Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το παρόν και το μέλλον στα μάτια της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή και κυρίως αφορούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά τη βλαστική περίοδο , τις πολύ αισθητά μειωμένες βροχοπτώσεις κατά το χειμώνα αλλά και την ακραιότητα καιρικών φαινομένων κατά περιόδους. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη εύλογα γεννά έντονες ανησυχίες και ισχυρούς προβληματισμούς για την βιωσιμότητα της αμπελουργίας και την ποιότητα των παραγόμενων οίνων λόγω των επακόλουθων μεταβολών σε οινολογικές παραμέτρους.

του Γιάννη Χριστόπουλου*

Η κατεύθυνση σε μια αμπελουργία πραγματικά αειφόρο που σέβεται το περιβάλλον και σταθμίζει τις εισροές -εκροές στο αμπελοτόπι φαίνεται ξεκάθαρα να είναι η πιο σοβαρή ανθρώπινη επιλογή για τη βιωσιμότητα του αμπελώνα και  την ισχυρότερη θωράκισή του έναντι των επιθετικών συνθηκών που λαμβάνουν χώρα γύρω του. Μια τέτοια πρακτική προσαρμόζει τον αμπελώνα να καταφέρνει με τις λίγες εισροές (νερό, θρεπτικά στοιχεία) να διαμορφώνει αναλογικά το βλαστικό του σώμα χωρίς έντονες ζωηρότητες και υπερβολικά φυλλώματα ενώ και το φρούτο του θα είναι στην κατάλληλη ισορροπία με το φυλλικό τείχος καθ’ όλη την βλαστική περίοδο οδηγώντας σε φυσιολογική ωρίμανση αλλά και αντοχή του αμπελώνα στις δύσκολές συνθήκες της ανομβρίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος Τhe TOP 50 by WineTrails του 2025

Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι παρατηρούμε ότι οι παλαιότεροι αμπελώνες, που στην περιοχή μας είναι αυτόρριζοι και διαμορφωμένοι σε κύπελλο, δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή στις συνθήκες ξηρασίας , μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοδιαχείριση , λιγότερες ζημιές από εγκαύματα λόγω καλύτερης σκίασης των σταφυλών και φυσικά καλύτερη, λόγω ηλικίας, ισορροπία φορτίου–φυλλώματος με επακόλουθη την καλή ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Άρα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τους αμπελώνες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έχουν αναπτύξει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα και καταφέρνουν να τροφοδοτούνται με νερό από τα βαθύτερα στρώματα, παράγουν λιγότερο φρούτο και είναι λιγότεροι ζωηροί προσδίδοντάς τους μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και αντοχή..

Γιάννης Χριστόπουλος

Η προσπάθεια για την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών και των παραγόμενων οίνων τους που γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια μας έδωσε τη δυνατότητα να τις μελετήσουμε και να τις γνωρίσουμε καλύτερα και ως προς την καλλιέργειά τους αλλά και για τη δυναμική που διαθέτουν ώστε να παράγουν οίνους υψηλής προστιθέμενης αξίας – ανταγωνιστικότητας με ταυτότητα και ιδιαιτερότητα. Εκτός των παραπάνω θετικών που αφορούν την ποιότητα των οίνων έχουμε παρατηρήσει ότι οι γηγενείς ποικιλίες φαίνεται να έχουν και καλή δυναμική στην αντοχή στις δυσμενείς ξηροθερμικές συνθήκες. Ο εγκλιματισμός τους και η προσαρμοστικότητά τους  επί σειρά πολλών ετών στις περιοχές που τις συναντούμε, προφανώς τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ειδικότερα κάποιες από αυτές που είναι και πιο όψιμες δείχνουν πιο εμφανή την καλύτερη άμυνα στα δύσκολα κλιματικά δεδομένα. Η Μαυροδάφνη, το Refosco (κλώνος Μερκούρη) , ο Ροδίτης και το Φιλέρι  (Μοσχοφίλερο) είναι ποικιλίες που βλέπουμε ότι μπορούν να τα καταφέρνουν.

*Γεωπόνος-Οινολόγος, Υπεύθυνος παραγωγής Οινοποιία Μαρκόγιαννη

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....