια της οικογένειας με μία πιο επαγγελματική προσέγγιση», αναφέρει στο WT ο γιος του, Πέτρος, ο οποίος είναι χημικός και ασχολείται κυρίως με το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου.

Στόχος του Κώστα Μάλλη ήταν να συνεχίσει τη μακρά οικογενειακή παράδοση αλλά και να δώσει νέα ζωή σε τοπικούς αμπελώνες, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν μαζικά στο νησί από τη δεκαετία του ’80 και μετά. «Τις προηγούμενες δεκαετίες η Μήλος είχε πάρα πολλά αμπέλια, τα οποία δεν υπάρχουν πια. Απ’ όσα αναφέρουν οι μεγαλύτεροι στο νησί πρέπει να υπήρχαν 1000 στρέμματα αμπέλια ή και περισσότερα και αυτή τη στιγμή έχει απομείνει περίπου το ένα δέκατο αυτών των εκτάσεων. Πολύ λίγα και μικρά αμπελάκια που καλλιεργούνται από παππούδες που φτιάχνουν κρασί για το σπίτι τους. Πάρα πολύς κόσμος κατά τη δεκαετία του ’50 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη γεωργία για να δουλέψει στα ορυχεία του νησιού. Ακολούθησε η τουριστική ανάπτυξη με πολλές από τις εκτάσεις αξιοποιούνται για ανάλογες χρήσεις. Έτσι η παραγωγή του νησιού αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή», αναφέρει ο κ. Μάλλης.

Πόσο αταίριαστη είναι αυτή η εικόνα αν αναλογιστεί κανείς την οινική παράδοση και την ευφορία αυτού του τόπου; Πράγματι, «το πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος της Μήλου βοηθά τα κλήματα να ευδοκιμήσουν γρήγορα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα νέα αμπέλια που φυτέψαμε πήραμε ικανοποιητικές παραγωγές από το τρίτο και τέταρτο έτος», αναφέρει ο ίδιος.

Η πρώτη ύλη, που έχει στη διάθεσή της η οικογένεια Μάλλη, οινοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο και με αυτόχθονες ζύμες. Από αυτή την παραγωγή προκύπτουν 6 ετικέτες και 18.000 φιάλες, οι οποίες καταναλώνονται αποκλειστικά στο νησί.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του Οινοποιείου είναι το «Spilia Assyrtiko». Μια αξιόλογη εκδοχή της πιο διάσημης ελληνικής ποικιλίας. Το terroir της Μήλου επιτυγχάνει να τονίσει την πολυπλοκότητα και το νεύρο της ποικιλίας. Ξεχωρίζει, επίσης το «Spilia Λευκό», ένα πάντρεμα του Σαββατιανού, με τον Ροδίτη και τη Μονεμβασιά. Στη μύτη κυριαρχούν ωραίες εξωτικές νότες ανανά και βερίκοκου, μαζί με λεμονάτες νύξεις. Το στόμα έχει καλή οξύτητα και ευχάριστη λεμονάτη επίγευση.

Τι να περιμένουμε από το Οινοποιείο Κωνσταντάκη τα επόμενα χρόνια; «Αρχικά, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη και τον χαρακτήρα των πολύ νεαρών αμπελιών μας, που είναι μόλις επτά ετών και τώρα “ενηλικιώνονται”. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να φτάσουμε τις 25.000 φιάλες. Να παραμείνουμε όμως πιο μικροί, σε μια boutique λογική, και να εξελίξουμε το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου. Επίσης, ποτέ δεν παύουμε να πειραματιζόμαστε. Ο πατέρας μου έχει τη διάθεση και θέλει να κάνουμε πολλά πράγμα. Από οινοποιήσεις σε αμφορείς μέχρι κρασιά που θα βυθίζονται μέσα στη θάλασσα», καταλήγει ο κ. Μάλλης.

Η οικογένεια Μάλλη του Οινοποιείου Κωσταντάκη οινοποιεί με τον παραδοσιακό τρόπο και με αυτόχθονες ζύμες έξι ετικέτες και 18.000 φιάλες, οι οποίες καταναλώνονται αποκλειστικά στη Μήλο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εντυπωσιακά ήταν και φέτος τα αποτελέσματα των κρασιών του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη που συμμετείχαν σε επιλεγμένους, υψηλού κύρους διεθνείς διαγωνισμούς.

REPORTS

Με επίκεντρο τον περιηγητικό τουρισμό, τον οινοτουρισμό και τα γαστροπολιτισμικά αφηγήματα ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής δικτυώνεται με το Δήμο του Saint Sebastian της Ισπανίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην κορυφή του λόφου που στέκει πάνω το χωριό Αδάμ, σε υψόμετρο περίπου 300 - 350 μέτρων από τη θάλασσα, με φόντο τον Χορτιάτη...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το δίκτυο φερομονικών παγίδων τoυ Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας, η πτήση της τρίτης γενεάς του εντόμου συνεχίζεται με...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.