Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα κρασιά της Rioja αφήνουν «άσχημες γεύσεις» για τους Βάσκους οινοποιούς

Περισσότεροι από 50 οινοποιοί από το βασκικό μέρος της περιοχής ονομασίας προέλευσης οίνων Rioja δεν επιθυμούν πια να σχετίζονται με το όνομα αυτό.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Μια ομάδα οινοποιών στην βόρεια Ισπανία περιμένει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το αίτημά της που αφορά αλλαγή της ονομασίας προέλευσης Rioja στην ετικέτα, η οποία σήμερα είναι η πιο γνωστή ονομασία προέλευσης στη χώρα.

Η ονομασία προέλευσης Rioja περιέχει τρεις περιοχές: Τη Rioja, μέρος της Navarra και την βασκική περιφέρεια Álava. Περισσότεροι από 50 οινοποιοί της βασκικής περιοχής Rioja Alavesa επιθυμούν να «σπάσουν» από τις υπόλοιπες και έτσι έφτιαξαν τη δική τους ονομασία προέλευσης, την κάπως δύσχρηστη ”Arabako Mahastiak/Viñedos de Álava”.

Η κυβέρνηση των Βάσκων συμφωνεί με τη δημιουργία τοπικής ονομασίας προέλευσης, ενώ οι τοπικοί οινοπαραγωγοί στηρίζουν ότι ζωγραφιές σε σπήλαια αποδεικνύουν την ύπαρξη κρασιού στη περιοχή από πολύ παλιά αλλά και ότι σήμερα τα κρασιά τους και ο τρόπος παραγωγής είναι ξεχωριστά σε σχέση με τα γειτονικά. Είναι δηλαδή υψηλής ποιότητας.

Ζητούν να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα παρόμοιο με το γαλλικό, όπου υπάρχει μια ονομασία προέλευσης (appellation contrôlée) όπως το Bordeaux ή η Βουργουνδία και μέσα σε αυτές, υπάρχουν μικρότερες, όπως για παράδειγμα το Médoc και το Meursault. Υπάρχουν επίσης δείκτες ποιότητας όπως τα grands crus.

Η Rioja διαθέτει εν μέρει έναν δείκτη τέτοιου είδους (crianza, reserva και gran reserva) που αφορά όμως την ηλικία του κρασιού και όχι δείκτες ποιότητας.

Όμως για ένα κρασί το κλειδί είναι η ποιότητα και όχι ο χρόνος που περνάει στη φιάλη…

 

Πηγή the guardian.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...

REPORTS

Οι αμπελώνες του boutique Οινοποιείου Οίνοι Αδάμ βρίσκονται στα ριζά του Χορτιάτη. Η φύτευση του αμπελώνα στα Αρχαία Καλίνδοια ξεκίνησε το 2002. Όλα άρχισαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 7η χρονιά το Κτήμα Γεροβασιλείου κάνει το κρασί παιχνίδι και προσκαλεί το κοινό την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, για μια γευστική...

REPORTS

Η Οινοποιία Ψαρούλη, μια από τις πλέον καταξιωμένες οικογενειακές επιχειρήσεις στο τομέα της παραγωγής ποιοτικού οίνου στην Ελλάδα, ανακοινώνει με χαρά τη στρατηγική συνεργασία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...