Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρώιμος ο τρύγος φέτος στη Σάμο με καλή παραγωγή 5.000 τόνων

Οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου υπήρξαν ευνοϊκές και συνέβαλαν ώστε η παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, να είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Η παρατεταμένη ξηρασία (η τελευταία σημαντική βροχόπτωση στη Σάμο σημειώθηκε 5 Μαρτίου) επιτάχυνε την ωρίμανση χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.

Ο τρυγητός ξεκίνησε στη Σάμο στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν ιδανικές και συνέβαλαν στην σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών. Δεν σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές από καύσωνα και τα σταφύλια να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διατηρώντας παράλληλα υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Η παραγωγή ξεπέρασε οριακά τους 5.000 τόνους σταφυλιών, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση αυτή όμως θεωρείται φυσιολογική αφού κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο  οι αμπελώνες είχαν υπερπαραγωγή και με δεδομένο ότι οι αμπελώνες του νησιού δεν αρδεύονται.

Η φετινή εσοδεία εμφανίζεται ως μια δυνατή και ποιοτική χρονιά μιας και οι οίνοι που παράγονται είναι άκρως αρωματικοί με πολύ καλές οξύτητες  και μεγάλες προοπτικές παλαίωσης.

Η εκτιμώμενη εικόνα για τους λευκούς ΞΗΡΟΥΣ οίνους  που παράγονται από την εσοδεία 2022 είναι πως έχουμε οίνους πολύ αρωματικούς με βελτιωμένη οξύτητα σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά και λίγο πιο αυξημένο αλκοολικό τίτλο, καθώς τα σταφύλια είχαν εξαιρετική φαινολική ωριμότητα.

Όσον αφορά στους λευκούς ΓΛΥΚΕΙΣ οίνους, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Η αυξημένη οξύτητα θα βοηθήσει πολύ ώστε να απολαύσουμε οίνους περισσότερο αρωματικούς και ισορροπημένους.

Για τους ερυθρούς και ροζέ, η εσοδεία είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή. Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν ομαλή και οι οίνοι που παράγονται διαθέτουν ισορροπημένη γεύση και χρώμα ικανοποιητικό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...