Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα Ελληνικά Pinot Noir που δε φόβισαν τους παραγωγούς τους

Η οινοποίηση εγχώριων Pinot Noir αποτελεί και μια ξεχωριστή πρόκληση, αλλά και το στοίχημα του παγκόσμιου αμπελώνα.

To Pinot Noir δεν είναι μια ποικιλία που δεν συναντάται συχνά στους Ελληνικούς αμπελώνες. Πρόκειται για ένα κόκκινο σταφύλι προερχόμενο από τη Βουργουνδία και χαρακτηριστικό της οινικής της ταυτότητας.

Τα τελευταία χρόνια φύεται σε διάφορες μεριές του κόσμου, δίνοντας κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα.
Είναι μια πολύ γοητευτική ποικιλία και γι’ αυτό το λόγο γίνονται προσπάθειες οινοποίησής του στα Ελληνικά εδάφη, με μερικές ετικέτες που αξίζουν τη δοκιμή.
Η οινοποίησή του αποτελεί πρόκληση τόσο για τους καλλιεργητές, όσο και για τους οινοποιούς, καθώς παρουσιάζει δυσκολίες και στα δύο μέρη της διαδρομής του , «ταλαιπωρώντας» τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται.

Επιλέξαμε 8 ετικέτες από τις λίγες που παράγονται στην Ελλάδα ,από διαφορετικά κτήματα, με την κάθε μία να λέει μια ιδιαίτερη, μομαδική ιστορία.

SOLE PINOT NOIR 2014- Κτήμα Βιβλία Χώρα (13,5%)


Καλλιεργείται στο πιο δροσερό σημείο του κτήματος. Παρουσιάζει βαθύ, πορφυρό χρώμα στην όψη και μια έκρηξη κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών  και βανίλιας στη μύτη. Το στόμα του είναι βελούδινο, ελαφρώς τανικό, με εξαίρετη ισορροπία και μακρά επίγευση.

PINOT NOIT SINGLE BLOCK 2019- Κτήμα ΆΛΦΑ (14,5%)


Τα πρέμνα του καλλιεργούνται στο Αμύνταιο, δίνοντας ένα μοντέρνο, κομψό κρασί με δελεαστικό μπουκέτο σύνθετων αρωμάτων και ευχάριστη οξύτητα. Το σώμα του γεμάτο και ολοκληρωμένο.

PINOT NOIR 2018- Κτήμα Παπαϊωάννου(14,5%)


Εδώ τα αμπέλια του κτήματος μεγαλώνουν σε βιολογική καλλιέργεια, ενώ το κρασί που παράγεται από εκεί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για έξι έως οκτώ μήνες. Με μαύρα φρούτα να κυριαρχούν στη μύτη, βανίλια και κέδρο, φινέτσα και ιδιαίτερη επίγευση στο στόμα.

MOSCHOPOLIS 24 2017- Οινοποιείο Μοσχόπολις(14%)


Μόνο 2.700 φιάλες από Pinot Noir που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες, προερχόμενο από ένα μοναδικό αμπελοτόπι στην ορεινή Καστοριά, από νεαρά σχετικά κλήματα, κυκλοφόρησε στην αγορά.

PINOT NOIR 2018- Κτήμα Δύο Φίλοι(13,5%)


Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και νότες ατίθασων μπαχαρικών ξεδιπλώνονται στη μύτη, ενώ το σώμα είναι αρκετά γεμάτο, με έντονη επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί επιδεχόμενο μακράς παλαίωσης.

SOLIST- PINOT NOIR 2016- Αμπελώνες Rira(14%)


Εδώ τα γλυκά δαμάσκηνα, τα καρύδια , τα γαρύφαλλα και η βανίλια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μπουκέτο αρωμάτων, με ισχυρά δομημένο σώμα και ικανότητα παλαίωσης. Τα αμπέλια του βρίσκονται στην ορεινή Αιγιαλεία,  και δίνουν πλούσιες τανίνες  και μακρά επίγευση.

PINOT NOIR 2014- Κτήμα Αργυρίου (13%)


Στις πλαγιές του Παρνασσού καλλιεργούνται τα αμπέλια αυτού του κρασιού, δίνοντας ένα κρασί με λίγες ανθοκυάνες και αλλά δυνατό σώμα και ευχάριστες ταννίνες.

PINOT NOIR 2019- Κτήμα Κίσσα (14%)


Από την Κόρινθο, αυτό το κρασί ωριμάζει 12 μήνες σε δρύινα, γαλλικά βαρέλια και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Έχει έντονο πορφυρό χρώμα και πλούσιο, γεμάτο σώμα, δίνει αρώματα που συναρπάζουν.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...