Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στοιχεία για την γέννηση της ετικέτας κρασιού

Η εμφάνιση της ετικέτας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, συμπίπτει με την επινόηση της λιθογραφίας. Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται στη διαδικασία συσκευασίας των καλύτερων crus κρασιών στη Γαλλία, την εποχή της άνθισης της βιομηχανικής υαλουργίας, τον 17o αλλά κυρίως τον 18o αιώνα.

Credit photo Marilia-Ferraz

Υπάρχει και η παράδοση που αφορά σκαλίσματα σε φιάλες, που προϋπήρχε της ετικέτας με λιθογραφία. Το σκάλισμα στη φιάλη συνήθως υποδείκνυε το όνομα του ‘’χορηγού’’, παρά την προέλευση του προϊόντος (“Vins de Constance, με την προέλευση του σερβιρίσματος στα τραπέζια της βασίλισσας Μαρίας-Αντουανέττας, που έφεραν τη σφραγίδα του βασιλικού σήματος χαραγμένου στο γυαλί”, με το οποίο μπορούσαμε ακόμα να σερβιριστούμε στο Café Anglais στα μέσα του XIX αιώνα, σύμφωνα με τον Felix Duquesnel).

H λιθογραφία εφευρέθηκε στην Γερμανία από τον Aloys Senefelder, το 1796. Στη Γερμανία εμφανίστηκαν πολύ σύντομα οι πρώτες ετικέτες, αλλά αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα στη Καμπανία και στο Bordeaux. Άμεσοι κληρονόμοι των μεταλλικών πλακών σκαλισμένων στο περιλαίμιο των καραφών, αυτές οι ετικέτες, μεγάλης ‘’νηφαλιότητας’’, φέρουν το μοναδικό όνομα του κρασιού και πιο σπάνια, μια ημερομηνία. Βρίσκουμε στο μουσείο Vin de Bourgogne στη Beaune, ετικέτες από τη σοδειά 1798 και στο Bordeaux (Commanderie de Bontemps), άλλες από το έτος 1800. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποια έτη νωρίτερα… Κάποιες δεκαετίες αργότερα εμφανίζονται, κυρίως στη Καμπανία, ετικέτες πιο δουλεμένες, ‘’υπόδουλες’’ του πρεστίζ του ποτού και της απόλαυσης για τα οποία είναι προορισμένο. Έπρεπε όμως να περιμένουμε μέχρι το τέλος της χιλιετίας 1800 για να παρεβρεθούμε στην επισημοποίηση και διεύρυνση της γραφικής τέχνης, που μέχρι τότε αποτελούσε απλά πόλο έκφρασης. 

Ποια είναι όμως η προέλευση της λέξης ετικέτα; Oρίστε η ετυμολογία που προτάθηκε από τον CNRTL. To 1387, στην ετικέτα αναγράφεται: ‘’δοκάρι που χρησιμεύει ως στόχος σε κάποια παιχνίδια’’. Τo 1435 εμφανίζεται σαν εξέλιξη η έννοια του ‘’μικρή ταμπέλα (που υποδεικνύει το περιεχόμενο ενός αντικειμένου)’’. Σήμερα, στο κόσμο του κρασιού, η ετικέτα κατέχει έναν επίσημο ορισμό, που έχει προταθεί από τον OIV (Διεθνής οργανισμός Οίνου και Αμπέλου) : ‘’ετικέτα’’ : κάθε χαρτί, μάρκα, εικόνα ή άλλο περιγραφικό υλικό, γραφτό, εκτυπωμένο, χαραγμένο ή εφαρμοσμένο στο περιτύλιγμα ενός κρασιού ή που έρχεται μαζί με αυτό.

 

Αρχικό κείμενο από το βιβλίο “Les Arts et les métiers de la vigne et du vin” των Danielle Cornot, Michael Pouzenc και Pierre Strehaiano

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...