Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Τέσσερις νέες τοπικές ποικιλίες θα παρουσιάσει το οινοποιείο Τετράμυθος στην αγορά

Ακολουθώντας τον βηματισμό που έχει διαγράψει μέχρι τώρα, παρουσιάζοντας παλιές ξεχασμένες αυτόρριζες ποικιλίες όπως για παράδειγμα η οινοποίηση του Σιδερίτη ο οποίος κυκλοφόρησε φέτος για πρώτη φορά, πορεύεται το οινοποιείο Τετράμυθος.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Τέσσερις ποικιλίες θα παρουσιαστούν σε βάθος χρόνου στην αγορά κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ακολουθώντας την φιλοσοφία παλαιότερων προσπαθειών που έχουν υλοποιηθεί από το οινοποιείο του Άνω Διακοπτού στην ορεινή Αιγιαλεία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτή της αναβίωσης του Καλαβρυτινού προ 16 ετών αλλά και του νεότευκτου Σιδερίτη. Η φετινή οινοποίηση από Σιδερίτη κυκλοφορεί σε 2.200 φιάλες. Πρόκειται για βιολογικό κρασί με ελάχιστες παρεμβάσεις που παράγεται από αυτόριζο αμπελοτόπι που τοποθετείται γεωγραφικά στην παράκτια Αιγιαλεία.

Η ενασχόληση με τις «ξεχασμένες» ποικιλίες

Δίνοντας το στίγμα του οινοποιείου για τα επόμενα χρόνια ο κύριος Παπαγιαννόπουλος αναφέρεται στις δύο νέες ετικέτες που κυκλοφόρησαν φέτος την ξηρή Μαυροδάφνη και τον Σιδερίτη. «Πέρυσι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο πορτοκαλής Αγριπιώτης. Αλλά και παλαιότερα το 2005 είχαμε αναβιώσει μία ξεχασμένη ποικιλία, το Καλαβρυτινό. Υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο για άλλες τέσσερις τοπικές ποικιλίες, τις οποίες σκοπεύουμε να αναδείξουμε. Πρόκειται για ποικιλίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε πολύ παλιούς αυτόριζους αμπελώνες. Έχουμε οινοποιήσει πολύ μικρές ποσότητες και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε φυτεύσεις των συγκεκριμένων ποικιλιών».

Απόκτηση ή ενοικίαση μη παραγωγικών αμπελοτεμαχίων για την ανάδειξη της παραδοσιακής καλλιέργειας

«Επί της ουσίας το ένα μέρος της δραστηριότητάς μας αφορά την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών. Από την άλλη επιδιώκουμε τη διατήρηση παλαιών αμπελώνων της περιοχής, είτε μέσω απόκτησής τους, είτε μέσω ενοικίασης. Πρόκειται για αμπελοτεμάχια μεγάλης ηλικίας, τα οποία δεν είναι πλέον παραγωγικά. Επίσης για όσους επιθυμούν να τα διατηρήσουν στην ιδιοκτησία τους, καλύπτουμε τα έξοδα καλλιέργειας ώστε να μείνουν παραγωγικά τα αμπέλια τους. Επιθυμία μας είναι παραμείνει ζωντανή η παραδοσιακή καλλιέργεια στο κύπελλο, αλλά και να κάνουμε τουλάχιστον τα κρασιά εκχυλίσεως από αμπέλια μεγάλης ηλικίας, τα οποία θα έχουν πολύ πιο ευγενικές τανίνες και καλύτερη εξέλιξη στο χρόνο».

Εξαγόμενο το 86% της παραγωγής

Αυτή τη στιγμή το οινοποιείο Τετράμυθος εξάγει το 86% της παραγωγής με προορισμούς να είναι μεταξύ άλλων οι σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Κεμπέκ, η Ελβετία αλλά και η Ιταλία. Συνολικά ο Τετράμυθος συστήνεται στους οινόφιλους με οκτώ ετικέτες στη σειρά των βιολογικών ετικετών και επιπλέον έντεκα στη φυσική σειρά οίνων.

Στον επενδυτικό τομέα το οινοποιείο της Αιγιαλείας έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει αρχής γενομένης από τον μήνα που διανύουμε, το έβδομο κατά σειρά επενδυτικό του πρόγραμμα με «ευγενή αύξηση του όγκου παραγωγής του οινοποιείου με περιέκτες που ταιριάζουν καλύτερα στα κρασιά μας, αλλά και με αναβαθμίσεις ή προσθήκες στο εργαστήριό μας. Σε ετήσια βάση κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξελιχθεί προς το καλύτερο η εργασία μας και να μπορούμε να αποτυπώνουμε με συνέπεια το terroir και τον χαρακτήρα της περιοχής».

Αριθμός ετικετών

Ετικέτες: 8 βιολογικά – 11 φυσικά

Σύνολο παραγωγής 2020: 250.000 φιάλες/έτος

Ιδιοπαραγωγή βιολογικού: 140 στρέμματα

Παραγωγή από συνεργαζόμενους αμπελοκαλλιεργητές: 210 στρέμματα από 9 βιοκαλλιεργητές

Συνολική έκταση καλλιέργειας: 350 στρέμματα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένα ενδιαφέρον σχέδιο υποστήριξης της διατοπικής συνεργασίας για την προβολή και προώθηση του Οινοτουρισμού σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών με ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...

REPORTS

Εκτός Προβηγκίας, το... ποτό µε το ροζ χρώµα θεωρούνταν για το µεγαλύτερο µέρος της ιστορίας του µία ανόητη και µη σοβαρή πρόταση για το...

REPORTS

Στις 13 Μαΐου 2024 τέθηκε σε ισχύ ο Eυρωπαϊκός Κανονισµός 2024/1143 που ενοποιεί τα καθεστώτα προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων για όλα τα γεωργικά προϊόντα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...