Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πράσινο φως στην εξυγίανση του Μπουτάρη – Κανονικά η παραγωγή κρασιού

Το δικαίωμα μίας τρίτης ευκαιρίας – είχε προηγηθεί προηγούμενη έγκριση σχεδίου εξυγίανσης που δεν υλοποιήθηκε – έχει και επίσημα η Μπουτάρης Οινοποιητική, καθότι τη Δευτέρα 22 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας, η οποία επικυρώνει το κατατεθειμένο σχέδιο εξυγίανσης.

του Γιώργου Λαμπίρη

Μετά την έκδοση της απόφασης εκκρεμεί η υπογραφή της από τον πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, γεγονός που βάζει ουσιαστικά τέλος σε μία εποχή και ανοίγει το δρόμο για μία νέα, όπου τα δεδομένα για την ιστορική οινοποιία θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε έως τώρα.

Ο λόγος είναι ότι η ουσιαστικά η Ι. Μπουτάρης θα διασπαστεί σε δύο τμήματα, καθότι τα οινοποιεία της θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Premia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία θα στοχεύσει στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού μέσα από αυτά. Σε ό,τι αφορά την οινοποιητική δραστηριότητα, αυτή θα περιέλθει στην νεοσύστατη εταιρεία Sterner Stenhus Greece Ελληνικά Οινοποιεία Μονοπρόσωπη Α.Ε. Και οι δύο εταιρείες έχουν ως βασικό μέτοχο τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Ως προς την οινοποιητική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί από την νέα εταιρεία, η οποία ωστόσο θα μισθώνει τα οινοποιεία και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού από την Premia Properties.

Στα ακίνητα της Μπουτάρης που θα αποκτήσει η Premia και θα εκμεταλλεύεται η Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία περιλαμβάνονται τα οινοποιεία σε Νάουσα, Γουμένισσα, Πικέρμι, Σαντορίνη, Κρήτη. Στο πλάνο των νέων ιδιοκτητών είναι η δημιουργία και μονάδων φιλοξενίας σε Σαντορίνη, Κρήτη και Νάουσα. Επιπλέον οι νέοι ιδιοκτήτες στοχεύουν σε επιπλέον επενδύσεις με την απορρόφηση μικρότερων οινοποιείων που παρουσιάζουν προοπτική ανάπτυξης, ενώ διαχειρίζονται ενδιαφέρουσες οινικές ποικιλίες. Στόχος μέσα από αυτή την κίνηση είναι η μεγέθυνση του επιχειρηματικού σχήματος που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Μπουτάρης.

 

Επενδύσεις αναβάθμισης των οινοποιείων και αναδιάρθρωσης των αμπελώνων όπου κρίνεται απαραίτητο

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια τεχνικών ελέγχων από κλιμάκια μηχανικών από πλευράς της Premia με στόχο την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων. Παράλληλα η Μπουτάρης στον τομέα της παραγωγής και της αμπελουργίας θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της. Η Μπουτάρης έχει συνολικά στην ιδιοκτησία της συνολικά 600 στρέμματα αμπελώνων. Να σημειωθεί ότι στο νέο σχήμα θα συμβάλει με την εμπειρία του και ο μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης της Μπουτάρης, Κώστας Μπουτάρης καθώς και άλλα στελέχη με επιτελικό χαρακτήρα που βρίσκονται εντός της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές οφειλές για τον όμιλο Μπουτάρη ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 75 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα προς το Δημόσιο, από τα οποία διαγράφονται οφειλές 55 εκατ. ευρώ. Από κοινού η Premia και της Sterner Stenhus Οινοποιεία καταβάλλουν ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την αποπληρωμή των οφειλών προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο με άμεση καταβολή του συγκεκριμένου ποσού. Ο μεγαλύτερος δανειστής της Μπουτάρης αυτή τη στιγμή είναι η Eurobank, όπου από συνολικές οφειλές 18,09 εκατομμυρίων ευρώ διαγράφονται 13,98 εκατομμύρια ευρώ και ακολουθεί η εταιρεία διαχείρισης οφειλών, Intrum, με οφειλές προς αυτήν 9,67 εκατομμυρίων ευρώ και διαγραφή υποχρεώσεων ύψους 7,17 εκατ. ευρώ.

 

Διορισμός οικονομικού συμβούλου για την κατάρτιση του επιχειρηματικού πλάνου της επόμενης μέρας

Η πλευρά της Premia και της Sterner έχει ήδη διορίσει όπως πληροφορούμαστε αρμόδιο οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος συνεργάζεται με τα στελέχη των δύο εταιρειών για την δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου και να κριθεί που απαιτούνται επενδύσεις και σε τι βαθμό κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και σε αμπελώνες.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.