Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το απόλυτο γαστρονομικό ροζέ από Pinot Noir υπογράφει το κτήμα RIRA

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine Festival που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κείμενο: Ζήσης Πανάγος

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Το ροζέ Pinot Noir του κτήματος, το οποίο καλλιεργείται σε παλαιό αμπελώνα 15 στρεμμάτων στην περιοχή της Αιγιαλείας, αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς το κτήμα RIRA είναι το πρώτο στην Ελλάδα που προχώρησε σε οινοποίηση μιας ποικιλίας που συνήθως χρησιμοποιείται για ερυθρά κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης σε στυλ Βουργουνδίας.

Πιο συγκεκριμένα, το κτήμα στην προσπάθεια να πετύχει ένα πιο πλούσιο-συμπυκνωμένο στυλ ερυθρού Pinot Noir αφαίρεσε ένα μέρος του χυμού, το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί χωρίς να αξιοποιηθεί, οπότε οι ομάδα του κτήματος δοκίμασε κάτι αρκετά καινοτόμο, την οινοποίηση της ποικιλίας σε ροζέ εκδοχή. Κάτι που σύμφωνα με τους ανθρώπους του κτήματος είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση από πλευράς καταναλωτών, οδηγώντας έτσι σε αλλαγή της μεθόδου οινοποίησης, καθώς πλέον το εμβληματικό ροζέ Pinot Noir έχει την δικιά του παρτίδα με σταφύλια και δεν αποτελεί πλέον μέρος του χυμού από το ερυθρό.

Το κρασί αποτελείται από 100% Pinot Noir με το κτήμα να το ονομάζει το απόλυτο γαστρονομικό ροζέ. Στην μύτη κυριαρχούν Κομψά αρώματα εσπεριδοειδών και ανθέων σε συνδυασμό με την έντονη μυρωδιά κόρας φρεσκοψημένου ψωμιού. Ενώ, η στρογγυλή αίσθηση στο στόμα, που εξελίσσεται, με δομή και όγκο το καθιστά ως μία αρμονική επιλογή για λιπαρά και κοκκινόσαρκα ψάρια, γαρίδες, λευκά κρέατα και οστρακοειδή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 47 οινοποιεία-μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου παρουσίασαν εκατοντάδες ετικέτες που αποτελούν αντιπροσωπευτική έκφραση της οινικής δραστηριότητας της περιοχής, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....