Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο φετινός τρύγος Cava αποτελεί προειδοποίηση για το μέλλον της αμπελουργίας στην Ισπανία

Η τρύγος Cava 2023, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ξηρασία σε ολόκληρη την Ισπανία, είναι ένα σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν, αναφέρει ο Javier Pagés, πρόεδρος του ρυθμιστικού συμβουλίου της DO.

Ο τρύγος Cava 2023, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου, παρεμποδίστηκε από τις «ακραίες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί» σε ολόκληρη την Ισπανία, σύμφωνα με τον Javier Pagés, πρόεδρο της DO Cava.

Έπειτα, παρά τις σημαντικές προκλήσεις, δηλαδή τη σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Pagés είπε ότι «η χαμηλή βροχόπτωση δεν έχει επηρεάσει εξίσου όλες τις περιοχές».

«Αν και είναι αλήθεια ότι οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, η ποιότητα του τρύγου του 2023 ήταν εξαιρετική, πιθανώς ένας ιστορικός τρύγος από άποψη ποιότητας», τόνισε ο Pagés. «Είμαστε ευχαριστημένοι με την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών από άποψη υγείας και ωρίμανσης».

Παράλληλα, κάτι θετικό ήταν και η έλλειψη βροχής, σημειώνει ο Pagés, η οποία έχει οδηγήσει σε «γενική απουσία μυκητιακών ασθενειών».

Όπως και πέρυσι, η συγκομιδή του 2023 ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και το αποτέλεσμα ήταν άνισο για τις διάφορες περιοχές που απαρτίζουν τη DO Cava.

«Ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία από άλλες, όπως η υποζώνη Valls d’Anoia-Foix, η οποία ανήκει στο Comtats de Barcelona», αποκάλυψε ο Pagés.

«Η φετινή συγκομιδή χρησιμεύει ως προειδοποίηση για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, η οποία θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και αφοσίωση από όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής της Cava».

Οι κλιματικές δυσκολίες ήρθαν σε μια βασική στιγμή αλλαγής για την DO Cava, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο σύνολο νόμων για τη χωροθέτηση και την επισήμανση που έχει σχεδιαστεί για να διαφοροποιεί τις βαθμίδες ποιότητας του ισπανικού αφρώδους οίνου.

Παράλληλα, ο Pagés επιθυμεί να τονίσει την «ισχυρή δέσμευση της DO στην παραγωγή του Cavas de Guarda Superior».

Η περσινή συγκομιδή ήταν η πρώτη κατά την οποία μαζεύτηκαν σταφύλια από αγροτεμάχια που προορίζονταν αποκλειστικά για το Cavas de Guarda Superior.

Οι αμπελώνες και τα οινοποιεία παρακολουθούνται συνεχώς από περίπου 100 επιθεωρητές για να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα του Cava χρησιμοποιώντας «την εισαγωγή ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ως εγγύηση ιχνηλασιμότητας», κάτι που ο Pagés λέει ότι είναι «θεμελιώδης πυλώνας» του Ρυθμιστικού Συμβουλίου.

Τέλος, τα κρασιά Cava de Guarda Superior πρέπει να παλαιωθούν είτε για περισσότερο από 18 μήνες για ένα Reserva είτε για 30 μήνες για ένα Gran Reserva. Ισχύουν επίσης μειωμένες αποδόσεις και όλα τα κρασιά Cava de Guarda Superior πρέπει να είναι 100% βιολογικά από το 2025.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...