Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα νέα σύνορα της αμπελουργίας

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία, με τον καιρό δημιουργούνται terroir πολλά υποσχόμενα.

Πριν από 5 χρόνια, ο Klaus Peter Keller κατά τη διάρκεια δοκιμής του δικού του Pinot Noir από γερμανικό έδαφος και θέλοντας να δείξει πως το ψυχρό κλίμα μπορεί να αναδείξει όμορφες εκφάνσεις της ποικιλίας, δήλωσε εν τέλει «Φύτεψα ένα αμπελοτεμάχιο στη Νορβηγία». Από τότε μέχρι σήμερα το Riesling του Keller μετράει ήδη κάποιες σοδειές.

Όσο το κλίμα αλλάζει, τόσο αλλάζει και ο αριθμός των αμπελουργικών ζωνών. Εκτός από τα κρασιά από τη Νορβηγία που κάνουν εντύπωση, εκείνα από την Ιαπωνία, τη Βολιβία καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, μαρτυρούν τη μετάβαση αυτή.

Ας εμβαθύνουμε λίγο στη Νορβηγία. Παρόλο που το Riesling του Keller δείχνει δυνατότητες, το σταφύλι που αναδεικνύεται σήμερα είναι το Solaris, το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Δυνατότητα αλκοόλης 12,5% με φυσικά σάκχαρα, αυτό το ξηρό λευκό κρασί προσφέρει οξύτητα τύπου Riesling και αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου, καρπουζιού και γκρέιπφρουτ.

Γιατί το Solaris; Ωριμάζει νωρίς και αντέχει σε μυκητιακές ασθένειες και παγετό που συναντώνται στις υγρές, κρύες συνθήκες της Νορβηγίας.

Για τα κόκκινα, ένα παράδειγμα είναι το υβριδικό Rondo το οποίο καλλιεργείται επίσης στην περιοχή Rheinhessen της Γερμανίας, καθώς και στη Δανία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Καλλιεργούμενο σε σκληρά κλίματα, το Rondo, λόγω χαμηλών φυσικών σακχάρων, προορίζεται κυρίως για αφρώδη κρασιά.

Παρά την αλλαγή του κλίματος, η φύτευση παραδοσιακών ποικιλιών Vitis vinifera για τον αμπελώνα του μέλλοντος έχει νόημα.

«Το Vintage 2018 στη Νορβηγία θυμίζει τη Γερμανία στη δεκαετία του ’60», λέει ο Keller. «Πολύ καθαρή, πολύ έντονη οξύτητα, με γνώμονα το έδαφος, με πολλή ενέργεια. Χαρά να το πίνεις. ”

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη στις φυτεύσεις αμπελιών παγκοσμίως σε περιοχές που πρίν από 20 χρόνια δεν θα ευδοκιμούσαν και τα αποτελέσματα που αποφέρουν στο κρασί.

 

Με στοιχεία από WineEnthusiast (winemag.com)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...