Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την καλύτερη πρώτη ύλη δίνει η γη στη Σίκινο

Πώς είναι όταν ανακαλύπτεις στα 50 σου αυτό που αγαπάς; Στο ερώτημα αυτό μπορεί να δώσει απάντηση η ιστορία του Γιώργου Μάναλη, του ιδρυτή του ομώνυμου οινοποιείου στη Σίκινο.

Με καταγωγή από τη Σίκινο ο Γιώργος Μάναλης έκανε μέχρι και την πέμπτη δεκαετία της ζωής του εντελώς διαφορετικά πράγματα. Τότε έμελλε «να πάθει τη ζημιά και να κολλήσει με το αμπέλι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

Ξεκίνησε το 2005 και το 2008 θα άνοιγε τις πόρτες του δικού του οινοποιείου. Χτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε υψόμετρο 400 μ., ανάμεσα σε καταπράσινους αμπελώνες σε αναβαθμίδες, το Οινοποιείο Μάναλη μοιάζει με μία μεγάλη βεράντα στο Αιγαίο. Σε αυτή τη βεράντα μπορεί να απολαύσει κανείς τα κρασιά που παράγει με μεράκι και αγάπη η οικογένεια Μάναλη. Το Sikoinos Λευκό από Ασύρτικο, Αηδάνι και Μονεμβασιά. Το Sikoinos Ροζέ από Μαυροτράγανο και Αηδάνι, το Sikoinos Ερυθρό από Μαυροτράγανο και Λημνιό και το γλυκό κρασί Λιοσάτο.


Προϊόντα φτιαγμένα με την καλύτερη πρώτη ύλη από τη γη της Σικίνου, η οποία κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Οινόη, δηλαδή Οινοφόρος. «Καλλιεργούμε άνυδρες κυκλαδίτικες ποικιλίες, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε ύψος 400 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Φανταστείτε ότι εδώ ο ήλιος βλέπει το αμπέλι στις 10 η ώρα το πρωί καθώς το αμπέλι βρίσκεται από την πίσω μεριά του βουνού. Ο αμπελώνας έχει πολύ καλό προσανατολισμό, χωρίς πολλές ζέστες, είναι άνυδρος και ποτίζεται από την πάχνη που σηκώνεται τη νύχτα από τη θάλασσα. Αν δεν υπήρχε αυτή η υγρασία να ποτίζει το αμπέλι, είναι σίγουρο ότι θα είχε ξεραθεί. Αυτό ο αμπελώνας λοιπόν μας δίνει ένα σταφύλι με πολύ ωραία γεύση και στρεμματική απόδοση 500-600 κιλά το στρέμμα, που φτιάχνει ένα πολύ καλό κρασί», αναφέρει ο Γιώργος Μάναλης στο WT.

 

Το Οινοποιείο Μάναλη στη Σίκινο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018 με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι 100% φιλικό προς το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Περισσότεροι από 400 ειδικοί του παγκόσμιου οινικού κλάδου ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Καλιφόρνια, με στόχο να διασώσουν έναν από τους πιο ευάλωτους θησαυρούς...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...