Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ιδιαίτερο terroir της Ζίτσας για μια σπάνια ισορροπία στο τραπέζι

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρώπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο terroir. Εκεί καλλιεργείται η γηγενής ερυθρή ποικιλία Βλάχικο.

Ιδανική η πορεία ωρίµανσης των ερυθρών ποικιλιών στην ορεινή Ζίτσα

Κάθε τρύγος έχει και τις ιδιαιτερότητές του, ο φετινός λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της κλιµατικής αλλαγής ήταν περισσότερο απαιτητικός. Ο αµπελώνας αντιστάθηκε στις κλιµατικές προκλήσεις και η πορεία ωρίµανσης των ποικιλιών προχώρησε ιδανικά.  Η διαχείριση του φυλλικού τείχους και το υδατικό στρες κράτησαν το φυτό σε ισορροπία και προστάτεψαν το σταφύλι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Το ντόπιο Βλάχικο

Προέρχεται αποκλειστικά από το οµώνυµο σταφύλι το οποίο συλλέγεται από τον αµπελώνα της Ζίτσας σε υψόµετρο 700 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και η θερµοκρασία ζύµωσης είναι χαµηλή για τη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων της ποικιλίας. Κατά την έκθλιψη των σταφυλιών διατηρείται ένα µικρό ποσοστό whole bunch, ενώ η ζύµωση επιτελείται µε τους αυτόχθονες µύκητες. Ο οίνος παλαιώνει για 12 µήνες σε αµερικανικά και γαλλικά βαρέλια.

Ελκυστική µύτη µε µέτρια ένταση και συµπύκνωση. Στο ποτήρι ανθώδη διάσταση µε πιπεράτη αίσθηση. Ελαφρύ και πικάντικό στόµα, µε ισορροπία που βασίζεται σε λίγο αλκοόλ, οξύτητα και ταννίνες. Μία φίνα ισορροπία που εκτοξεύεται από το πιπεράτο άρωµα.

Η σπανιότητα της ποικιλίας, το ευγενικό µπουκέτο, το χαµηλό αλκοόλ, η αέρινη παρουσία δίνουν µία τέλεια ισορροπία µε ευελιξία στο τραπέζι.

Ο ερυθρός ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ένα χαρµάνι γηγενών ερυθρών ποικιλιών από την ορεινή Ζίτσα, µε την διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια συλλέγονται µε το χέρι, ακολουθεί κρυοεκχύλιση 24 ωρών και ζύµωση σε χαµηλή θερµοκρασία.

Καλή ταννική δοµή, συµπυκνωµένο άρωµα, πολύπλοκη µύτη και ισορροπία στο στόµα. Ένας ερυθρός οίνος παλαιωµένος σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια, µε µέτριο αλκοολικό βαθµό και καλή συµπύκνωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...