Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο κάδρο νέο επισκέψιμο οινοποιείο και πειραματισμοί στο Ξινόμαυρο για τη Σκίουρος Winery

Mε καταβολές στον κατασκευαστικό τομέα, διατηρώντας την ιδιότητα του μηχανικού, ο Θεόδωρος Ναθαναηλίδης, αποφάσισε να μετουσιώσει σε καλλιεργητική προσπάθεια και οινική δημιουργία την πολυετή φίλια σχέση του με το κρασί.

Πριν την έναρξη της δεκαετούς κρίσης, το 2007, φύτεψε τα πρώτα του αμπέλια στην Αμφίπολη Σερρών. Η έλευση της κρίσης και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, τον οδήγησαν στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα μικρό οινοποιείο στην συγκεκριμένη περιοχή, συστήνοντας τo Οινοποιείο «Σκίουρος». Η αρχή έγινε με δύο ετικέτες και σταδιακά η παραγωγή του επεκτάθηκε. Το πρώτο του κρασί βασίστηκε στην ποικιλία του Cabernet Sauvignon και στην πορεία απέκτησε άδειες φύτευσης για Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, διατηρώντας ταυτόχρονα και συνεργασίες με παραγωγούς στα χωριά της περιοχής όπως η Παλαιοκόμη, ο Ροδολίβος και η Μεσολακκιά, εμφιαλώνη αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 φιάλες ετησίως.

Στο πλάνο η δημιουργία και νέου οινοποιείου με επισκέψιμες εγκαταστάσεις – Φύτευση Ξινόμαυρου

Στις μελλοντικές βλέψεις του οινοποιού είναι να δημιουργήσει πλέον ένα νέο οινοποιείο με επισκέψιμες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις, «κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα με αργά και σταθερά βήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Winetrails. Πρόσφατα ο Θεόδωρος Ναθαηλίδης αποφάσισε να πειραματιστεί με το Μαυροτράγανο και φύτεψε ποσότητες από τη συγκεκριμένη ποικιλία, με σκοπό να δημιουργήσει και μία νέα ετικέτα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η συνολική έκταση του ξηρικού αμπελώνα ανέρχεται στα 10 στρέμματα, ενώ αποδίδει μικρές ποσότητες σταφυλιού που δεν υπερβαίνουν τα 450 κιλά ανά στρέμμα. «Ακολουθούμε τη μέθοδο της μακράς εκχύλισης κατά την ερυθρή οινοποίηση με σκοπό το κρασί μας να έχει την δυνατότητα παλαίωσης για αρκετά χρόνια. Τα δείγματα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι σταδιακά το κρασί αυτό εξελίσσεται και παρουσιάζει δυναμική παλαίωσης μέσα στο χρόνο. Το Cabernet Sauvignon «Κόκκινος Σκίουρος» που αποτελεί ένα κρασί παλαίωσης, παράγεται σε περίπου 2.500 φιάλες ετησίως. Σε ό,τι αφορά το Ασύρτικο η παραγωγή ανέρχεται σε έως και 1.500 φιάλες μετά από παλαίωση για περίπου 10 μήνες σε χρησιμοποιημένα βαρέλια».

Μικρές ποσότητες από τα κρασιά έχουν εξαχθεί κατά καιρούς στην Αυστρία και στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να υπάρχει μία σταθερή εξαγωγική ροή για την οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος. Στη γκάμα του Οινοποιείου εντάσσεται το ερυθρό «Κόκκινος Σκίουρος» από Cabernet Sauvignon, ο «Κόκκινος Ελέφαντας» από Merlot, το Ημίγλυκο ποικιλιακό «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Επιπλέον, κυκλοφορεί το ροζέ ημίξηρο «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Cabernet Franc και Syrah, το Ξινόμαυρο ροζέ «Άγριες Φράουλες» καθώς και τα λευκά «Ελέφας» από Ασύρτικο, «Λευκός Ελέφαντας» από Sauvignon Blanc και «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Έμφαση έχει δοθεί και στον σχεδιασμό των ετικετών και των μπουκαλιών, τα οποία έχει σχεδιάσει το γνωστό γραφείο σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης «Beetroot», δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι τιμές στη λιανική για όλες τις ετικέτες που παράγει το Οινοποιείο «Σκίουρος» κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 ευρώ.

Σε αριθμούς

Παραγωγή: 20.000 φιάλες/έτος

Αποδόσεις: 450 κιλά/στρέμμα

Τιμές λιανικής: 13-15 ευρώ η φιάλη

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 10 στρέμματα

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...