Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρόβλεψη με ισχυρές «καταιγίδες» για την αγορά εκλεκτού κρασιού

Τελείωσε η εκτίναξη του εκλεκτού κρασιού; Η αγορά αντιμετωπίζει «σοβαρούς αντίθετους ανέμους» το 2023, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Liv-ex και, μετά από επτά χρόνια αδιάκοπων κερδών, ορισμένες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ύφεση τους επόμενους μήνες…

Η έκθεση, The Fine Wine Market in 2022, υπογραμμίζει ορισμένα ανησυχητικά σημάδια στην απόδοση των δεικτών Liv-ex τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά δυσκολεύεται να επισημάνει ότι το εκλεκτό κρασί παρέμεινε σχετικά σταθερό σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και επικείμενης ύφεσης.

«Ως φθίνουσα αξία που ενθαρρύνει τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση, το εκλεκτό κρασί είναι μια εγγενώς επένδυση χαμηλής μεταβλητότητας», αναφέρει η έκθεση. «Αυτό της δίνει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κύρια περιουσιακά στοιχεία, ειδικά σε ταραχώδεις οικονομικούς καιρούς».

Παρά τις ανησυχητικές προοπτικές για το 2023, οι δείκτες Liv-ex έχουν αποδώσει σχετικά καλά το 2022 μέχρι στιγμής: όλοι οι σημαντικοί δείκτες είναι ανοδικοί τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, με τους δείκτες Liv-ex Fine Wine 100 και Fine Wine 1000 να σημειώνουν νέα υψηλά. οδηγείται από τη συνεχιζόμενη δύναμη της Βουργουνδίας και της Σαμπάνιας.

Παράλληλα, οι δύο τελευταίες περιφέρειες συνέχισαν την άνοδό τους (το μερίδιο του Μπορντό μειώνεται και πάλι φέτος, συνεχίζοντας τη μακροπρόθεσμη πτώση του), με το μερίδιο του εμπορίου της Βουργουνδίας να αυξάνεται από 22% το 2021 σε 26,2% το 2022 και το μερίδιο της Σαμπάνιας από 8,8% σε 13,7%.

Ωστόσο, ακόμη και εδώ υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια: ο δείκτης Burgundy 150 υποχώρησε κατά 0,9% τον Νοέμβριο μετά από λίγους μήνες και ο Champagne 50, που ήταν ο υποδείκτης Fine Wine 1000 με τις καλύτερες επιδόσεις για τους προηγούμενους πέντε μήνες υποχώρησε. κατά 2,5% τον Νοέμβριο, εξαλείφοντας κέρδη δύο μηνών.

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι μια ολοένα και πιο προσεκτική βάση συλλεκτών και επενδυτών περιορίζει την εστίασή τους και είναι λιγότερο πρόθυμοι να υιοθετήσουν τη συμπεριφορά των δαπανών «ο διάβολος μπορεί να ενδιαφέρεται» του παρελθόντος, υποστηρίζει η έκθεση.

«Καμία αγορά δεν ανεβαίνει για πάντα», δήλωσε ο Justin Gibbs, πρώην αντιπρόεδρος της Liv-ex και διευθυντής ανταλλαγής. «Η αγορά εκλεκτού κρασιού βρίσκεται σε άνοδο από το 2015. Ένας αυξανόμενος αριθμός δεικτών υποδηλώνει μια ύφεση βραχυπρόθεσμα. Αλλά η αγορά κρασιού δεν ήταν ποτέ βραχυπρόθεσμη».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

REPORTS

Ο χιλιοτραγουδισμένος τρύγος του σαμιώτικου μοσχάτου ξεκίνησε φέτος τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2024 προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στη Νεμέα. Ανακαλύψτε τα μυστικά του αμπελώνα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...