Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα αρχοντικά κρασιά του Gentilini και οι πειραματισμοί στη Ρομπόλα και Μαυροδάφνη

Premium κρασιά, με δυναμική έκφραση για απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, είναι το αποτέλεσμα των διαρκών αναζητήσεων του οινοποιείου Gentilini.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Το boutique οινοποιείο Gentilini ιδρύθηκε στην Κεφαλονιά από τον Σπύρο Κοσμετάτο, που το ονόμασε Gentilini προς τιμή της «νόνας» του (γιαγιάς) Marianna Gentilini, τελευταίας απογόνου τοπικής αρχοντικής οικογένειας. Ο Σπύρος Κοσμετάτος, έχοντας περάσει μερικά χρόνια στην πανέμορφη αμπελοοινική περιοχή του Cape Town, επιστρέφει το 1978 στην Κεφαλονιά και φυτεύει τα πρώτα του στρέμματα με Τσαούσι, ενώ το 1984 κυκλοφορεί η πρώτη περιορισμένη παραγωγή του Gentilini στην Αθήνα και στο Λονδίνο ταυτόχρονα.

Το οινοποιείο το 2002 πέρασε στην επομενη γενιά, στην κόρη του Σπύρου, Μαριάννα Κοσμετάτου και τον σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο, o oποίος είναι η «ψυχή» πλέον του Gentilini και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς. Η ομάδα του Wine Trails, ξεναγήθηκε από τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο στους αμπελώνες, συμμετείχε σε μία κάθετη δοκιμή της διάσημης Ρομπόλας στις εκφάνσεις 5 ετών αλλά είχε την ευκαιρία να απολαύσει και υπόλοιπα κρασιά τα κρασιά του κτήματος.

Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος με σπουδές στη Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία στο RMIT της Μελβούρνης και Master στην τεχνολογία των ζυμών στην Αγγλία, μαζί με τον οινολόγο του κτήματος Αλέξανδρο Δούκα, πειραματίζεται διαρκώς γύρω από της δύο μεγάλες δυνάμεις της Κεφαλονιάς την Ρομπόλα και τη Μαυροδάφνη. Το αποτέλεσμα; Premium κρασιά, με δυναμική έκφραση για απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Οι αμπελώνες Gentilini βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο κοντά στο χωριό Μηνιές, ενώ το έδαφος είναι κιμωλία πάνω από ασβεστολιθικό υπόστρωμα, ιδανικό terroir για σταφύλια οινοποίησης, όπου καλλιεργούνται πάνω από 50 στρέμματα αμπελώνων με τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μοσχοφίλερο και Syrah. Η Ρομπόλα καλλιεργείται σε απότομες πλαγιές σε 50 στρέμματα που βρίσκονται στην ΠΟΠ ζώνη του νησιού. Στις καλλιέργειες χρησιμοποιούνται μεθόδοι βιώσιμης γεωργίας, ενώ από το 2011, έχουν πιστοποιηθεί με ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το οινοποιείο επιμένει στις μικρές και ποιοτικές παραγωγές,  ενώ οι φιάλες του ανέρχονται στις 100.000, με μια δεκάδα αξιόλογων ετικετών που περιλαμβάνουν:

– Την τριλογία Gentilini Notes: Gentilini Notes White (Sauvignon Blanc), Gentilini Notes Rosé (Μοσχοφίλερο-Syrah), Gentilini Notes Red (Αγιωργήτικο Νεμέας και Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς).

– Τις Ρομπόλες: Gentilini Rhombus, Gentilini Robola, Gentilini Robola Wild Paths, Gentilini Robola R24.

– Τα κόκκινα: Iri’s Vineyard (Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς),  Gentilini Eclipse (Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς), Gentilini New Era Syrah (Syrah).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...