Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ιδιαίτερο terroir της Ζίτσας για μια σπάνια ισορροπία στο τραπέζι

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρώπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο terroir. Εκεί καλλιεργείται η γηγενής ερυθρή ποικιλία Βλάχικο.

Ιδανική η πορεία ωρίµανσης των ερυθρών ποικιλιών στην ορεινή Ζίτσα

Κάθε τρύγος έχει και τις ιδιαιτερότητές του, ο φετινός λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της κλιµατικής αλλαγής ήταν περισσότερο απαιτητικός. Ο αµπελώνας αντιστάθηκε στις κλιµατικές προκλήσεις και η πορεία ωρίµανσης των ποικιλιών προχώρησε ιδανικά.  Η διαχείριση του φυλλικού τείχους και το υδατικό στρες κράτησαν το φυτό σε ισορροπία και προστάτεψαν το σταφύλι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Το ντόπιο Βλάχικο

Προέρχεται αποκλειστικά από το οµώνυµο σταφύλι το οποίο συλλέγεται από τον αµπελώνα της Ζίτσας σε υψόµετρο 700 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και η θερµοκρασία ζύµωσης είναι χαµηλή για τη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων της ποικιλίας. Κατά την έκθλιψη των σταφυλιών διατηρείται ένα µικρό ποσοστό whole bunch, ενώ η ζύµωση επιτελείται µε τους αυτόχθονες µύκητες. Ο οίνος παλαιώνει για 12 µήνες σε αµερικανικά και γαλλικά βαρέλια.

Ελκυστική µύτη µε µέτρια ένταση και συµπύκνωση. Στο ποτήρι ανθώδη διάσταση µε πιπεράτη αίσθηση. Ελαφρύ και πικάντικό στόµα, µε ισορροπία που βασίζεται σε λίγο αλκοόλ, οξύτητα και ταννίνες. Μία φίνα ισορροπία που εκτοξεύεται από το πιπεράτο άρωµα.

Η σπανιότητα της ποικιλίας, το ευγενικό µπουκέτο, το χαµηλό αλκοόλ, η αέρινη παρουσία δίνουν µία τέλεια ισορροπία µε ευελιξία στο τραπέζι.

Ο ερυθρός ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ένα χαρµάνι γηγενών ερυθρών ποικιλιών από την ορεινή Ζίτσα, µε την διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια συλλέγονται µε το χέρι, ακολουθεί κρυοεκχύλιση 24 ωρών και ζύµωση σε χαµηλή θερµοκρασία.

Καλή ταννική δοµή, συµπυκνωµένο άρωµα, πολύπλοκη µύτη και ισορροπία στο στόµα. Ένας ερυθρός οίνος παλαιωµένος σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια, µε µέτριο αλκοολικό βαθµό και καλή συµπύκνωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...