Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τολμήστε συνδυασμούς κρασιού και φαγητού αυθόρμητα, λέει ο Asimov

Ο συνδυασμός του φαγητού με το κρασί αποτελεί ένα συναρπαστικά δημιουργικό ταξίδι γεύσεων και γνώσεων. Για μερικούς, ο τρόπος που θα επιλεγεί ένα κρασί για να συνδυάσει ένα πιάτο ή καλύτερα, ο τρόπος που θα επιλεγεί ένα πιάτο για να συνοδεύσει ένα κρασί για κάποιους, ειδικά νέους στο χώρο της γευσιγνωσίας, συχνά αποτελεί πηγή άγχους.

Για πολλούς η λύση είναι η άντληση πληροφοριών από ειδικά βιβλία ή άρθρα στο διαδίκτυο, για άλλους  οι συμβουλές από ειδικούς. Ο Eric Asimov, από τους New York Times, ρίχνει λίγο φως στις αμφιβολίες, επισημαίνοντας  πως  οι συνδυασμοί καλό θα ήταν να γίνονται πιο αυθόρμητα από τον οινόφιλο, ακόμη και αν οδηγήσουν σε μια αποτυχία.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αγορά του κρασιού από κάβες και όχι σούπερ μάρκετ, δηλαδή, σημεία απ΄όπου ο  αγοραστής μπορεί να πάρει μια συμβουλή από τους ειδικούς που εργάζονται στο χώρο, και να μην αγοράζει τυφλά από τα ράφια μαζί με τα υπόλοιπα ψώνια της εβδομάδας. Οι αφοσιωμένοι έμποροι, όπως υπογραμμίζει,  γνωρίζουν πολλά για το κρασί και είναι σχεδόν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Ο στόχος του συνδυασμού αυτού είναι ο εναρμονισμός των δύο γεύσεων και η ανάδειξη του ενός και του άλλου μέσα από το μεταξύ τους «πάντρεμα». «Όσο πιο απλή είναι η συνταγή, δηλαδή όσο λιγότερα υλικά, τόσο πιο εύκολο είναι να βρεις αυτή την όμορφη αρμονία και τόσο πιο μεγάλο το έυρος των δυνατοτήτων» υπογραμμίζει.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης, ότι ακόμα κι αν μια πιο αυθόρμητη επιλογή δεν αποβεί στον επιθυμητό συνδυασμό, οι δοκιμές πάντα βοηθούν να μάθουμε περισσότερα, τόσο για το κρασί όσο και για το γεύμα. Πολλές φορές δε γνωρίζουμε τι κρασί ταιριάζει στο κάθε πιάτο, και σε αυτές τις περιπτώσεις  η απάντηση του Asimov είναι «Δεν είμαι σίγουρος. Δοκιμάστε ένα λευκό κρασί που σας αρέσει και δείτε τη γνώμη σας». Όσο περισσότερες οι δοκιμές φιαλών και οι ποικιλίες, τόσο καλύτερα ο καταναλωτής γνωρίζει τις γεύσεις και τις προτιμήσεις του. «Οι αβάσιμοι συνδυασμοί μπορεί να είναι καλοί»

Με το κρασί και το φαγητό, οι κανόνες γίνονται για να παραβιάζονται. Οι στάνταρ συνδυασμοί, όπως ψάρι με λευκό κρασί ή κόκκινες σάλτσες αποκλειστικά με κόκκινα κρασιά, πιο πολύ αποτελούν έναν αρχικό σκελετό, παρά την ίδια τη γευσιγνωσία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί πολύ παραπέρα. «Τα λεγόμενα λάθη είναι ευεργετικά και αναπόσπαστα για την απόκτηση εμπειρίας και τη μάθηση.»

«Γνωρίζω εκ πείρας ότι οι φρέσκες ντομάτες τείνουν να συνδυάζονται καλύτερα με τραγανά λευκά κρασιά. Πολλά ιταλικά λευκά θα ήταν καταπληκτικά, αν και τα κρασιά σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να είναι ιταλικά. Το Aligoté από τη Βουργουνδία και το Sancerre θα ήταν νόστιμο. Θα μπορούσες όμως να πιεις ένα κόκκινο με αυτό; Σίγουρα, ειδικά αν δεν είναι δρυς ή τανικό.»

Σχεδόν ποτέ ένα κρασί δεν είναι η σωστή και μοναδική επιλογή. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επιλογή του τέλειου μπουκαλιού γιατί πολλά μπουκάλια είναι η σωστή επιλογή και πολύ λίγα είναι λάθος.

Οι εξαιρέσεις

«Έχω δύο σημαντικές εξαιρέσεις: Τα πρώτα είναι παλιά, εύθραυστα κρασιά, ειδικά εκείνα που είναι σπάνια και ακριβά. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτεραιότητα έχει το κρασί και ακολουθεί το φαγητό. Σχεδόν πάντα, όσο πιο απλό είναι το πιάτο που προσφέρετε τόσο πιο κολακευτικό θα είναι το ντελικάτο παλιό κρασί.

Η δεύτερη εξαίρεση είναι τα κρασιά που είναι ταννικά, δρύινα ή εξαιρετικά αλκοολούχα (πάνω από 15 τοις εκατό). Αυτά τα είδη κρασιών είναι δύσκολο να συνδυαστούν με πολλά τρόφιμα επειδή είναι ουσιαστικά ανισόρροπα ή ίσως πολύ μικρά για να τα καταναλωθούν. Ορισμένα κρασιά που είναι φυσικά πλούσια σε αλκοόλ, όπως το Amarone, ή ενισχυμένα, όπως το port, θα είναι τουλάχιστον απολαυστικά με τυρί. Αλλά ένα pinot noir 16 τοις εκατό; Είναι δύσκολο να το απολαύσετε με οποιοδήποτε φαγητό.

Η αναζήτηση του τέλειου δεν πρέπει ποτέ να είναι ο εχθρός του καλού.

Λέγοντας αρκετά καλό, εννοώ ότι το κρασί και το φαγητό δεν πατούσαν το ένα το άλλο. Είναι σπάνιο το φαγητό και το κρασί να έρχονται σε σύγκρουση, αλλά συμβαίνει (βλ. oaky and tannic παραπάνω). Εάν δεν έχετε ξοδέψει μια περιουσία για το κρασί ή δεν έχετε ανοίξει ένα πολύ παλιό μπουκάλι, δοκιμάστε κάτι πιο τολμηρό» .

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...