Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας για την προώθηση παλαιωμένων εκλεκτών κρασιών

Η Γαλλία και η Ιταλία συνεργάζονται για την προώθηση των ροζέ κρασιών που αξίζουν την ηλικία, με στόχο να τα τοποθετήσουν δίπλα στα μεγάλα λευκά και ερυθρά κρασιά του κόσμου. Η πρωτοβουλία προέρχεται από τη γαλλική ένωση Rosés de Terroir, η οποία επιδιώκει να επεκταθεί στους Ιταλούς παραγωγούς και να δημιουργήσει μια συλλογή ροζέ οίνων σαφώς καθορισμένης προέλευσης, ικανών να εξελίσσονται για μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Ο Philippe Guigal, πρόεδρος της ένωσης, παρουσίασε την πρόταση στο Μιλάνο, προσκαλώντας τους Ιταλούς παραγωγούς υπό τον τίτλο «Rosés de Terroirs, ας ενωθούμε». Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Grand Hotel et de Milan, περιελάμβανε γευσιγνωσία ιταλικών ροζέ και ροζάτι, με την υποστήριξη του σομελιέ Alfredo Moccia και του σεφ Francesco Potenza. Αντί για διαγωνισμό, η συγκέντρωση είχε ως στόχο να θέσει τα θεμέλια για ένα μανιφέστο που θα υποστήριζε την αυθεντικότητα αυτών των κρασιών και θα ενίσχυε την παρουσία τους στην αγορά.

Η ένωση περιλαμβάνει σήμερα 59 οινοποιεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, με έντονη παρουσία παραγωγών από το Tavel στην κοιλάδα του Ροδανιού, μια ονομασία γνωστή για τα ροζέ υψηλής ποιότητας. Στη γευσιγνωσία του Μιλάνου παρουσιάστηκαν 22 κρασιά.

Παράλληλα, ο Guigal επεσήμανε ότι η αγορά ροζέ έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και βρίσκεται τώρα σε φάση διαφοροποίησης που επιτρέπει την εμφάνιση νέων στυλ. Στόχος της ένωσης είναι να τοποθετήσει τα ροζέ με γνώμονα το terroir σε ένα αποκλειστικό τμήμα, προσελκύοντας τους συλλέκτες και δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες παλαίωσής τους. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η έννοια αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τα παραδοσιακά πρότυπα ταξινόμησης.

Ένα παράδειγμα είναι το Chiar’Otto από τη Villa Calicantus, του οποίου η εσοδεία του 2020 απορρίφθηκε αρχικά από την επιτροπή γευσιγνωσίας Bardolino Chiaretto DOC επειδή δεν πληρούσε τις παραμέτρους της ονομασίας. Παρόλα αυτά, η ένταξη του οινοποιείου στην πρωτοβουλία Rosés de Terroir θεωρήθηκε ως αναγνώριση του έργου του ιδιοκτήτη Daniele Delaini. Η φιλοσοφία του επικεντρώνεται στη διατήρηση της φυσικής έκφρασης του αμπελώνα χωρίς να μεταβάλλει το χρώμα ή τα επίπεδα αλκοόλ, χρησιμοποιώντας μόνο ντόπιες ζύμες και επιτρέποντας σε κάθε εσοδεία να αντικατοπτρίζει την προέλευσή της.

Τέλος, το Chiar’Otto, που παράγεται από σταφύλια Corvina, Rondinella, Molinara και Sangiovese που καλλιεργούνται σε αμπέλια με νότιο προσανατολισμό και πέργκολα, αντιπροσωπεύει τη δέσμευση σε ένα ροζέ στυλ που αμφισβητεί τις συμβάσεις. Η πρωτοβουλία υπό γαλλική ηγεσία έχει ως στόχο να φέρει περισσότερους παραγωγούς στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης και να δημιουργήσει μια εξειδικευμένη αγορά για τα ροζέ μακράς διαρκείας, μια έννοια που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα εμπόδια, αλλά κερδίζει αναγνώριση τόσο εντός όσο και εκτός Ιταλίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ανάσα από την περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο, στους Μπαξέδες της Οίας, ο Πάρις Σιγάλας, γνωστός οινοποιός και εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του κρασιού...

REPORTS

Με τη διάγνωση και τις αρχικές θεραπείες που προβλέπονται για να βοηθήσουν τη βιομηχανία κρασιού να ξεπεράσει την κρίση της ήδη έτοιμες, οι ευρωβουλευτές...

REPORTS

Η οινοβιομηχανία του Λος Άντζελες παλεύει με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που σάρωσαν την περιοχή στις αρχές Ιανουαρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...