Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το παρόν και το μέλλον στα μάτια της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή και κυρίως αφορούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά τη βλαστική περίοδο , τις πολύ αισθητά μειωμένες βροχοπτώσεις κατά το χειμώνα αλλά και την ακραιότητα καιρικών φαινομένων κατά περιόδους. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη εύλογα γεννά έντονες ανησυχίες και ισχυρούς προβληματισμούς για την βιωσιμότητα της αμπελουργίας και την ποιότητα των παραγόμενων οίνων λόγω των επακόλουθων μεταβολών σε οινολογικές παραμέτρους.

του Γιάννη Χριστόπουλου*

Η κατεύθυνση σε μια αμπελουργία πραγματικά αειφόρο που σέβεται το περιβάλλον και σταθμίζει τις εισροές -εκροές στο αμπελοτόπι φαίνεται ξεκάθαρα να είναι η πιο σοβαρή ανθρώπινη επιλογή για τη βιωσιμότητα του αμπελώνα και  την ισχυρότερη θωράκισή του έναντι των επιθετικών συνθηκών που λαμβάνουν χώρα γύρω του. Μια τέτοια πρακτική προσαρμόζει τον αμπελώνα να καταφέρνει με τις λίγες εισροές (νερό, θρεπτικά στοιχεία) να διαμορφώνει αναλογικά το βλαστικό του σώμα χωρίς έντονες ζωηρότητες και υπερβολικά φυλλώματα ενώ και το φρούτο του θα είναι στην κατάλληλη ισορροπία με το φυλλικό τείχος καθ’ όλη την βλαστική περίοδο οδηγώντας σε φυσιολογική ωρίμανση αλλά και αντοχή του αμπελώνα στις δύσκολές συνθήκες της ανομβρίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος Τhe TOP 50 by WineTrails του 2025

Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι παρατηρούμε ότι οι παλαιότεροι αμπελώνες, που στην περιοχή μας είναι αυτόρριζοι και διαμορφωμένοι σε κύπελλο, δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή στις συνθήκες ξηρασίας , μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοδιαχείριση , λιγότερες ζημιές από εγκαύματα λόγω καλύτερης σκίασης των σταφυλών και φυσικά καλύτερη, λόγω ηλικίας, ισορροπία φορτίου–φυλλώματος με επακόλουθη την καλή ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Άρα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τους αμπελώνες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έχουν αναπτύξει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα και καταφέρνουν να τροφοδοτούνται με νερό από τα βαθύτερα στρώματα, παράγουν λιγότερο φρούτο και είναι λιγότεροι ζωηροί προσδίδοντάς τους μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και αντοχή..

Γιάννης Χριστόπουλος

Η προσπάθεια για την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών και των παραγόμενων οίνων τους που γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια μας έδωσε τη δυνατότητα να τις μελετήσουμε και να τις γνωρίσουμε καλύτερα και ως προς την καλλιέργειά τους αλλά και για τη δυναμική που διαθέτουν ώστε να παράγουν οίνους υψηλής προστιθέμενης αξίας – ανταγωνιστικότητας με ταυτότητα και ιδιαιτερότητα. Εκτός των παραπάνω θετικών που αφορούν την ποιότητα των οίνων έχουμε παρατηρήσει ότι οι γηγενείς ποικιλίες φαίνεται να έχουν και καλή δυναμική στην αντοχή στις δυσμενείς ξηροθερμικές συνθήκες. Ο εγκλιματισμός τους και η προσαρμοστικότητά τους  επί σειρά πολλών ετών στις περιοχές που τις συναντούμε, προφανώς τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ειδικότερα κάποιες από αυτές που είναι και πιο όψιμες δείχνουν πιο εμφανή την καλύτερη άμυνα στα δύσκολα κλιματικά δεδομένα. Η Μαυροδάφνη, το Refosco (κλώνος Μερκούρη) , ο Ροδίτης και το Φιλέρι  (Μοσχοφίλερο) είναι ποικιλίες που βλέπουμε ότι μπορούν να τα καταφέρνουν.

*Γεωπόνος-Οινολόγος, Υπεύθυνος παραγωγής Οινοποιία Μαρκόγιαννη

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...