Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περί ορυκτότητας/μεταλλικότητας στο κρασί

Ο όρος ορυκτότητα/μεταλλικότητα αποτελεί ακόμα και σήμερα όρο “μυστήριο” όσον αφορά την παρουσία του στον οργανοληπτικό χαρακτήρα του κρασιού.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Η οινοποίηση αποτελεί αναμφίβολα μια επιστήμη η οποία όμως ενίοτε βασίζεται σε μυστήρια, ατυχήματα, ή δεξιοτεχνία. Το πώς συγκεκριμένα στοιχεία – όπως η επιλογή του βαρελιού, η ζύμωση, και ο χρόνος συγκομιδής, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής, είναι απόλυτα λογικό, παρ’ όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν χαρακτηριστικά που δεν έχουν κάποιο λογικό σημείο αναφοράς. Ο ισχυρισμός του Χάμβας, ότι η γεύση του κρασιού αλλάζει ανάλογα με την ποικιλομορφία του εδάφους αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με το κρασί : «ορυκτότητα» (minerality), μια σκιώδης έννοια που συνήθως αναφέρεται σε μια αίσθηση «πετρότητας». Τα κρασιά πλούσια σε ορυκτότητα, έχουν όξινη γεύση με μια γευστική αίσθηση που συνδέεται με την αλατότητα. Κάποια κρασιά δίνουν την αίσθηση σκόνης βράχου ή ακόμα και μολυβιού. Αυτή η αίσθηση αναδεικνύει το χαρακτήρα της γης καθώς προσφέρει μια επίγευση παρόμοια με του σιδήρου, του σχιστόλιθου ή ορυκτών πετρωμάτων. Αντίστοιχα το άρωμα, μπορεί να θυμίσει ακτή ή τη μυρωδιά του νοτισμένου απ’ τη βροχή εδάφους.

Παρόλο που η λέξη ορυκτότητα φαίνεται να έχει τις ρίζες της στα 1970 – 80, στην πραγματικότητα απέκτησε φήμη στις αρχές του 2000. Τις προηγούμενες δεκαετίες, έγινε ένας από τους πιο κοινούς περιγραφείς στον κόσμο του κρασιού. Παρ’ όλα αυτά η ερμηνεία αυτού του όρου είναι διφορούμενη. Το 2013 Γάλλοι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι επαγγελματίες γευσιγνώστες και οινολόγοι, πολλές φορές έδιναν αμφίσημες ερμηνείες στη λέξη. Όταν συμπεριλήφθηκε στο «Oxford Companion To Wine», μια δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια του κόσμου του κρασιού, το 2015, ο εκδότης Jancis Robinson, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο όρος ήταν «υπερβολικά διαδεδομένος για να αγνοηθεί παρότι ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί».

Ο όρος ίσως να οφελείται επίσης, επίσης, από την υπόθεση, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφήμιση, ότι το υγρό που έχει τρέξει μέσα από βράχους είναι πιο υγιεινό, πιο «καθαρό», ή αλλιώς πιο βελτιωμένο.

Οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού υπαινίσσονται εδώ και καιρό τη σχέση των ορυκτών πηγών – υδάτινων σωμάτων που περιέχουν διαλυμένα γεωλογικά ορυκτά, όπως το νάτριο ή το μαγνήσιο, και αλάτων όπως το θειικό άλας – με την υγεία και έχουν τονίσει πώς οι λεπτές διαφορές τους στη γεύση προκύπτουν από την παρουσία αυτών των υποτιθέμενα θεραπευτικών ορυκτών. Υπάρχει βέβαια μια κυρίαρχη διαφορά, ότι ενώ το νερό που προέρχεται από φυσικές πηγές έρχεται σε άμεση επαφή με βράχους, τα σταφύλια όχι, αλλά η απεικόνιση που υποδηλώνει ότι οι βράχοι μπορούν να απορροφηθούν από το νερό οδήγησε τους ανθρώπους στο να πιστέψουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλα υγρά.

 

Πηγή go-wine.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...