Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα σκαριά ο φάκελος για ΠΟΠ της Ξηρής Μαυροδάφνης στην Κεφαλονιά

Η ανάγκη κατάθεσης φακέλου θεσμοθέτησης της Ξηρής Μαυροδάφνης ως προϊόντος ΠΟΠ, με ξεκάθαρη αναφορά στην Κεφαλονιά, φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους οινοπαραγωγούς του νησιού.

Οι εξαιρετικές δουλειές που καταθέτουν με τη μορφή συγκεκριμένων ετικετών τα τελευταία χρόνια οι Κεφαλλονίτες οινοποιοί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το καλύτερο εισιτήριο για την ένταξη του προϊόντος στη ζώνη ΠΟΠ της Κεφαλονιάς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τις προκλήσεις της αμπελοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά ελέω και της κλιματικής αλλαγής,  το θέμα ΠΟΠ της Ξηρής Μαυροδάφνης έπεσε στο τραπέζι στην διάρκεια ενός γεμάτου οινικού τετραημέρου (17-20/6) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (Σ.Ο.Κ).

Ήδη το θέμα απασχόλησε διεξοδικά την τελευταία συνάντηση Σ.Ο.Κ με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Γραμματικό,  με τον τελευταίο να παροτρύνει τα μέλη του Συνδέσμου για την κατάθεση τεκμηριωμένου φακέλου, οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την θεσμοθέτηση της Ξηρής Μαυροδάφνης ως προϊόντος ΠΟΠ.

Να σημειωθεί η  ομάδα της Agrenda και του Wine Trails, φιλοξενούμενη του Συνδέσμου, κατέγραψε τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων του κλάδου, ενώ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα οινοποιεία των γνήσιων εκφραστών της οινικής κουλτούρας της Κεφαλονιάς (Σκλάβος, Κτήμα Χαριτάτου, Gentilini, Σαρρής, Ορεάλιος Γη,  Πετρακόπουλος), που έχουν βάλει στόχο να εντάξουν το νησί στο χάρτη του ποιοτικού οινοτουρισμού. Κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο αν κρίνει κανείς από τις γευστικές δοκιμές των κρασιών που παράγουν, αποτέλεσμα αναβίωσης ξεχασμένων γηγενών ποικιλιών και με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.