Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα πρώτα ελληνικά κρασιά Kosher Mevushal από τον συνεταιρισμό Σάμου

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου με τη μακρά οινική παράδοση, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τα πρώτα στην Ελληνική παραγωγή κρασιά Kosher Mevushal.

Τα κρασιά TODROS Agaios, TODROS High Peaks, TODROS Samena και TODROS Vin Doux παράγονται από τα εκλεκτότερα σταφύλια του σαμιακού αμπελώνα και φέρουν διεθνείς πιστοποιήσεις  ποιότητας:

  • Chatam Sofer
  • Star-K
  • Jewish Community of Thessaloniki

Παρήχθησαν υπό αυστηρή παρακολούθηση όλων των φάσεων παραγωγής σύμφωνα με κανόνες που τα καθιστούν σύμφωνα με τον εβραϊκό διαιτητικό νόμο των Κosher/Mevushal προϊόντων, καθιστώντας τα συνώνυμα της υψηλής ποιότητας, παγκοσμίως.

Τα κρασιά αυτά είναι προς εξαγωγή στην απαιτητική Αμερικανική αγορά καθώς και στις εβραϊκές κοινότητες Γαλλίας, Ισραήλ, Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας και Κύπρου.

ΚΡΑΣΙΑ ΩΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο ραββίνος Aharon Israel, αναφερόμενος σε αυτήν την καινοτόμα συνεργασία, τόνισε:

«Η αρμονική συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου, εξαγώγιμου προϊόντος, βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ιστορικότητα του σαμιακού κρασιού και του Συνεταιρισμού αλλά και τη μακραίωνη, ισχυρή παρουσία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην Ελλάδα.Μας δικαίωσε αυτή η επιλογή καθώς οι συνθήκες τρύγου, οινοποίησης και εμφιάλωσης που εφαρμόζει ο ΕΟΣ Σάμου είναι απόλυτα συμβατές με τα πρότυπα των Kosher προιόντων».

«Τα σαμιώτικα κρασιά Kosher Mevushal είναι τροφοδοσία ζωής και ελκυστικά τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά…» σχολίασε. «Όλοι οι ραββίνοι που συμμετείχαμε στις πιστοποιήσεις, ελέγξαμε πολύ αυστηρά όλα τα στάδια παραγωγής, από τη συλλογή του σταφυλιού έως και την οινοποίηση και παστερίωση. Οι δεξαμενές του Συνεταιρισμού σφραγίστηκαν και τα σαμιακά Κosher Mevushal υπό την πιστοποίησή μας, έρχονται για να συντροφεύσουν στιγμές ζωής. Αυτή η συσχέτιση αγάπης και ειρήνης, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, όπως έφερε κοντά και την εβραϊκή κοινότητα με την κοινότητα των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου, που τιμούν τις πατρογονικές αξίες και καλλιεργούν με κόπο τα οικογενειακά αμπελάκια, όπως έκαναν οι πατεράδες κι οι παππούδες τους…».

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στο νησί της Σάμου και τη «μεγάλη οικογένεια» των αμπελοκαλλιεργητών του Συνεταιρισμού. Τόνισε ότι αυτά ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στη συνεργασία  για την παραγωγή κρασιών Kosher/Mevushal, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα.

«…απ’ ότι γνωρίζω η ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού, εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Αυτό υπογραμμίζει τη διαχρονικότητά του, την αγάπη των παραγωγών για το μοσχάτο αλλά και την ποιότητα των κρασιών, στοιχεία που φυσικά αναζητά κανείς όταν στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης και αμφότερα ωφέλιμης συνεργασίας. Άλλωστε η Σάμος ήταν, όπως αποτυπώνει και ο ιστορικός Στράβων, τόπος που φιλοξένησε μια οργανωμένη Κοινότητα Εβραίων.

Όταν παρασκευάζεις ένα βρώσιμο προϊόν πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και να επιδεικνύεις απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στον τελικό καταναλωτή. Προς αυτή την κατεύθυνση βασικό ρόλο διαδραματίζει η επιλογή των πρώτων υλών και η φροντίδα με την οποία γίνεται η παραγωγή.Στην περίπτωση του Συνεταιρισμού της Σάμου, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δίνουν ιδιαίτερη σημασία κι αγάπη στην παραγωγή, στο σταφύλι -την πρώτη ύλη- γιατί εκτός των τεχνολογικά εξελιγμένων μηχανημάτων στη διαδικασία παραγωγής, αυτό είναι το πρώτο και πιο απαραίτητο στοιχείο. Τα κρασιά που παράγονται από τον ΕΟΣ Σάμου διαθέτουν αρώματα, γεύση και την πιστοποιημένη ποιότητα που τα καθιστούν μια εξαιρετική Kosher/Mevushal πρόταση…»

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του από αυτήν την ιστορική συνεργασία, απάντησε χαρακτηριστικά:

«Να βοηθήσουμε την Πατρίδα μας, την Ελλάδα. Γιατί σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στο να ανοίξουν κι άλλο οι αγορές για το κρασί της Σάμου, σε όλο τον κόσμο. Μέσα όμως από την κίνηση αυτή, ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε την οικονομία της Σάμου και της χώρας μας. Να δούμε θετικά αποτελέσματα τόσο για τους οινοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους όσο και για ολόκληρο το νησί. Έχοντας λοιπόν αυτό ως γνώμονα, νομίζω ότι εδραιώσαμε μια πραγματικά ιστορική συνεργασία!»

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, έδωσε βαρύτητα στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε, υπό κώδικες δικαίου και ποιότητας. «H δημιουργία αυτών των κρασιών ανοίγει νέες προοπτικές για το Συνεταιρισμό αλλά και τη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα και του Αγκαίου, να εξάγει σε όλο τον κόσμο τα σαμιώτικα κρασιά Kosher Mevushal. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή βασίστηκε στο πάντρεμα της σαμιακής παράδοσης όπως τη διατηρούν οι αμπελουργοί μας, αλλά και τις σύγχρονες διαδικασίες οινοποίησης με την επισταμένη επίβλεψη και καθοδήγηση των ραββίνων, τους οποίους και ευχαριστούμε. Για την παραγωγή των συγκεκριμένων οίνων ο Συνεταιρισμός προμηθεύτηκε ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό από το εξωτερικό και προγραμματίζει περαιτέρω ενέργειες εκσυγχρονισμού» τόνισε ο κ. Σκούτας, ενώ κατέληξε με τη φράση: «Προσβλέπουμε σε μια στέρεη και μακρά συνεργασία με τη διεθνή Ισραηλιτική Κοινότητα στον τομέα αυτό κι είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά….»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...