Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραγωγή 49 εκατομμύριων εκατόλιτρων κρασιού για την Ιταλία επέφερε ο τρύγος του 2020

Υπεροχή λευκών οίνων – παραγωγικότερες περιοχές η Βένετο και Απουλία

Το Υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε τα οριστικά επίσημα στοιχεία για την συγκομιδή 2020-2021 στην Ιταλία. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, συνολικά, η Ιταλία παρήγαγε 49.066.003 εκατόλιτρα κρασιού, με σαφή υπεροχή των λευκών οίνων (28,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα) έναντι των ερυθρών οίνων (20,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Λαμβάνοντας τα δεδομένα, όπως ανέφερε το Υπουργείο, αυτό προκύπτει χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των μη αφρωδών και των αφρωδών οίνων, οι οποίοι προφανώς επηρεάζουν περισσότερο την παραγωγή λευκών οίνων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 21,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα παραγωγής ΠΟΠ (13,1 λευκών οίνων και 8,1 ερυθρών οίνων), 14,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα συνηθισμένων οίνων (8,9 λευκών οίνων και 5,3 ερυθρά κρασιά), ενώ υπάρχουν 12,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιών ΠΓΕ (6,6 ερυθρών οίνων και 6,1 λευκών οίνων).

Μακράν η πιο παραγωγική περιοχή είναι η πόλη Βένετο, με 11,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού που προηγείται της πόλης Απουλία με 9 και έπεται η Εμίλια Ρομάνια με 7,8. Με διαφορά ακολουθεί η Σικελία (3,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα), το Αμπρούτσο (3,4), το Πιεμόντε (2,7) και η Τοσκάνη (2,2), με το “top 10” να συμπληρώνεται από τη Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια (1,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα), Λομβαρδία (1,5) και Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε  (1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των αυτόνομων επαρχιών Trento και Bolzano).

Από τα δεδομένα προκύπτει επίσης ότι ,συνολικά, η πόλη Βένετο είναι  ο απόλυτος ηγέτης στην παραγωγή λευκών οίνων (9,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ενώ η υψηλότερη παραγωγή ερυθρών οίνων είναι στην Απουλία (5,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Οι δύο περιοχές ανταγωνίζονται επίσης για άλλα ποσοτικά αρχεία: το Βένετο, για παράδειγμα, είναι επίσης ο απόλυτος ηγέτης για την παραγωγή κρασιών DOP (συνολικά 8 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ενώ η Απουλία είναι ο ηγέτης στην παραγωγή IGP, με 3,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Πηγή: WineNews – The Pocket Wine Web Site in Italy

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...